https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zlato priznanje za VR aplikacijo, ki je nastala na SPTŠ Murska Sobota

20.05.2023 ob 9:00  

Raziskovalna naloga »Aplikacija za sestavljanje računalnika v virtualni resničnosti« je na 57. Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v kategoriji aplikativni inovacijski predlogi in projekti osvojila zlato priznanje in 1. mesto. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.


Raziskovalna naloga je temeljila na aplikaciji, katere namen je, da računalnik sestavite v virtualni resničnosti. Na začetku je to bil le projekt pri strokovnem predmetu, skozi razvoj pa je aplikacija prerasla v uporaben izdelek. S pomočjo aplikacije so želeli uporabnikom približati postopek sestavljanja računalnika ter slediti tehnologijam prihodnosti. Aplikacija je učne in zabavne narave, njena uporaba pa je primerna tako za popolne začetnike kot tudi za izkušene uporabnike.

V tem trenutku jo sestavlja 9 različnih sob z različimi računalniškimi komponentami in okolji. Soba, poimenovana »Vodič«, je namenjena spoznavanju aplikacije in vodi nove uporabnike skozi proces sestavljanja računalnika. V aplikacijo so dodane tudi sobe s časovno omejitvijo, ki spodbujajo gemifikacijo ter uporabnika postavijo pred izzive. Posamezna soba je dvostopenjska, kar pomeni, da šele po uspešno zaključeni prvi stopnji lahko uporabnik nadaljuje na drugo stopnjo.

Prednosti, ki jih prinaša aplikacija, je veliko, med drugim uporabnikom ni treba fizično rokovati z računalniškimi komponentami, s čimer se lahko izognejo napakam pri sestavljanju računalnika. Problem začetnih uporabnikov lahko predstavlja tudi neposredni stik z elektriko, poškodovanje komponent ipd. in prav te težave so s pomočjo aplikacije odpravljene.

Aplikacijo razvijata dijaka Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, ki obiskujeta izobraževalni program Tehnik računalništva, in sicer Adrian Cvetko in Val Smodiš. V tem projektu pa nista sama, saj nad njima bdi tudi mentor, učitelj Dominik Letnar, ki skrbno spremlja razvoj projekta, usmerja dijaka in testira aplikacijo.

»Na področju izobraževalnega procesa gre za zanimivo in uporabno rešitev, ki že v zgodnji fazi prinaša dodano vrednost. Vsekakor je naša želja ta, da bi se zelo hitro uporabljala tudi pri praktičnem pouku na naši šoli.«

Aplikacija je še vedno v razvoju, dodajajo tudi različne ideje, ki so jih prejeli s strani njihovih dijakov, saj želijo, da bi bila aplikacija čim bolj prilagojena in dovršena. Že v tem trenutku pa so s strani dijakov prejeli številna pozitivna mnenja, kar jih je še dodatno motiviralo in jim dalo še več zagona.

* Foto: SPTŠ

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2023 ob 21:02 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.