https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na vzorčni kmetiji zasadili 10 tisoč sadik špargljev

11.05.2023 ob 14:00  

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) nadaljuje z izvajanjem aktivnosti v okviru projekta vzpostavitve in delovanja vzorčne kmetije v Banuti in njenih enot v občinah Dobrovnik, Hodoš, Lendava, Moravske Toplice in Šalovci. Gre za območje, na katerem živi v Sloveniji pomurska madžarska narodna skupnost. Na kmetiji konec tedna so zasadili prve šparglje, vzorčni nasad šteje 10.000 sadik.


V Banuti v občini Lendava so v okviru projekta vzorčne kmetije konec tedna na pol hektarja njivskih površin ob pomoči stroja zasadili več kot 10.000 sadik različnih sort špargljev. Trajni vzorčni nasad ni namenjen samo pridelavi, temveč bo služil tudi za terensko izobraževanje kmetovalcev. Prvi pridelek pričakujejo že čez dobro leto. Ponudili ga bodo javnim zavodom, drugim organizacijam in prebivalcem.

Vzorčni nasad špargljev je le prvi korak PMSNS na področju kmetijstva, s katerim želijo narodnostno območje ob meji z Madžarsko vključiti v širšo oskrbo slovenskega trga z zelenjavo. Pri tem temeljijo na tradiciji in znanju lokalnih pridelovalcev. Projekt je namenjen še vzpostavitvi infrastrukture za podporo razvoju kmetijstva in hrane, prenosu izkušenj, specialnih znanj, tehnologij in povezovanju pridelovalcev na področju povrtnin, zelišč, grozdja, živinoreje ter razvoju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah.

Projekt sta podprla Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. V prihodnjih letih bo odprl možnosti novih zaposlovanj na področju kmetijstva na narodnostno mešanem območju, spodbudil generacijske pomladitve na kmetijah, pripomogel h krepitvi socialno-ekonomske osnove podeželja ter prispeval k razvoju infrastrukture na narodnostno mešanem območju, so sporočili iz Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Foto: PMSNS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2023 ob 16:59 Voranc gost

      ahahahahaha

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2023 ob 17:26 gost

      Madžari imaj res prevlado nad pomurjem

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2023 ob 21:45 lendavčan gost

      Šparglje so pridelovali primorci. zdaj jim še to hočejo odtujiti "beda".

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.05.2023 ob 7:15 Marko gost

      Ne vrag, le "dober" sosed bo mejak. Za delavno ročico, doto, ki je nima milijonarka... Ne pa pohlep in sovraštvo so včasih krasili naš mali narod.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.