https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mladi za manj voženj pod vplivom alkohola

12.05.2023 ob 11:45  

Že 21. posvet iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, so v četrtek, 11. maja 2023, v Zavodu Vozim organizirali skupaj z Občino Gornja Radgona in Mladinskih centrom Gornja Radgona. Iniciativa je ponovno združila mlade, strokovnjake in lokalne odločevalce, ki so iskali rešitve v lokalnem okolju. Mladi so si bili enotni, da je potrebno o alkoholu, njegovih posledicah in ne rabi v prometu več govoriti in  to začeti zgodaj.


Predstavitev izsledkov fokusne skupine, ki so jo opravili med dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, starimi v povprečju 17,6 let, je predstavila Maja Klenovšek, vodja mladinskega centra. Raziskava je pokazala skrb vzbujajoča podatka, da so se mladi v skoraj 70 odstotkih že vozili z osebo, za katero so vedeli, da je vozila pod vplivom alkohola in v podobnem odstotku tudi potrdili, da je alkohol res zlahka dostopen. Je pa tudi pokazala, da je njihovo zavedanje, da alkohol in avto ne sodita skupaj, precej visoko.

To so bila odlična izhodišča za nadaljnjo razpravo na posvetu, ki so jo z navdihujočimi pozdravi začeli David Razboršek iz Zavoda Vozim, Simona Felser iz Javne agencije RS za varnost prometa in dr. Peter Debeljak iz Ministrstva za zdravje, ki je poudaril: »Alkoholna industrija ima velik interes, da spodbuja uporabo alkohola. Velikokrat pokažemo s prstom na mlade, da ga uživajo, a se moramo hkrati zavedati, da s tem pokažemo z ostalimi prsti nase, saj je ključno, da smo jim pri tem zgled – tako pri uživanju alkohola, predvsem pa pri zavedanju, da pod vplivom nikoli ne smemo za volan.«

Uvodni del sta zaokrožili županja Gornje Radgone Urška Mauko Tuš in direktorica lokalnega Zavoda Kultprotur Tatjana Kotnik Karba, ki pa se problema dostopnosti alkohola in drog ter vožnje pod njihovim vplivom zelo zavedata, zato sta z veseljem pristopili k organizaciji posveta in reševanju te problematike v lokalnem okolju.

Udeleženci posveta so pred okroglo mizo in delom na delavnicah prisluhnili še zgodbi Anite Trebše, ambasadorke Zavoda Vozim, ki se je poškodovala v prometni nesreči ter izpostavila pomen doslednega upoštevanja prometnih predpisov z namenom, da njena zgodba ne bi postala tudi njihova.

Jasmina Črnko Papič, strokovnjakinja iz NIJZ OE Murska Sobota je povedala, da »je stanje pri mladih res zaskrbljujoče, saj podatki kažejo, da vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17- letnik posega po alkoholni pijači kar vsak teden,« in se strinjala s predstavnikom Petrom Debeljakom, da morajo biti »starši in druge odrasle osebe zgled, saj pomembno vplivamo na odnos, ki ga bodo naši otroci in mladostniki razvili do pitja alkoholnih pijač.«

Mag. Simona Felser iz Javne agencije RS za varnost prometa je še dodala, da se »število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola, vozniki motornih vozil v starosti od 18 do 24 let, v zadnjih treh letih žal spet povečuje. V prvih treh mesecih letošnjega leta je bila povprečna stopnja alkoholiziranosti med vozniki motornih vozil v starostni skupini med 18 in 24 letom približno 1,1 promila.« 

V Pomurju je delež alkoholiziranih udeležencev v prometnih nesrečah zelo visok, preko 15 odstotkov ali drugače, v vsaki 7 prometni nesreči, katera se zgodi na pomurskih cestah, je prisoten alkohol. Skrb vzbujajoče je, da se statistika skozi leta ne spreminja ampak ostaja enaka,« je dejal predstavnik Policije Srečko Šteiner.

Mladi so pripravili nekaj izboljšav in rešitev, ki so jih predstavili lokalnim odločevalcem z namenom aktivacije in implementacije v Občini Gornja Radgona in okoliških občinah. Županja Mauko Tuš je zaključila, da se zaveda problema in v takšnih aktivnostih vidi priložnost za izboljšanje stanja v lokalnem okolju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Zavod Vozim

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2023 ob 12:32 gost

      Pametna gesta !

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2023 ob 20:45 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2023 ob 15:31 gost

      Po mojem laičnam mnenju so srednje stari in bolj stari večji problem v prometu kot mladi. Kajti ti dve generaciji mislita da sta tako izkušeni za volanom da se lahko vozijo pijani z telefonom v roki brez pozornosti na druge v prometu. Najbolj so nevarni stari od 65 in plus. Ti so izpite delali ko ni bilo še niti semaforja ali pa tisti eden v murski soboti. Zdaj imajo avtomobile z vso tehnologijo kera je na trgu dosegljiva niso pa sposobni niti vrteti servo volana kamoli vse ekrane in tipke upurabljati.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.05.2023 ob 17:47 hikarius gost

      ahahaha, hik hik hik

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.