https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti z junijem uvajajo cone z različnimi režimi parkiranja

19.05.2023 ob 11:00  

S prvim junijem se v Murski Soboti prične izvajati sklep, ki določa različne parkirne režime, čas v katerem se plačuje parkirnina, območja kjer se bo plačevala parkirnina, ceno parkiranja in vse ostale takse povezane s plačilom parkirnine (dovolilnice, abonmaji, taksa za avto taksi vozila, taksa za avtodome). 

 

CONA I  je območje kratkotrajnega parkiranja in predstavlja ožje mestno središče: Slovenska ulica, Kocljeva ulica, Zvezna ulica, del Kardoševe ulice, del Cvetkove ulice, del ulice Štefana Kovača, ulica Staneta Rozmana.

Parkiranje v tej coni je omogočeno do največ dveh ur.

Prvih 30 minut bo omogočeno brezplačno parkirati z ustrezno označitvijo časa prihoda (s parkirno uro). Po preteku tega časa se bo parkirnina zaračunala po tarifi 0,50 evra za vsako začetno uro parkiranja do maksimalno dveh ur.

CONA II je območje dolgotrajnega parkiranja in predstavlja vsa ostala javna parkirišča in parkirne prostore ob cestah v asfaltirani izvedbi: del ulice Štefana Kovača, Lendavska ulica, Grajska ulica in območje Zdravstvenega doma, Gregorčičeva ulica, Industrijska ulica, Bakovska ulica pri Lesnini, Slomškova ulica, Mladinska ulica, Sodna ulica. V tej coni polurno brezplačno parkiranje ne bo mogoče, razen na območju Zdravstvenega doma, kjer bo začetni čas brezplačnega parkiranja dve uri.

Cena parkiranja v coni II je 0,50 evra za vsako začetno uro parkiranja. 

CONA III je območje, kjer so parkirišča večinoma v gramozirani izvedbi: Gregorčičeva ulica, Lendavska ulica, Mojstrska ulica, Zelena ulica, Kopališka ulica, Bakovska ulica, Stara ulica, ter javni parkirni prostori v Severno obrtno industrijski coni (SOIC). V tej coni  polurno brezplačno parkiranje ne bo mogoče.

Cena parkiranja v coni III je 0,30 evra za vsako začetno uro parkiranja.

Nov čas, v katerem se bo plačevala parkirnina, bo od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure in ob sobotah od 7. do 12. ure, razen v CONI III, kjer se ob sobotah parkirnina ne bo plačevala. Ob praznikih, ki so dela prosti in nedeljah se parkirnina ne bo plačevala.

Plačevanje parkirnin bo možno na sledeči način:

-        na obstoječih parkirnih avtomatih (predvsem za CONO I),

-        plačilo s mobilno aplikacijo Easypark,

-        plačilo s mobilno aplikacijo Parkmewise

-        plačilo s SMS sporočilom na mobilno številko 031 20 90 20.

Na parkirišču P+R pri bolnišnici v Rakičanu cena in režim parkiranja ostaja enak kot doslej in sicer 0,50 evra za vsako začetno uro, parkirnina pa se plačuje 24 ur na dan in vse dni v tednu.

Za dolgotrajno parkiranje v conah II in III bodo na razpolago tudi dovolilnice (za vse uporabnike) in abonmaji (zgolj za stanovalce, ki nimajo lastnih parkirnih prostorov ob večstanovanjskih objektih).

V CONI II bo cena letne dovolilnice 370 evrov, cena mesečne dovolilnice pa 40 evrov.

V CONI III bo cena letne dovolilnice 100 evrov,  cena polletne dovolilnice pa 60 evrov.

Dovolilnice pridobijo uporabniki na sledeči način:  preko sistema digitalnih dovolilnic Easypark (naložijo si aplikacijo na svoj telefon in sledijo navodilom v aplikaciji), ali jo kupijo na vložišču mestne občine v času uradnih ur, od 1. junija naprej.

Cena abonmaja v CONI II bo znašala 100 evrov, v CONI III pa 40 evrov na letni ravni. Abonma bo mogoče pridobiti na podlagi vloge, ki bo s 1. junijem dostopna na spletni strani občine in v vložišču občine. Vloga, na podlagi katere se preverijo pogoji za dodelitev abonmaja, se odda na vložišču mestne občine ali pošlje po elektronski pošti na uradni naslov mestne občine (mestna.obcina@murska-sobota.si). Do abonmaja bodo upravičeni samo tisti stanovalci, ki na svojem območju bivanja v sklopu stanovanjskih objektov nimajo zadostnega števila parkirnih mest.

Uvaja se tudi taksa za uporabo rezerviranih parkirnih površin za avto taksi vozila. Cena letne takse za uporabo avtotaksi postajališč bo znašala 250 evrov. Po veljavnem sklepu so možne tudi dodatne oprostitve za okoljsko prijaznejša vozila in za vozila katera omogočajo vožnjo invalidov v invalidskem vozičku brez presedanja, ki jih uveljavljajo upravičenci – izvajalci avto taksi prevozov.

V začetku vzpostavljanja režima bo mestno redarstvo obveščalo in informiralo o novem parkirnem režimu, sporočajo z murskosoboške občine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2023 ob 11:49 piki gost

      Josipa bi volili nej pa te komuniste, keri do soboto zapravili! do zdaj je bila prazna sobota zaj de pa še bole!

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2023 ob 19:41 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2023 ob 16:39 gost gost

      NOVI ŽUPAN NOVI DAVKI GLUPI ŠTO GA VOLU PA PRI PAVOJAŠNICI PARKIRAŠ PEŠ V VARAŠ PA ŠE PLAČAŠ TOGA NEGA NIDRI KA SE IDEMO

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2023 ob 7:15 Fonzi gost

      Kakorkoli obrnes, parkirnine so se vedno premajhne.Dodatno bi je bilo potrebno dvignit vsaj za 60%..

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.