https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Soboški pohod učencev in dijakov ob spominskih obeležjih

26.05.2023 ob 11:20  

Danes je v Murski Soboti potekal že tradicionalni pohod soboških učencev in dijakov ob spominskih obeležjih, posvečenim različnim dogodkom v prekmurski zgodovini in nastajanju slovenske državnosti. 


Udeleženci pohoda so se zbrali na dvorišču Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, kjer se je nahajal sedež tedanjega Območnega štaba TO. V tej stavbi je bil 8. septembra prvi sestanek organizatorjev manevrske strukture narodne zaščite Pomurja. Tajna organizacija je izvajala obrambne priprave in zagotavljala varnost ter omogočila nastanek samostojne države. 

"Danes tukaj nas vse zbrane druži namen, da počastimo in se tudi kaj naučimo o zgodovini naše lepe Murske Sobote in Slovenije. Kot vemo, je zgodovina učiteljica življenja in zato, da bi razumeli pot, kamor nas vodi prihodnost moramo najprej razumeti našo preteklost," je pred začetkom pohoda povedal podžupan Mestne občine Murska Sobota Jure Lang. 

 

Od tam so se podali do Policijske uprave in Policijske postaje Murska Sobota. Na Trgu zmage so si ogledali obeležje osamosvojitvene vojne, spomenik zmage II. SV in spomenik 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

V soboškem mestnem parku so se ustavili pri spomeniku posvečenem padlim učiteljem, spomeniku prekmurskim književnikom in spominski plošči v soboškem gradu v spomin Evgena Kardoša in Štefana Cvetka.

Pohod so zaključili pri Vojašnici SV Murska Sobota, kjer so si ogledali spominsko obeležje ameriškim letalcem in obeležje osamosvojitvene vojne. 

Pripadniki in predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij OZ VVS Murska Sobota, PVD Sever za Pomurje, Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota, Prekmurskega društva general Maister in Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija so na posameznih točkah mladim predstavili pomen spominskih obeležij. Kulturni program na posameznih točkah so obogatili učenci in dijaki.

Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.05.2023 ob 12:12 Karel K. gost

      Obisk spominskih obeležij je bil pravilen, upamo pa le lahko, da je razlaga dogodkov ob posameznem pomniku bil pravilna, tako kot so se dogodki dogajali leta 1945 in leta 1990-91.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.05.2023 ob 6:02 kapateje gost

      Tak tak, mlade trbej včiti našo Slovensko zgodovino. Nej ka se še zmeraj po OŠ včijo samo PARTIZANI, JUGOSLAVIJA in da je Nemčija AGRESOR. Ima SLOVENSTVO lejpo zgodovino. Pa prepovedati nositi po raznoraznih prireditvah PETOKRAKO ZVEJZDO, ka mamo mij svoj lejpi grb in zastavo . Tisti pa keri jockajo za JUGOSLAVIJO pa komunizmom pa ka pravijo kak se je te cedilo mleko in med naj idejo v BELORUSIJO, S.KOREJO pa se naj tam naužijejo SVOBODE. Pa še v vednost......v agresorski Nemčiji in Avstriji si služi svoj vsakdaji kruh, skoraj polovica SLOVENCEV.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.