https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurcu priznanje za najbolj medonosno čebeljo linijo

24.05.2023 ob 14:00  

Na 20. čebelarskem prazniku ob 6. svetovnem dnevu čebel v Celju je Čebelarska zveza Slovenije najboljšim vzrejevalcem v preteklem letu podelila priznanja za dosežke na področju selekcije kranjske čebele. Med nagrajenci je tudi pomurski vzrejevalec.

Čebelarska zveza Slovenije je najboljšim vzrejevalcem podelila priznanja za najbolj medonosno čebeljo linijo, za najboljšo linijo čebel in priznanje za najmirnejšo linijo čebel.

Priznanje za najbolj medonosno čebeljo linijo sta dobila vzrejevalca Jožef Andrejč iz Tišine in Janko Bukovšek iz Kranja. Priznanje za najboljšo linijo čebel po kriteriju skupnega selekcijskega indeksa je prejel vzrejevalec Peter Kolar s Ptujske Gore. Priznanje za najmirnejšo linijo čebel je prejel vzrejevalec Nejc Juvan iz Prevalj.

Številne čebelarje in druge goste je nagovorila ministrica Irena Šinko, ki je opozorila na razmere v svetu in na nujnost prehranske varnosti, kjer imajo opraševalci zelo pomembno vlogo. Udeležence je nagovoril tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je spomnil na slabe letine medu v zadnjih letih.

Ministrica Šinko je izrazila zadovoljstvo, da se je ta praznik prijel ne le v Sloveniji, pač pa tudi v tujini ter je postal pomemben trenutek v letu, ko se v druženju še posebej posvetimo čebelam in čebelarjem. V svojem nagovoru je izpostavila na nujnost prehranske varnosti, na kar nas opozarjajo dogodki v svetu, ki žal vplivajo tudi na relativno majhen in zato ranljiv slovenski trg. »V zadnjih letih ste težave na trgu občutili tudi čebelarji in zato je Vlada sprejela pomoč čebelarjem, posebej pa želim izpostaviti, da je znotraj Strateškega načrta 2023 – 2027 čebelarstvo dosti bolje zastopano, kot je bilo v prejšnjem programskem obdobju«.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je v slavnostnem nagovoru poudaril enotnost in samozavest čebelarjev, ki neradi gledajo za nazaj, temveč vnaprej. »Čebela in čebelar je v Sloveniji spoštovana beseda, poklic.« Opozoril je tudi na slabe čebelarske letine v zadnjih letih ter pomen promocije, med katerimi so tudi aktivnosti informiranja in promocije shem kakovosti. »S tem se tudi dela korak proti ponaredkom medu, saj bo potrošnik vedel kaj kupi«.

Foto: MKGP, naslovna ČZS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.05.2023 ob 20:54 Tine gost

      Ka pa šunkojeva tu dela? Ni je sram?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.