https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S podelitvijo priznanj zaključili literarni natečaj »Spominska obeležja pripovedujejo«

Puconci , 27.05.2023 ob 6:00  

Ob zaključku 5. literarnega natečaja "Spominska obeležja pripovedujejo", so v četrtek, 25. maja, v puconskem kulturnem domu podelili nagrade, priznanja in zahvale.

Ni naključje, da je prireditev poteka v Puconcih. V letošnjem letu namreč obeležujemo 300- letnico rojstva evangeličanskega duhovnika, učitelja, prevajalca in pisca Števana Küzmiča (1723-1779).

Da bi zavedanje o pomembnosti Küzmiča kar najbolje približali pomurski in širši slovenski javnosti, so v občini Puconci razglasili »Küzmičevo leto« v počastitev njegovega življenja in njegovih del. Küzmiča je s prevodi ključnih verskih del in svojimi avtorskimi deli v prekmurskem jeziku spodbudil proces nacionalnega osveščanja svojih rojakov med Muro in Rabo ter tako pomembno prispeval k širjenju in utemeljitvi prekmurske književnosti.

Osrednja tema letošnjega literarnega natečaja je bila »prizadevanje Pomurcev za samostojno slovensko državo v 20. stoletju«.

Pozdravni nagovor je pripadel županu občine Puconci Urošu Kamenšku. Slavnostna govornica je bila poznavalka zgodovine Prekmurja in direktorico Zavoda Primož Trubar, dr. Klaudijo Sedar, ki se je v govoru sprehodila skozi življenjsko pot Štefana Küzmiča, rojenega leta 1723 v Strukovcih, v sedanji Občini Puconci in cerkveni občini Bodonci.

Spomnila je, da je v začetku 18. stoletja na Madžarsko migriralo čez 2000 prekmurskih evangeličanov, saj doma zaradi protireformacije niso smeli javno izpovedovati svoje vere. "Küzmič v svojem rojstnem okolju zaradi protireformacijskih ukrepov tudi ni imel možnosti nadaljevati svojega poslanstva, zato je tako rekoč iz »tujine« s pisano besedo skrbel za svoje rojake. V Šurdu je pričel tudi z vodenjem matičnih knjig in prav tam je pripravil svoje življenjsko delo Nouvi zakon oz. prevod Nove zaveze Svetega pisma, ki ga je v t. i. stari slovenski jezik prevedel iz grškega jezika. S tem delom je prekmurski slovstveni in knjižni produkciji tudi položil najmočnejši in najčvrstejši temelj – normo in predpis prekmurskemu knjižnemu jeziku, ki se je na tej osnovi tudi razvijal, ohranjal identiteto in slovenstvo. Delo ni imelo le verski pomen, ampak tudi literarni, kulturni in nacionalni, saj je zbudil zavest k pripadnosti slovenskemu narodu, ki se je v morju tujine ohranil le zaradi tega, ker je v roke dobil knjigo v svojem jeziku, in ta knjiga je bila Sveto pismo. Obenem se je s tem pričelo utrjevati njegovo prizadevanje, da je za razvoj vsakega naroda potrebno učno-vzgojno delovanje, seveda v materinščini. Po letu 1771 je delo doživelo še štiri ponatise, zadnjega leta 1928, kar dokazuje aktualnost in uporabo še v začetku 20. stoletja.

Prevajal ali celo prevedel naj bi tudi staro zavezo Svetega pisma, kar pa naj bi zgorelo v hišnem požaru. Pripravil je prav tako evangeličansko pesmarico, toda njene izdaje ni dočakal. Za tisk jo je leta 1789 z naslovom Nouvi Gráduvál pripravil njegov naslednik in rojak Mihael Bakoš. Umrl je v starosti 56 let, leta 1779 v Šurdu na Madžarskem, kjer je tudi pokopan," pove Sedarjeva in doda, da nas na Štefana Küzmiča danes spominjajo in opominjajo obeležja, postavljena v njegovi rojstni vasi v Strukovcih, "tako spominska plošča, postavljena ob 200-letnici rojstva na hiši, kjer naj bi stala njegova rojstna s strani prekmurskega evangeličanskega seniorata, potem v bližini, ob 250-letnici rojstva, spomenik arhitekta Ludvika Tomorija, ki sta ga dali postavili Skupščina občine in Kulturna skupnost Murska Sobota, v Murski Soboti v mestnem parku najdemo njegovo ime na spomeniku prekmurskim književnikom in potem sta še spominski splošči na današnjem Madžarskem v kraju Šurd, kjer je deloval 24 let. Spominski plošči sta na steni ob vhodu tamkajšnje evangeličanske cerkve, v slovenskem in madžarskem jeziku, v madžarskem jeziku jo je leta 1970 postavila Evangeličanska cerkev na Madžarskem, leta 2003 pa v slovenskem Evangeličanska cerkev AV v Republiki Sloveniji. Po njem sta poimenovani tudi evangeličanska cerkev v Bodoncih in Spominski dom v Puconcih," pove.

