https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Trideseturni delovnik in obvezna božičnica zgolj utopija?

31.05.2023 ob 11:25  

Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so v torek, 30 maja 2023, na seji med drugim razpravljali o zakonodajnih spremembah na področju trga dela, o katerih tečejo pogajanja med socialnimi partnerji.


Obrtniki in podjetniki so bili soglasni, da ne pristajajo na dodatne finančne in administrativne obremenitve delodajalcev in nasprotujejo možnosti uvedbe 30-urnega delovnega tedna in obvezni božičnici, so po seji sporočili iz OZS.

Predsednik zbornice Blaž Cvar je spomnil, da pogajanja o osnutku sprememb zakona o delovnih razmerjih še potekajo, zato o posameznih členih in pogajalskih izhodiščih v OZS ne morejo natančno govoriti. Je pa navedel, da nasprotujejo možnosti uvedbe 30-urnega delovnega tedna.

"Mnogi imamo že sedaj težave priti do kadra. V mnogih panogah je potrebna fizična prisotnost zaposlenega. Tiste panoge, ki ne bi imele možnosti uvedbe 30-urnega delovnika, bi bile tako v še težjem položaju pri pridobivanju kadrov," je strnil njihove argumente.

"Mi se pogovarjamo o pomanjkanju delovne sile, po drugi strani pa želijo uvesti krajši delovni čas. To ne gre skupaj, saj logike tu ni," so v OZS navedli besede predsednika območne obrtne zbornice Logatec Bogdana Oblaka.

Obrtniki in podjetniki po Cvarovih besedah nasprotujejo tudi zamisli o uvedbi obvezne božičnice, saj da si "nekatera podjetja tega ne morejo privoščiti".

"Nemško gospodarstvo že ima recesijo, tudi naša podjetja to že občutijo. Ne smemo si privoščiti nikakršnih dodatnih obremenitev," je glede tega po navedbah OZS dejal predsednik mariborske območne obrtne zbornice Marko Gorjak.

Podpredsednik zbornice Peter Pišek je poudaril, da obrtniki in podjetniki radi dajo nagrade dobrim zaposlenim, saj kadra ni in ga tudi tako poskušajo zadržati. "Vendar morajo biti nagrade neobvezne in neobdavčene," je dodal.

Glede zakona o delovnih razmerjih je sicer direktor OZS Danijel Lamperger izrazil enotnost delodajalskih organizacij o tem, da je treba čim prej priti do čistopisa predlogov ministrstva. "Samo tako bomo lahko konstruktivno nadaljevali pogajanja," je prepričan.

Upravni odbor je sprejel sklep, da ne soglaša s spremembami, ki pomenijo dodatne administrativne in finančne obremenitve za delodajalce. Cvar je obenem po navedbah OZS izpostavil, da imajo socialni partnerji v tem trenutku iz posameznih ministrstev naenkrat preveč zelo pomembnih tem oziroma sprememb zakonodaje. Upravni odbor tako predlaga, da se na Ekonomsko-socialnem svetu predlogi zakonskih sprememb v okviru načrtovanih reform obravnavajo in presojajo celostno, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2023 ob 12:08 gost

      Levičarsko nategovanje ljudi se kar ne neha, pustite ljudem, da delajo kaj in koliko hočejo. Nehajte se vtikovati v njhova življenje in njihovo delo.

      19 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2023 ob 19:20 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2023 ob 12:19 gost

      Kaj želijo še uničiti gospodartvo ? Ne delajo toliko ta delavni urnik za idustrijo , ampak le zase . Že tako delajo malo , potem bodo pa še manj !

      16 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2023 ob 12:20 gost

      Recesija bo svoje naredila !!!!!!!!!!1

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.05.2023 ob 13:34 gost

      Skoraj vse evropske države imajo 30 urni delavnik in vse te Drave so pred Slovenijo v razvoju. Samo desni pizdek v 30 letih na vseh pozicijah vladnih ni bil sposoben to spremeniti. In Slovencem omogočiti da manj delajo pa več dobijo. Samo potem prijatelji Janeza Janše oligarhi tajkuni nebi dobili toliko denarja iz državne blagajne se pravi denarja vseh Slovencev.

      16 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.05.2023 ob 14:07 gost

      V 30 dneh nismo prišli do specialista , smo pa zagotovo prišli do socialista !

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.05.2023 ob 14:19 vs gost

      V pokojninsko blagajno se steka 10% več denarja kot pred 1 letom , samo na račun višjih plač , nekaj se na število največ zaposlenih . Že v tem obziru pa pokojnine najmanj za 6% realno nižje kot pred 1 letom . Letni dodatek se povečal za 5 evr , kar nanese manj kot 2% . Žalostno res !

