https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Odprtje razstave fotografa Evgena Bavčarja v Lendavi

28.05.2023 ob 9:25  

V lendavskem Muzeju meščanstva so odprli razstavo z naslovom Podobe v času brez časa fotografa Evgena Bavčarja.

Foto – video klub Lendava je v sodelovanju z Lions klubom Murska Sobota in Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih pripravil odprtje razstave z naslovom Podobe v času brez časa, katere avtor je slepi fotograf Evgen Bavčar. Razstavo je odprl član Lions kluba Murska Sobota in FVK Lendava Igor Ternar.

Evgen Bavčar je vid izgubil, še preden je dopolnil dvanajst let. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in po nesreči šolanje nadaljeval v Zavodu za slepe v Ljubljani. Od leta 1963 do 1967 se je šolal na gimnaziji v Novi Gorici. Po maturi se je vpisal na Filozofsko fakulteto na dvopredmetni študij filozofije in zgodovine in leta 1972 študij zaključil z diplomo.

Leta 1972 je nadaljeval študij filozofije in estetike v Parizu. Magistriral je leta 1973 z delom Umetnost in družba v sodobni francoski estetiki, tri leta kasneje pa doktoriral z disertacijo Estetika Blocha in Adorna. Po študiju se je kot raziskovalec zaposlil na Nacionalnem centru za znanstveno raziskovanje (Centre National de la Recherche Scientifique).

Prvo samostojno fotografsko razstavo je imel leta 1988. Odtlej je redno razstavljal po različnih slovenskih in svetovnih mestih (Berlin, Carigrad, Praga, Ljubljana, Ajdovščina), vodil seminarje in delavnice o fotografiji ter predaval na mednarodnih srečanjih. Kot predavatelj, mentor in svetovalec je sodeloval tudi pri postavitvi umetniških razstav drugih avtorjev. 

Danes kot gostujoči profesor o fotografiji in problematiki slepih predava na evropskih in ameriških univerzah. Inštitut za kritične študije v Mehiki mu je leta 2010 podelil častni doktorat. Častni doktorat mu je leta 2011 podelila tudi Univerza v Novi Gorici. Leta 2010 je prejel priznanje Edmonda Čibeja in leta 2012 Pretnarjevo nagrado. Leta 2016 mu je Evropski parlament podelil nagrado državljan Evrope, tega leta pa je prejel tudi najvišje francosko priznanje Red legije.

Evgen Bavčar je človek, ki za fotografijo ne potrebuje oči, ampak duha in srce kot tretje oko, kot pravi sam. Razstava bo na ogled predvidoma do meseca avgusta 2023.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

Foto: Viktor Hranilović

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.