"Iz doslej povedanega lahko izpeljemo tudi naslednji tezi:

Obeležja nas vodijo k razumevanju zgodovine, naše kulture in utrjevanju identitete.

Postavljanje obeležij nemalokrat vzbudi razne polemike, pa je prav to neke vrste zahvala, nekomu za nekaj, zaradi česar smo tukaj in smo obstali. In zahvala v obliki obeležja za neko dejanje je poklon in izraz spoštovanja. Predstavljajmo si okolje, v katerem živimo, delujemo, se gibljemo, kako prazno, brez duše bi bilo brez obeležij. In po drugi strani pomislimo, kako z zanimanjem obiskujemo razna obeležja na izletih in potovanjih, do lastnih pa smo nemalokrat ravnodušni. Kakor nas torej obeležja po svetu vodijo k razumevanju zgodovine države, v kateri smo, tako nas naša obeležja vodijo po poti slovenske zgodovine, kulture, identitete. In 300. obletnica rojstva Štefana Küzmiča je ena krasna priložnost, da se mu z novim obeležjem tudi mi poklonimo, tako kot so to počeli že prej ob obletnicah in upajmo, bodo tudi za nami.

Štefan Küzmič je s svojim slovstvenim delom, s pisano besedo, Prekmurje postavil na zemljevid Slovenije.

Kakor je Štefan Küzmič zapisal, da je bilo za ohranjanje jezika potrebno pristopiti k človeku s pisano besedo, tako piše tudi in s tem spodbuja, da se berejo knjige, ki so izdane v našo korist. Da bomo rasli duhovno in osebnostno, bomo razumeli in se zavedali svojih korenin, bomo dosegli zvezde, do katerih nam je pot pokazal Štefan Küzmič. Ta globalni premik, ki ga je sam naredil, je njegove naslednike spodbujal k nadaljevanju pričetega dela in ker so Slovenci med Muro in Rabo imeli knjige v svojem starem slovenskem jeziku, kot so ga imenovali, so dobili nacionalno pripadnost, kar je v začetku 20. stoletja botrovalo k temu, da je bilo ozemlje prek Mure, žal brez Porabja, priključeno k ozemlju onstran Mure, kjer so živeli Trubarjevi ljubi Slovenci.

Küzmič je ustvarjal v najtežjih časih, ko so se nad njegovo rodno pokrajino zgrinjali temni oblaki, v času težkih gospodarskih razmer in v času protireformacije, ko evangeličanom bogoslužja v domačih krajih niso bila dovoljena, cerkve in šole pa so jim bile odvzete. Ne glede na to je nadaljeval delo svojih predhodnikov, povezoval pripadnike Luthrovega nauka na slovenskem ozemlju, jih opismenjeval ter vzgajal v verskem, duhovnem in splošno kulturnem duhu. Pri tem pa ga je vodila velika ljubezen do slovenstva in domačega jezika, kar naj bo vodilo vseh nas," v slavnostnem govoru pojasni Sedarjeva. 

Na prireditvi so bile podeljene nagrade, priznanja in zahvale sodelujočim v natečaju. Medalje so podelili v petih kategorijah. 

Podelitev medalj  

Medalje za prozna dela učencev 4., 5. in 6. razreda OŠ so prejeli Bine Štefanec (OŠ Tišina), Nejc Čonč (OŠ Janka Ribiča Cezanjevci) in Isabell Vidonja (OŠ Puconci).

Medalje za pesmi učencev 4., 5. in 6. razreda OŠ so prejeli Nika Modlic (OŠ Janeza Kuharja Razkrižje), Eva Mikolič in Taja Marič (OŠ Tišina) ter Gabrijela Makovec (OŠ Janeza Kuharja Razkrižje). 