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.05.2023 ob 15:02 Za kmetijstvo gost

      24ur.com/novice/slovenija/robert-golob_3.html Samo kmet na mali kmetiji ima zdravo zelenjavo in pridelke

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.05.2023 ob 15:03 Državljan gost

      V Sloveniji vse ni slabo,daleč od tega. Nekaj se pa bo moglo spremeniti,saj nam vse več državljanov odhaja na delo v Avstrijo.Vsak,ki pošteno dela v Sloveniji,bi si decembra zaslužil božičnico.Kako se počuti delavec decembra,ko eni dobijo božičnico,drugi pa ne.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.05.2023 ob 15:47 piki gost

      ja naši delodajalci pa res ne morejo brez hiše na hrvaškem morju pa vsaj enega porscheja! denarja za delavce pa ni!!

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2023 ob 0:50 Proti nasilnim upokojencom gost

        novice.svet24/clanek/novice/slovenija/na-ruparjevem-shodu-upokojenec-z-deznikom-grozil-novinarki

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      31.05.2023 ob 17:47 Karel K. gost

      Če se bo delalo manj bo manj prometa in bo država manj zaslužila na račun davkov in prispevkov zaposlenih. Ne omenjajte Avstrije sli Nemčije, saj ko gledaš tiste zaposlene na delovnih mestih ti tam delajo, pa ne da bi se pretegnili ampak delajo 8 ur dnevno in ustvarjajo presežek, tako za državo kot za delavca, da lahko ima višjo plačo od slovenskega, kot tudi za podjetnika. Kaj pa pri nas, ko gledaš naše zaposlene na gradbiščih in drugod, ko eden malo drega z lopato najmanj pet pa jih okrog stoji in si krajšajo čas na razne načine. Tako podjetniki, kot zaposleni se bodo morali osebnostno in odgovornostno spremeniti in se odtrgati od titoisitčne popkovine in prepričanja, da denar za njihove plače in zaslužke prihaja iz Topčiderske tiskarne denarja. Ko se bo to uredilo, bodo lahko tudi vsi dobili božičnico kot v zahodnih državah. Le kako to stanje spremeniti in oboje prepričati, da se moramo prilagoditi osebnostnim razmeram zahodne civilizacije, ne pa graditi titoisitčno balkansko mentaliteto zabušavanja.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      31.05.2023 ob 18:54 gost

      Avstrija in Nemčija počaSI DRVITA V TRIJ P M !!!!!TAM NEGA BOLNIŠK KOT PRI NAS ! POTNIH STROŠKOV NI ITD ... SEM OKUSIL NA LASTNI KOŽI ! NIKOLI VEČ !!!!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2023 ob 19:33 Karel K. gost

        Bolniška odsotnost je upravičena takrat, ko je človek bolan, ne pa za to, da mu zdravnik izda tovrstno potrdili, da potem lahko doma koplje vrt, ali opravlja šušmarska dela. V Avstriji ni problem za bolniško, če si bolan, to sam dobro vem iz izkušenj. V Avstriji ne dobijo potnih stroškov kot se to dela pri nas, vendar so plače toliko višje, da se to delavcu ne pozna, da te sam plača.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2023 ob 1:01 Seveda, ilegale Fremde gost

        youtube.com/watch?v=sFW1iCbExsQ&pp=ygUfVHVya2lzY2hlIG1hZmlhIGluIERldXRzY2hsYW5kIA%3D%3D youtu.be/-6j68W-d23M

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      31.05.2023 ob 19:04 gost

      lEVOJAJARJI zidajo gradove v oblakih ! Gospodarstveniki se jim rogajo ker nimajo pojma o gospodarstvu ! Nobeden od vidnih predstavnikov vlade NIMA znanja še manj imanja o gospodarstvu !! Samo se obremenjujejo z j j ! Preveč obljub haska pa NIČ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2023 ob 19:40 Karel K. gost

        Kje pa bo Mesec, Fajon, Kordiš, Golob, Janša, Kralj, Tonin delali drugače, ko pa niso nikoli opravljali resnega dela ampak so se samo šli poliitčne igre pred letom 1990 in danes. Samo znajo izigravati eni druge. Golob je delal v gospodarstvu vendar je to bilo državno podjetje in ni bilo treba skrbeti za ustvarjanje dohodka, saj je država vse regulirala in pokrivala iz proračuna. Ja tudi Janša spada v to kategorijo, saj on nikoli ni videl neke tovarne znotraj, niti kmetije, niti obrtniške delavnice. V Bivšem sistemu se je samo boril za funkcije in s tem nadaljuje že 32 let v samosotjni SDloveniji. Naučil se je skoti vzgojo in izobraževanje za potrebe JLA rokovati s puško, diverzijami, pokončanju nasprotnika. To pa niso vrednote katere mora imeti dober gospodarstvenik.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      31.05.2023 ob 19:13 gost

      Slovensko gospodarstvo ima milijonske dobičke za delavce ni denarja Ja gdo si bo delil milijonske nagrade ob koncu leta ko bi morali izplačati božičnico delavcem to pa ne ker gospodarstvo tega nebo vzdržalo žalostno Potem pa bomo delali tako kakšno plačilo takšno bo delo

