https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ižakovski gasilci obeležili visok jubilej

14.05.2023 ob 13:00  

Pred 100 leti se je z ustanovitvijo gasilskega društva v Ižakovcih začela pisati zgodba gasilstva. Včeraj, 13. maja 2023, so prelomnico obeležili z osrednjo prireditvijo.


Prireditev se je odvijala pri gasilskem domu v Ižakovcih. Ob visokem jubileju so se zbrani zabavali ob zvokih ansambla Okajeni muzikanti.

Dogajanje ob jubileju je potekalo že cel teden pred osrednjo prireditvijo. Praznovanje so pred dnevi začeli s prikazno vajo, na kateri so se jim pridružili PGD Beltinci, PGD Odranci in PGD Dokležovje. Postavili so drogove, na katerih so slavnostno zaplapolale zastave. Na prireditvi so sodelovali tudi otroci beltinškega vrtca, ki so pokazali, kaj vse so se naučili o gasilcih.

Zametki delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Ižakovci segajo v leto 1922, ko je takratni ižakovski učitelj Anton Gaberc spoznal, da so organizirani krajani uspešnejši v borbi z ogljenimi zublji, ki so v takratnih časih predstavljali veliko težavo. Zato je leta 1923 zbral 18 mož iz vasi in 16. avgusta ustanovil Gasilsko društvo Ižakovci.

Od predhodnice - Požarne brambe je društvo nasledilo nekaj opreme. Društvo je dobilo v uporabo tudi ročno brizgalno Walser, ki je ohranjena še danes in razstavljena v gasilskem muzeju ob prostorih društva v Domu krajanov v Ižakovcih. Prvo večjo intervencijo je imelo društvo že slabo leto po ustanovitvi, ko je na reki Muri gorel mlin.

Društvo tudi danes ne miruje. Sproti nabavlja in obnavlja potrebno delovno in zaščitno opremo, vzdržuje in obnavlja društvene prostore, usposablja gasilce za različne gasilske naloge in opravila ter skrbi za gasilski podmladek.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija