https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slavnostno otvorili obnovljeno rojstno hišo dr. Avgusta Pavla

31.05.2023 ob 14:24  

Ob počastitvi 24. občinskega praznika so na Cankovi v soboto, 27. maja 2023, slavnostno otvorili obnovljeno rojstno hišo dr. Avgusta Pavla. Ob tej priložnosti so ob hiši zasadili potomko najstarejše trte na svetu.


Občina Cankova je slavnostno obeležila 24. občinski praznik. Po proslavi s podelitvijo zahvalnih listin, ki je potekala v kulturni dvorani tamkajšnjega vaško gasilskega doma, je sledilo odprtje prenovljene rojstne hiše dr. Avgusta Pavla, ki stoji v neposredni bližini občinske zgradbe na Cankovi.

Namen obnove rojstne hiše dr. Avgusta Pavla je ohranitev kulturne dediščine, hkrati pa prostor ponuditi vsem. »Ta hiša ni posvečena samo dr. Avgustu Pavlu, ampak je večnamenska hiša namenjena ljudem,« je dejal župan občine Cankova Danilo Kacijan.

V hiši je spominska soba dr. Avgusta Pavla, knjižnica, večnamenski prostor za druženje in prostor, ki bo namenjen društvom iz občine. Na novo so uredili sanitarije in kletne prostore, kjer bo manjša vinoteka. Ob hiši so uredili tudi gospodarsko poslopje, ki bo namenjeno družabnim srečanjem.

»Ta hiša naj bo hiša z dušo, dušo pa ji lahko damo mi, ljudje, ki bomo prihajali vanjo,« je sklenil župan in se zahvalil vsem, ki so s svojim delom nesebično prispevali k obnovi hiše. Hišo so obnovili v sklopu operacije »Začuti UTRIP območja LAS Goričko« in s pomočjo občanov.

»Avgust Pavel, prvi prekmurski znanstvenik, je imel izrazito močan občutek za povezovanje med narodi, veliko ljubezen do svojega slovenskega, prekmurskega jezika in do svoje rodne Cankove. Kot tak je, s svojimi prevodi Cankarja, Voranca, Ketteja, Levstika, Prešerna in ostalih, najboljše skrbel za predstavitev slovenskega jezika in slovenstva na Madžarskem,« je dejal predsednik kulturno umetniškega društva Avgust Pavel Cankova, Branko Pintarič.

Ker je dr. Avgust Pavel deloval tudi v Potrni v sosednji Avstriji in v različnih krajih na Madžarskem, sta se dogodka udeležili tudi Susanne Weitlaner, vodja Pavlove hiše v Potrni in etnologinja Marija Kozar Mukič iz Sombotela, ki je ob tej priložnosti ob spominski plošči na rojstni hiši položila spominski venec.

Svoje prostore bo v hiši dobilo tudi turistično društvo, ki bo že naslednji mesec začelo s prvimi prireditvami. »Bodisi s strokovno, kulturno, zgodovinsko vsebino, morda tudi kaj zabavnega ali pa zgolj kot priložnost za druženje, saj si predvsem želimo, da bi se ob zadovoljivem turističnem potencialu v naši občini tudi kultura in zavest lahko razvijali naprej, predvsem z vključevanjem mladih,« pove predsednica tamkajšnjega turističnega društva Monika Hajdinjak.

Občinskega praznovanja so se med drugim udeležili tudi prekmurski poslanec državnega zbora Damijan Zrim, svetnica državnega sveta Jasmina Opec Vöroš in župan Občine Puconci Uroš Kamenšek. Slavnostni dogodek je spremljal pester kulturni program.

Ob tej priložnosti so pod okriljem Vitezov vina Ignaca Rajha in Andreja Šajnoviča ob stavbi posadili potomko najstarejše trte na svetu, ki jo je, tako kot hišo, blagoslovil tamkajšnji župnik, njen skrbnik pa je postal Boris Gomboc. Po končani prireditvi in otvoritvi je sledilo druženje in pogostitev pred občinsko stavbo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2023 ob 18:59 gost

      OPECOVA IMA DOBRE GETRIBE

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2023 ob 19:19 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2023 ob 19:44 Nejči iz Hrastovca gost

      To je popolnoma brezveze na Cankovi tam so vsi malo caknjeni in čudni!!!!! Jaz se še vedno borim, kmalu pa bom zunaj.....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2023 ob 19:45 Nejči iz Hrastovca gost

      To je popolnoma brezveze na Cankovi tam so vsi malo caknjeni in čudni!!!!! Jaz se še vedno borim, kmalu pa bom zunaj.....

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.05.2023 ob 20:02 Slavnostna odtujitev javnih sredstev gost

      24ur/novice/slovenija/golob-pri-rekordnih-dobickih-govorimo-o-nestimulativnem rtvslo.si/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde Odtujevanje javnih sredstev se NE sme prikazovat za dobicek podjetja kakor tudi ne utaja davkov

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.05.2023 ob 20:10 Slavnostna odtujitev javnih sredstev gost

      24ur/novice/slovenija/golob-pri-rekordnih-dobickih-govorimo-o-nestimulativnem-rtvslo.si/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijard Odtujitev javnih sredstev NE sme biti dobicek in tudi ne utaja davkov. Proti ljubljanski politiki utaje in poneverbe

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.