https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na današnji dan je bila razglašena Murska republika

29.05.2023 ob 6:05  

Na današnji dan, 29. maja 1919, je bila ob 11. uri in 30 minut v središču Murske Sobote, z balkona sedanjega hotela Zvezda, razglašena Murska republika, ki je obstajala le 6 dni.

Z omenjenega balkona je njen voditelj Vilmoš Tkalec, takratni namestnik ljudskega komisarja za slovensko krajino, prav na današnji dan razglasil samostojno Mursko republiko, ki naj bi združila vse Prekmurce v eni pokrajini. Temeljila je na idejah enakopravnosti, demokracije in pravični razdelitvi zemlje po vzoru oktobrske revolucije v Rusiji.

Foto: posnetek zaslona

Kljub temu da je zatrta republika obstajal zgolj šest dni, ima velik zgodovinski pomen za Prekmurke in Prekmurce.

Položaj Prekmurcev se je poslabšal v času komunistične oblasti na Madžarskem. Takrat se je povečalo tudi nasilje nad prekmurskim prebivalstvom. Poglavitni cilj je bil padec komunistične vlade na Madžarskem in vzpostavitev starega reda.

Ozemlje takratne Murske republike: 

 

 Foto: posnetek zaslona (365.rtvslo.si, dokumentarni film Murska republika 1919)

Pod pretvezo, da želi rešiti položaj prekmurskih Slovencev, je Tkalec obljubljal združitev Prekmurja oz. slovenske krajine s Kraljevino SHS ali pa z Avstrijo. V ta namen je organiziral vojaške čete in 29. maja 1919 razglasil Mursko republiko, ki ni obstajala dolgo, saj si Tkalec ni zagotovil vojaške pomoči iz Avstrije ali Kraljevine SHS in je bil posledično hitro poražen. Murska republika je kljub kratkemu obstoju, zamajala tla pod komunistično oblastjo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2023 ob 8:26 10. marec gost

      Bolševik nas je zajebal....

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.05.2023 ob 14:19 123 gost

        To ima sigurno največ zaslug Janša, tako za ustanovitev kot propad, tudi v mlajši zgodovini je zajebal vse česar se je lotil potem pa naj drugi rešujejo

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.05.2023 ob 8:36 ,s gost

      madarski hlapci

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.05.2023 ob 8:49 gost

      Na danasnji dan je Binkostni ponedeljek., ki bi lahko tudi pri nam bil praznik in prost dan kot v Avstriji.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.05.2023 ob 9:02 gost

      Njegov življenje in dejanje je imelo tudi črno plat.... V vasi Hlapičina obesil tri ljudi , tri pa je postrelil , se odpravil v Sveti Martin še isti dan in zahteval ,da mu domačini v dveh urah zberejo denar , če ne bo postreljal celo vas . Enega vaščana , ki je prišel mimo , pa ga je vseeno ustrelil . Res je ,da ga je iskala in lovila policija , vendar zaman . Za to dejanje , ki ga je storil v Medžimurju ni nikoli odgovarjal .

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.05.2023 ob 10:36 gost gost

      gost ob 9,02 SPRENEVEDAŠ SE KELKO JE KUMUNIZEM LIKVIDIRAL PA NIKOME NIŠTA JELI POJEB MOGOČE BI NAM BILO BOLŠE POD AVSTROOGRSKO NIKOLI NE VEŠ

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.05.2023 ob 15:10 necov gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…..> https://www.pay.salary49.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.