https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Domoznanski večer o prvem časopisu v Murski Soboti

11.05.2023 ob 14:50  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so v ponedeljek, 8. maja, priredili domoznanski večer z naslovom Prvi časopis v Murski Soboti kot dragoceni zgodovinski vir pokrajine. Pogovor z zgodovinarjema Gordano Šövegeš Lipovšek in Lászlóm Göncze je moderiral Albert Halász.

Pokrajinska in študijska knjižnica je v svojim prostorih organizirala dogodek, kjer je tekla beseda o prvem periodičnem tisku oziroma časopisih, med drugim tedniku Muraszombat és Vidéke - Murska Sobota in okolica, ki so ga večinoma izdajali in tiskali v Murski Soboti od leta 1884 do 1919, nato v obdobju od 1941 do 1945 v madžarskem in občasno tudi v prekmurskem jeziku. 

"Na današnjem domoznanskem večeru bomo spregovorili o njegovih založnikih, urednikih in tiskarjih, predvsem pa o tem, na kakšen način in v kolikšni meri lahko kot verodostojen vir pričajo o preteklosti tega kraja. Naša današanja gosta, ki bosta s strokovne plati osvetlila to vprašanje, sta Gordana Šövegeš Lipovšek, zgodovinarka in arhivistka Pokrajinskega arhiva Maribor in László Gönczi, zogodovinar in znanstveni sodelavec Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani. Pogovor bo vodil sodelavec Albert Halász, bibliotekar knjižnice," je nagovorila vse zbrane direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klaudija Šek Škafar.

"Časopisi so danes digitalizirani. Pred nekaj desetletji so jih skupaj s pomočjo Nacionalne knjižnice v Budimpešti posneli na mikrofilm. Pred petimi oziroma desetimi leti pa so jih v knjižnici v Lendavi dali tudi digitalizirati in jih objavili na več spletnih straneh. Po mojih podatkih so ti izvodi kar precej iskani in gledani ter brani," pove Albert Halász.

Prvi časopis Muraszombat és Vidéke je v Murski Soboti začel izhajati 25. decembra 1884, v madžarskem jeziku in prekmurskem narečju. Tednik je v naglo se spreminjajočem času druge polovice 19. stoletja do konca I. svetovne vojne v več kot tridesetih letih poročal o vsem, kar bi naj zanimalo lokalno prebivalstvo, na podoben način, kot večina današnjih medijev. Vsako nedeljo je objavljal mešane članke, lokalne in podeželske novice ter leposlovje.

Ne glede na to, ga lahko smatramo kot dokaj verodostojen vir o življenju in razmišljanju v nekem obdobju izpred sto let. Toda kako ga moramo razumeti danes, predvsem v luči zgodovinskega panoptikuma voščenih figur? O tem so spregovorili gosti. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        11.05.2023 ob 23:12 SarahElizabeth gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    1. gost
      11.05.2023 ob 17:47 Lendavčan gost

      Albert keks????

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2023 ob 18:45 lepec gost

      Kdaj in kje bo domobranski večer s Karčijem kot glavnim gostom???

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2023 ob 19:29 sobočanec gost

        Domobranci so produkt Ljubljanske pokrajine in RKC ! Sedaj pa zganjajo teror na celotnem ozemlju Slovenije, čeprav je Ljubljanska pokrajina obsegala le četrtino ozemlja.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2023 ob 13:26 gost

        Karči se je malo potuhnil, ker ga je en komentator razkrikal kot bišega komunista, ki sedaj veselo pljuva po nekdanjih tovariših. S tem mislim na starejšo populacijo SDSovskega člastva, ki je bila v veliki večini v nekdanji Zvezi komunistov…

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2023 ob 19:55 gost

      Domobranski večer bo pri tebi na kosovu v kraju Gjilan od koder prihajaš, na vrhu hriba na pašniku, kjer te bo pasel tvoj glavni domobran Janša.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.05.2023 ob 8:08 gost

      domobraci so branili dom pred kom že? Še dobro da v prekmurje med vojno komunistof neje bilo, zato tudi domobrancof falabouge nejsmo rabile.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.