https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti izvedli drugo krvodajalsko akcijo »Čarno-bejla krf«

11.05.2023 ob 9:45  

NŠ Mura je v sodelovanju z UKC Maribor in ostalimi združenji ponovno organizirala krvodajalsko akcijo »Čarno-bejla krf«. Ta je danes potekala v stari telovadnici Osnovne šole II v Murski Soboti, od 8. do 12. ure.

Darovati kri je eno izmed najbolj plemenitih dejanj, ki lahko človeka naredi za sočloveka. Potreba po darovanju krvi narašča iz dneva v dan, zato se je NŠ Mura odločila, da v sodelovanju z UKC Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino Maribor, Rdečim križem Slovenije in Območnim združenjem Rdečega križa Murska Sobota organizira drugo krvodajalsko akcijo »Čarno-bejla krf«. 

V Sloveniji je darovanje krvi prostovoljno, anonimno in brezplačno. Krvodajalstvo je humano dejanje s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu. Krvodajalci z dajanjem krvi zagotavljajo in omogočajo nemoteno delovanje zdravstva. Zato je potrebno poudariti pomen krvodajalstva v družbi in oddati zahvalo vsem krvodajalcem in organizatorjem krvodajalstva za njihovo solidarnost in nesebičnost pri zagotavljanju zadostne količine varne krvi.

»Krvodajalstvo je zelo plemenita poteza, saj rešujemo življenja tistim, ki so v trenutni življenjski stiski,« je komentiral današnjo akcijo trener črno-belih Dejan Grabić.

»S to akcijo želimo osveščati državljane, krvodajalce in bolnike, kako pomembno področje je to, saj brez darovane krvi ne moremo in ni možno zdraviti naših bolnikov. Seveda želimo tudi širiti bazo krvodajalcev, da bi bilo vedno dovolj krvi v Sloveniji. Želimo si pridobiti aktivno mlado populacijo, saj veste, da krvodajalci lahko darujejo kri le do 65. leta starosti,« je povedala Erika Kavaš s Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

»Naša naloga je skrb, da ima Splošna bolnišnica Murska Sobota vedno dovolj krvodajalcev in odvzemov krvi. Organiziramo več krvodajalskih akcij, ena od teh je »Čarno-bejla krf« in veseli nas, da pod to akcijo lahko povabimo in vključimo športnike in športne navdušence, da tokrat delajo še za skupno dobro,« je še dejala Nana Rituper Rodeš, sekretarka na OZRK Murska Sobota.

Darovana kri lahko pomaga bolnikom z rakom in boleznimi krvi in kostnega mozga, bolnikom, pri katerih je treba opraviti večje in zahtevnejše operativne posege, bolnikom, ki jim presadijo posamezne organe, bolnikom s krvavitvami v zgornjih ali spodnjih prebavilih ter bolnikom z motnjami strjevanja krvi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija