https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Policija intenzivno preiskuje različne oblike spletnih goljufij

19.05.2023 ob 14:00  

Policija intenzivno preiskuje različne oblike spletnih goljufij, ki so v zadnjih letih v porastu, v letu 2021 ko so policisti obravnavali več kot 600 zadev s skupnim oškodovanjem več kot 12 milijonov evrov. V letu 2022 pa je bilo prejetih okrog 950 prijav s skupnim oškodovanjem okrog 19.3 milijonov evrov.

Glede na izvršitvene oblike med spletnimi goljufijami so v letu 2022 najbolj izstopale naslednje:

- Investicijska vlaganja (obravnavanih 236 zadev, škoda 7.8 mio. evrov).

Za investicijska vlaganja je značilno, da oškodovanci običajno sami na spletu najdejo priložnost za hiter zaslužek (npr. preko zavajajočih oglasov v družbenih omrežjih). V začetni fazi v spletni obrazec podajo osnovne podatke (ime, priimek, tel. št., e-naslov), nato pa jih storilci pokličejo. V nekaterih primerih pa storilci kličejo tudi naključne telefonske številke.

Predstavijo se kot osebni svetovalci – »brokerji« in oškodovancem ponudijo pomoč pri odprtju računa na njihovi spletni platformi ter pri odprtju elektronskih denarnic, običajno to storijo preko računalnika oškodovanca in sicer preko oddaljenega dostopa (najpogosteje uporabljena aplikacija je Anydesk).

V nadaljevanju oškodovanca prepričajo v nakazila, nato pa v platformah začnejo prikazovati dobiček, ki ga v nekaterih primerih celo izplačajo, kar oškodovance prepriča v dodatna vlaganja. V resnici storilci preko transakcij z virtualnimi valutami denar ukradejo.

- CEO/BEC goljufije – vdori v poslovno elektronsko pošto (obravnavanih okrog 59 zadev, škoda 5.2 mio. evrov).

Pri tovrstnih goljufijah storilci vdrejo v strežnike elektronske pošte in potem z analizo elektronske pošte identificirajo prodajalca ter kupca znotraj določenega posla. Nato kupcu pošljejo podatke za plačilo, na katerih predrugačijo številko transakcijskega računa, ki pripada denarni muli. Kupec običajno ne ve, da je sredstva nakazal na napačen račun, dokler ga prodajalec ne kontaktira, da račun ni bil poravnan.

- Nikoli dostavljen artikel (obravnavanih 312 zadev, škoda 1.1 mio evrov).

Policija številčno največ obravnava zadeve v povezavi s spletnimi nakupi, pri katerih oškodovanci na opravijo plačilo artiklov, ki so običajno veliko ugodnejši od tistih, ki se prodajajo na priznanih spletnih straneh. Naročeni artikli v nadaljevanju niso nikoli dostavljeni, pri čemer gre običajno za škode v višini nekaj 100 evrov, vendar povprečje dvigujejo nakupi vozil in delovnih strojev, za katere oškodovanci vnaprej nakažejo tudi več 10 tisoč evrov.

- Romantične prevare (obravnavanih 45 zadev, škoda 1.2 mio evrov).

Pri romantičnih prevarah storilci želijo pridobiti oškodovančevo zaupanje, tako da se z njimi preko e-sporočil ali telefona pogovarjajo dalj časa, tudi več mesecev. V nekaterih primerih se oškodovanci oz. oškodovanke (običajno gre za starejše ženske) dejansko zaljubijo v storilca, ki se jim predstavi s fotografijami postavnih vojakov, zdravnikov, delavcev na naftnih ploščadih ipd. Ko storilci presodijo, da je zaupanje dovolj visoko, začnejo zaprošati za denar ter nakazila na tuje transakcijske račune, pod pretvezo nakupa letalskih kart za prihod v Slovenijo, plačilo davka za paket večje vrednosti, ki naj bi ga poslali na naslov ošk. ipd. Pri tovrstnih prevarah se velikokrat zgodi, da oškodovanke zaradi sramu zadev ne prijavljajo policiji.

- Nigerijske prevare (obravnavanih 26 zadev, škoda 967.000 evrov).

