https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Madžarska narodna skupnost v Sloveniji pred številnimi izzivi

11.05.2023 ob 8:33  

V organizaciji Inštituta za narodnostna vprašanja je v sredo, 10 maja 2023, potekalo predavanje dr. Lászla Göncza, raziskovalca na področju novejše madžarske in srednjeevropske zgodovine, manjšinskega in medetničnega vprašanja ter zgodovine madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Dr. Göncz je izpostavil, da je madžarska narodna skupnost v Pomurju in širše pred številnimi izzivi.


Osrednja tema predavanja je bil med drugim položaj madžarske narodne skupnosti pred obdobjem osamosvojitve Republike Slovenije, vloga pripadnikov madžarske skupnosti v tistih letih ter navedba nekaterih dosedanjih dosežkov in težav, vključno z morebitnimi izzivi. Ugotovitve in stališča dr. Göncza kažejo veliko podobnosti z nekaterimi drugimi narodnimi skupnostmi v naši širši regiji.

Kot je poudaril dr. Göncz, je osamosvojitev Slovenije in posledična demokratična preobrazba slovenske družbe v veliki meri vplivala na razvoj ter položaj ustavno opredeljenih avtohtonih narodnih skupnostih, vključno z madžarsko narodno skupnostjo.

Sožitje Slovencev in Madžarov v Prekmurju, ki so ga nekoliko načeli dogodki v prvem delu 20. stoletja (obdobje spreminjanja državne pripadnosti, leta med dvema svetovnima vojnama, druga svetovna vojna ter prva leta po 1945) ter položaj madžarske skupnosti se je izboljšal že v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, osamosvojitev Slovenije pa je z nadgradnjo ustavnih in zakonskih odločb ta odnos ter položaj omenjene narodne skupnosti dodatno utrdilo. Vendar so se pojavile (in so tudi danes prisotne) težave na področju ohranjanja narodne identitete in maternega jezika ter težave zaradi nedoslednosti pri izvajanju zakonskih določb.

Dr. Göncz je izpostavil, da je madžarska narodna skupnost v samostojni Republiki Sloveniji postala pomemben subjekt tudi v slovensko-madžarskih bilateralnih odnosih ter na področju ustvarjanja gospodarskega in turističnega razvoja narodnostno mešanega območja v Prekmurju ter v širši regiji. »Kljub temu je danes demografska slika omenjene skupnosti v Sloveniji skrb zbujajoča« je opozoril ter dodal, da trenutna situacija od pripadnikov narodne skupnosti ter širše družbene skupnosti terja dodatne napore pri iskanju optimalnejše poti glede zagotavljanja njene ohranitve in razvoja. 

Po treh desetletjih, ki jih – gledano v celoti – dr. Göncz ocenjuje kot uspešne, bi bilo treba učinkovitost delovanja organizacij avtohtonih narodnih skupnostih poglobljeno preučiti, ter ugotoviti morebitno potrebo po prilagoditvi (ali spremembi) danes že tri desetletje starih organizacijsko-sistemskih modelov, so sporočili iz Inštituta za narodnostna vprašanja.

Foto: naslovna INV, arhiv Pomurec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2023 ob 8:51 gost

      Madžari niso dobili z Janševo vlado samo Lendave tudi murska sobota se njim klanja. Kajti na železniški postaji so navodila v Madžarskem jeziku ne v slovenskem ne angleškem ampak samo v Madžarskem na peronu od hdoša do kopra. Nisem vedel da je že sobota dvojezična občina.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2023 ob 17:02 nems gost

        ms je nekoč spadala k madžarski, če še nisi vedel. in pa spada k prekmurju, za kar pa je kaj značilno? slab einstein si

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2023 ob 9:08 xyz gost

      V Mursko Soboto se zadnje čase peljem s velikim nasmeškom, še posebej ko vidim glavno pisarno MOL-a v Sloveniji in banko OTP skorajda v središču mesta. Izgleda, da ni treba da se ozemje nazaj priljuči Madžarski, obstajajo tudi druge metode.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2023 ob 9:17 gost

        mene pa zanima, ko poslušam čefurizem v Sloveniji, zakaj po osamosvojitvi nismo naročili večje ladje v Koper, da bi odpeljala to smetje?!

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2023 ob 9:40 gost

      Iz Slovenije bi morali iz kopra z ladjo odpeljati vse desne eksremiste keri so se skrivali v Cankarjevem domu pod zemljo daj so pa največji osamosvojitelji Slovenije. Janša Peterle Baučar Kacin, Rupel itd.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2023 ob 10:17 gost

        Kaj boš ti siromak iz juge pisal o nekomu , sam pa si se z culami mulami privlekel v Slovenijo , ker v svojem rodne kraju si nisi upal živeti in živel kot zguba . Sedaj se pa napenjaš z mišicami in z dolgim gobcem , saj bi moral biti tiho kot rit ! Tebe in Leve pa na GOLI OTOK ... za to ste sposobni in ničesar drugega ..... 9:40

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.05.2023 ob 9:52 goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐩𝐚𝐲.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.05.2023 ob 9:53 goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐩𝐚𝐲.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.05.2023 ob 11:01 gost

      Debeli Lendavski naddrek original vseh originalov. Zakaj ne gres nazaj v svojo siptarijo v Gjilan, ce si v Sloveniji nesrecen?

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.05.2023 ob 17:58 gost gost

      Vogri imajo pri nas dosti pravic, več, kot v kateri koli drugi državi, kjer kot manjšina živijo. Kaj pa slovenci v Porabju? Primerjati njihove pravice s temi tukaj, je neprimerljivo. O tem naj razpravljajo na raznih simpozijih.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.05.2023 ob 9:17 lendavčan gost

      Nekateri med vogri so dobri ljudje, samo na račun manjšine posamezniki so nenasitni pohlepni egoisti in to preveč.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.05.2023 ob 9:59 gost

      Za turbaše je v Pomurji super preskrbljeno .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.05.2023 ob 20:44 slovenski mađar gost

        Če bo se tako nadaljevalo, kaj se dogaja v še lahko rečemo , slovenski Lendavi, bodo Slovenci manjšinski narod v tej občini! Vlada Slovenije pa se noče ukvarjati z tem, od kar ji je uspelo načrtno uničiti naftno podjetje.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.