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      31.05.2023 ob 19:30 Karel K. gost

      Slovensko gospodarstvo sploh nima dobičkov. Ima jih le toliko, da nevestni lastniki poberejo ta mali dobiček in ga naložijo na bačne račune nekam v tujino, delavce pa plačajo kot mezdne delavce, koliko pač ostane. Dobiček podjetja se vidi, če lahko investira v razvoj in novo tehnologijo. Pa poglejte vi delovne razmere v Avstrijskih, Nemških, Francoskih Britanskih firmah in v Slovenskih, ki so večino razvaline. Li pa kmetijske obrate in štale v naštetih državaHh in v Sloveniji, kjer so živali še vedno v tistih kravjih in svinjskih boksih kateri so bili zgrajeni v titoisitčnem Panonka sistemu kmetijske proizvodnje. Vse zarjavelo. Vse to se bo le lahko spremenilo, ko bodo lahko na politično sceno prišli zares novi obrazi, kateri imajo znanje in pa seveda pozitivne človeške in organizacijske vrednote. To kar imamo zadnjih 32 let je poliitčna elita iz leta 1941, ko so začeli državljansko vojno in s to vojno upravljajo državo tudi danes. Janša ta sistem imenuje državljanska vojna, Golob, kateri tudi vlada s sistemom državljanske vojne pa to zanika in se dela demokrata, kateri se bori za pravno državo, z druge strani pa mi pravosodje in državna uprava s pomočjo kršenja prava pomaga voditi državo. Enako se šopiri tisti Kralj iz NSI, ko pravi, da se spet ni izšel sistem z novimi obrazi. Torej čista propaganda v smeri, da se le v državi nič nebi spremenilo. S to trditvijo o novih obrazih le ta Kralj potrjuje, da se ti kateri so državo v 32. letih zavozili, ne mislijo poloviti in se s pokvarjenim falkonom odpeljati na smetišče zgodovine. Spremeni se lahko samo nekaj v pravo smer z zares novimi ljudmi, kateri niso prišli iz političnih inkubatorjev obeh političnih skupin. To so podobni inkubatorji, kot so bili pred letom 1990 in so se odvijali v Kumrocu in Jajcu, ko zdaj nove ljudi v politiko vpeljujejo tisti kateri so se izobrazili in vzgojili v Kumrovcu in v Jajcu.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      31.05.2023 ob 21:04 Nedopustno in nesprejemljivo gost

      24ur/novice/gospodarstvo/hrana.html posredovanje vlade u prosto trgovinu

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      31.05.2023 ob 22:05 Karel K. gost

      Če bo še pokojninski sistem obstajal, ko bodo prišli v pokoj ti kateri danes delajo, bo pokojnina, glede na višino plač, enako nizka kot je današnja, ko se pokojnine obračunavajo iz dela v delovnih organizacijah v titoimu. Zato se morajo končno iz politike odstraniti umski lenuhi in bolniki, kateri ne znajo in ne morejo razmišljati, le razmišljajo o tem kako preživeti na oblasti od danes do jutri, ne zanima jih prihodnost državljanov in države

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2023 ob 22:56 Haha naiven si gost

        Sploh ne bo pokojnine za obresti bo treba dati denar finance.si/9007999/V-grafih-Slovenski-dolg-je-nominalno-zrasel-zvisala-se-je-tudi-njegova-cena finance.si/9005831/Slovenija-se-je-lani-zadolzila-za-496-milijarde-evrov-za-obresti-na-dolg-je-placala-727-milijon

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      31.05.2023 ob 22:14 Karel K. gost

      Tudi Logarjeva platforma ne obeta nič novega in ne ponuja nič novega, saj so se tam drenjali ljudje, kateri so sodelovali z različnih strokovnih in funkcionarskih področjih, kateri so sodelovali v 32 letnem uničevanju države, Pikalo, Irglova, Brglez... Ni nobenega imena med ta glavnimi kateri ni znan slovenski javnosti z tega ali drugega zornega kota v zadnjih 32. letih. Zato ni pričakovati od te platforme spremembe poliitčnega sistema in s tem tudi družbenega ter državnoupravnega. Brez teh sprememb pa ni prihodnosti za Slovenijo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      31.05.2023 ob 23:08 kapateje gost

      V Sloveniji imamo polno 30urnih delavcev. To so lenuhi kateri prejemajo SOCIALNO podporo že od končane O.Š. in dnevno po 6 ur preživijo pred TV in v postelji. V Soboto in Nedeljo pa v gostilni. Ta 2 dneva imajo prosto za uživanje.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      31.05.2023 ob 23:11 gost

      Vedno,ko treba delavcu nekaj dati,nastajajo problemi. Božičnico si delavci zaslužijo,saj oni ustvarjajo dobiček.Pol pa se čudijo,da ni delovne sile,nagradite delavce.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.