Storilci običajno preko ribarjenja oz. »spam« pošte, ki je poslana na mnoge elektronske naslove, iščejo potencialne žrtve, ki jih premami visok obljubljen znesek, običajno zaradi smrti, dedovanja, itd. Pred tem pa zahtevajo plačila raznih stroškov odvetnika, davka, carine ipd. V obravnavanih primerih je šlo za razmeroma visoke vsote nakazil in sicer povprečno okrog 30.000 evrov v posameznem primeru.

- Pridobitev kredita (obravnavanih 35 zadev, škoda 87.000 evrov).

Storilci na spletu ponujajo kredite po zelo ugodnih obrestnih merah, pri čemer oškodovance prepričajo, da za najem kredita ni potrebnih nobenih dokazil o zaposlenosti ter nobenih drugih omejitev. Pred nakazilom pa želijo, da oškodovanec poravna stroške odobritve, ki pa iz dneva v dan rastejo, kredita pa storilci na račun oškodovanca nikoli ne nakažejo.

- Microsoft goljufije (obravnavanih 36 zadev, 770.000 evrov).

Storilci običajno po telefonu kličejo na naključne številke ter prepričajo oškodovance, da je nekaj narobe z njihovim računalnikom. V nadaljevanju ponudijo popravilo ter želijo, da oškodovanec na računalnik namesti aplikacijo za oddaljen dostop (Anydesk). Nato pa zahtevajo plačilo popravila, v nekaterih primerih jim oškodovanci celo zaupajo podatke za dostop do spletne banke iz katere nato sami opravijo nakazilo na bančne račune denarnih mul.

- Phishing podatkov e-banke (obravnavanih 93 zadev, škoda 1.6 mio evrov)

Spletni goljufi po elektronski pošti ali na SMS sporočila pošiljajo phishing sporočila. Prejeta sporočila delujejo, kot da so bila poslana s strani bank, Rekona ali FURS in vsebujejo povezavo na katero je potrebno klikniti. Ob kliku se odpre spletna stran, ki od uporabnika zahteva vnos podatkov, običajno davčne številke, telefonske številke ter v nadaljevanju enkratnega gesla za dostop do spletne banke. Spletni goljufi v nadaljevanju te podatke uporabijo, vstopijo v spletno banko in ukradejo sredstva, ki jih najpogosteje nakažejo na transakcije račune odprte v tujini.

Pri tem policija opozarja, da so denarna sredstva, ki jih oškodovanci v primerih spletnih goljufij nakažejo, so v veliki meri za vedno izgubljena, zato je ključnega pomena preventivno ravnanje občanov:

- Previdnost pri vzpostavljanju stikov na raznih socialnih omrežij in posredovanje osebnih, bančnih podatkov osebam, ki jih ne poznajo.
- Še posebna previdnost, ko take osebe iz različnih razlogov prosijo/zahtevajo denarna sredstva.
- Na prejeto sumljivo e-pošto ali telefonske klice ne odgovarjati.
- Nikoli nikomur dovoliti oddaljenega dostopa do računalnika.
- Pozornost pri spletnih nakupih, uporaba priznanih spletnih prodajnih mest.
- V primeru oškodovanja, pa se je potrebno zadevo v čim krajšem času prijaviti na najbližji policijski enoti ter obvestiti svojo banko.

Na območju PU Murska Sobota je policija v letu 2022 obravnavala skupaj 69 kaznivih dejanj goljufij po 211. členu KZ-1, ki so bila storjena v povezavi z lažnivim prikazovanjem na spletu, oškodovanci so pri tem naznanili skupaj za 663.900 EUR premoženjske škode.

Policija na območju PU Murska Sobota v letu 2023 zaznava trend naraščanja kaznivih dejanj, povezana s spletom in informacijsko tehnologijo, med katera spadajo omenjene »spletne goljufije«, napadi na informacijski sistem, zlorabe negotovinskega plačilnega sredstva in uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva, sporočajo s PU M. Sobota.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2023 ob 14:42 gost

      To je odvisno od vsakega posameznika , če se prek spleta pač da našajbat . Leta nazaj ni bilo spletov pa se je enako lahko kupovalo v fizičnem pomenu . Vsaka šola nekaj stane !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2023 ob 19:40 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.05.2023 ob 12:43 x gost

      Kako ironično, da se pod članek o goljufijah najde komentar, ki je v bistvu začetek goljufije :D ja, doma boš sedel, nekaj malega delal in zaslužil 7-14 tisoč...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.