Medalj za prozna dela učencev 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol so prejeli Daša Kovačič (OŠ Kapela), Irenej Roškar (OŠ Gornja Radgona) in Ajda Šebjanič (OŠ Bogojina). 

Medalje za pesmi učencev 7., 8. in 9. razreda OŠ so prejeli Pia Pintarič (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer), Živa Pintarič (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer) in Iva Merčnik (OŠ Gornja Radgona).

Medalje za prozna dela dijakov srednje šole (gimnazije) so prejeli Adam Žižek (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer), Živa Dogar (Gimnazija Murska Sobota) in Klara Janža (Gimnazija Murska Sobota). 

Urednik vseh petih izdaj publikacij dr. Alojz Štainer je v nadaljevanju predstavil e-knjigo za leto 2023 in statistko dosedanjih natečajev Spominska obeležja pripovedujejo.   

Zveza vojnih veteranov za Slovenijo je podelila posebno zahvalno plaketo za uspešno sodelovanje Ludviku Novaku, nekdanjemu županu občine Puconci. Zahvalno plaketo sta podelila Ladislav Lipič, predsednik ZVVS in Ivan Smodiš, predsednik Območnega združenja VVS MS.

 

Dogodek so z nastopom popestrili učenci OŠ Puconci.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2023 ob 7:13 Karel K. gost

      Kakšna slučajnost, ta podelitev priznanj mladim "Spominska obeležja pripovedujejo« so Lipič, Štejner, Smodiš opravili v četrtek na 25.05.2023. Ja vleče jih v preteklost v spomin njihovega idola Tita, ko so nas na ta dan, pred letom 1990 kot otroke in mladino posiljevali z dnevom mladosti v čast navideznega rojstnega dneva Jopipa Broza ustanovitelja zločinske titoistične partije in totalitarnega političnega sistema. Kar pa se tiče Kuzmiča in evangeličanske cerkve, da je v 18. stoletju moralo iz Prekmurja zbežati 2000 prebivalcev in da je njegovo delo prispevalo k temu, da se je leta 1920 Prekmurje priključilo k matičnemu narodu, je pa delno izkrivljena resnica,. Ni nobenega dvoma, da je Kuzmič ustvarjal v Prekmurskem jeziku in v korist prekmurskega naroda. Vse to njegovo delo pa so izkrivili in omadeževali evangeličanski duhovniki v dogodkih okrog leta 1920, ko se je bila bitka za vrnitev, ne pa priključitev, Prekmurja k matični državi. Ti so nasprotovali tej vrnitvi zaradi svoje cerkve, saj so imeli v madžarski Kalvinski cerkvi svoje zatočišče in so se v okviru Madžarske države počutili varne ter so imeli zagotovljene svoje privilegije. Takrat so se za to vrnitev, za prekmurščino in slovenščino borili katoliški duhovniki. Zato je nehigienično potvarjati zgodovinske dogodke potrebam neke ideologije in posamezni cerkveni ter politični opciji ali posameznikom. Mladim je potrebno povedati resnico. Zato sem že včeraj ob prispevku o obiskih mladih ob obeležjih dogodkov zapisal, da upam, da so mladi dobili objektivne in resnične informacije o pomenu teh obeležjih, ko pa so jih razlagali, kateri na drugih mestih dogodke okrog leta 1990 razlagajo svoji politični opciji prirejeno, razlagali so jih nekateri kateri takrat niso vedeli nič o teh dogodkih ali pa niso direktno v njih sodelovali, saj se niso dogajali samo tisti, tistih 10 dni vojaške intervencije ampak so ti dogodki za osamosvajanje bili v teku vsaj 4 leta prej in poizneje. Da se tudi prekmurska zgodovina ponareja kaže informacija o dogodkih okrog leta 1920 ob priliki vrnitve Prekmurja k matičnemu narodu, ko se ta prikraja potrebam evangeličanske cerkve, da se njihova črna preteklost nebi prenesla na mlade v novejšo zgodovino. Ni presenečenje, da spo to prireditev izpeljali na dan namišljenega rojstnega dne največjega lažnivca im manipulatorja ter diktatorja, tudi za prekmurski narod imenovanega Josip Broz-Tito.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.