https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Gospodarsko ministrstvo bo Slovencem v Porabju namenilo dober milijon evrov

24.05.2023 ob 8:55  

Gospodarski minister Matjaž Han je skupaj z državnima sekretarjema Dejanom Židanom in Vesno Humar z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu obiskal slovensko narodno skupnost v Porabju na Madžarskem. Seznanil se je s stanjem gospodarstva v Porabju in predstavil vsebino podpore gospodarskega ministrstva. V roku meseca dni bo ministrstvo objavilo dva razpisa v skupni vrednosti 1,168 milijona evrov.

Han se je v Slovenskem kulturnem in informativnem centru Lipa v Monoštru srečal s predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem, porabskimi župani ter gospodarstveniki. Na podlagi Programa spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem za obdobje 2021–2024 je z Zvezo Slovencev na Madžarskem podpisal »Pogodbo o izvajanju in financiranju ukrepa 2.1: Turistične investicije – SNS na Madžarskem« za turistične investicije na območju, kjer živijo pripadniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem, so sporočili iz ministrstva.

Minister je napovedal dva javna razpisa na podlagi omenjenega programa. Konec maja bo objavljen že drugi Javni razpis za spodbujanje gospodarskih naložb za mikro, mala in srednje velika podjetja za območje, kjer živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Razpisanih bo dobrih 488 tisoč evrov. Upravičeni bodo stroški, kot so gradbena in obrtniška dela, nakup strojev in opreme. Posamezen upravičenec bo lahko prejel od 3 tisoč do največ 50 tisoč evrov na projekt.

Junija letos pa bo objavljen tudi Javni razpis za spodbujanje turističnih in dopolnilnih dejavnosti ter razvoj lokalnih produktov na območju, kjer živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Ministrstvo želi spodbuditi razvoj turizma in dopolnilnih dejavnosti na območju Slovenskega Porabja. Razpisanih bo 680 tisoč evrov. Posamezen upravičene bo lahko prejel predvidoma do največ 75 odstotkov upravičenih stroškov. Upravičeni pa bodo stroški, kot so gradbena in obrtniška dela, nakup opreme, stroški tržnega komuniciranja in ostali stroški zunanjih izvajalcev.

Han je obisk v Porabju izkoristil tudi za ločeno srečanje z županom Občine Monošter Gáborjem Huszárjem, kjer so bile v ospredju predvsem gospodarske teme, povezane z zamejstvom. Minister je županu izrazil interes, da bi glede na posebnost narodnostno mešanega področja v Porabju madžarska stran proučila možnost subvencij agencije HIPA tudi za manjša podjetja z investicijami pod 10 milijonov evrov ter manj kot 50 zaposlenimi, kar bi omogočilo kandidiranje tudi slovenskim podjetjem na tem območju, so še zapisali.

Foto: arhiv ministrstva

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.05.2023 ob 11:57 gost

      Pa kaj potem levaki cepetate po tem delu , saj ste gobezdali da je vse tole zapravil J J !!!!!!!!! Tukaj si nabirate točke !!!!!!!!!!!!!!!!!??

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.05.2023 ob 14:45 Barabe izropale javne finance gost

        finance/V-grafih-Slovenski-dolg-je-nominalno-zrasel-zvisala-se-je-tudi-njegova-cena

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.05.2023 ob 12:20 gost

      😱 ORBANIZACIJA POD 🕊 → MSM???

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.