https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Evangeličanskem centru odprli razstavo o migracijah slovenskih protestantov

02.06.2023 ob 17:50  

V Evangeličanskem centru, ki se nahaja v neposredni bližini murskosoboške evangeličanske cerkve, kjer deluje Zavod Primoža Trubarja (ZPT) Murska Sobota, so odprli razstavo z naslovom Migracije slovenskih protestantov v zgodnjem novem veku, ki bo na ogled do 3. novembra 2023 v evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota.

Razstavo z naslovom Migracije slovenskih protestantov v zgodnjem novem veku, ki so jo odprli v Evangeličanskem centru v četrtek, 1. junija, sta predstavila vodja projekta Zgodbe evangeličanskih migracij Thomas Greif in Klaudija Sedar, direktorica ZPT Murska Sobota. 

V projektu verskih migracij sodeluje šest evropskih držav in bo predstavljen kot celota v Nemčiji. "Nam pa je v veliko veselje in čast, da lahko s to otvoritvijo pokažemo, kaj vse so naši predniki zaradi svojega prepričanja, zaradi svoje veroizpovedi pretrpeli in vzeli nase, zapustili svoj domači rodni kraj in se odpravili na tuje samo zato, da bi ohranili svojo vero in identiteto," je v pozdravnem nagovoru dejal škof Leon Novak.

"Migracije so prisotne skozi vso zgodovino človeštva. Nastajale so in nastajajo zaradi različnih vzrokov, ekonomskih, družbenih, gospodarskih, demografskih, ekoloških in tudi verskih. V zgodnjem novem veku, od 16. do 18. stoletja, pa so bile intenzivne predvsem iz verskih razlogov," je povedala Sedarjeva. 

Na razstavi so bile predstavljene smeri migracij in najvidnejši slovenski protestanti v 16. in 18. stoletju, ki so se znašli v migracijskem procesu, a so kljub tem udarcem usode iz neomajne vere v Boga in ljubezni do slovenskega ljudstva postavili in gradili na temeljnem kamnu slovenske identitete in kulture. 

Štefan Küzmič, ki v svojem rojstnem okolju zaradi protireformacijskih ukrepov ni imel možnosti nadaljevati svojega poslanstva, je tako rekoč iz tujine s pisano besedo skrbel za svoje rojake v rodni domovini. 

Primož Trubar je bil izgnan dvakrat, prvič leta 1547 na ukaz, da zaprejo duhovnike, ki so delovali v duhu reformacije, in drugič po izdaji Cerkvenega reda leta 1564, ko se je moral dokončno izseliti. Kot emigrant v Nemčijo je svoje rojake nagovarjal s pisano besedo v materinem jeziku.

Minili sta že dve leti, odkar sem pribežal v Nemčijo, a še vedno se spominjam domovine, kot bi jo videl še včeraj. Dan, ki sem ga še s takšno radostjo in hkrati s tesnobo in s strahom v srcu pričakoval, je prišel, saj lahko z vsem ponosom, ki ga premore ta svet, zapišem, da sem zaključil s pisanjem dveh majhnih knjižic, ki bosta pisali zgodovino, saj sta namenjeni vam, lubi Slovenci. Vi boste iz njiju lahko črpali osnovne nauke in znanje, ki bo s časom vse bolj dragoceno in pomembno.  - Primož Trubar, 1550

Podane so bile tudi podobnosti in razlike med obema slovenskima protestantskima migrantskima skupnostma (osrednjeslovensko in prekmursko), pomen njunih migracij za kulturni razvoj, narodno zavednost, nastanek prvih knjig v maternem jeziku kot tudi pomen migracij za medkulturne stike.

Razstava, ki je del projekta Zgodbe evangeličanskih migracij, v katerem sodeluje deset organizacij iz šestih evropskih držav, bo na ogled do 3. novembra 2023 v evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota. Pri tem projektu je Zavod Primoža Trubarja nastopil skupaj z evangeličansko cerkvijo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.