https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Letos brez dviga povprečnine

05.06.2023 ob 18:40  

Predsednika vlade dr. Robert Golob se je danes skupaj s predstavnicami in predstavniki vlade, srečal z županjami in župani slovenskih občin na Brdu pri Kranju. Kot je po današnjem srečanju povedal Golob, letos dviga povprečnine ne bo. Se bodo pa tekom pogajanj o proračunu pogovarjali o povprečnini za prihodnje leto. Letos bodo povečane stroške občin kompenzirali posamezno, glede na izračune. Župani so s pogovori zadovoljni.

"Premier je napovedal, da bodo še ta mesec zaključeni pogovori o tem, kako letos občinam kompenzirati konkretne podražitve oziroma stroške. Te je treba najprej ugotoviti, potem pa za njih zagotoviti sredstva. Kot je pojasnil, bo šlo za podoben princip, kot v primeru intervencij, denimo plazov.

Kot je dejal, letos ne bo dviga povprečnine. "Bo pa tekom pogajanj za proračun za prihodnje leto dovolj časa in prostora, da se predstavniki lokalnih oblasti in vlade usedemo ter naslovimo vprašanje povprečnin za prihodnje leto," je dejal Golob in dodal, da niso ničesar obljubljali. "Imamo pa iskren namen, da najdemo rešitve, s katerimi bomo na koncu vsi zadovoljni, najbolj pa naši ljudje, ki bodo od tega imeli največ," je poudaril.

Podrobnosti je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Glede sofinanciranja vrtcev je povedala, da čakajo konkretne podatke občin, koliko so se jim povečali stroški zaradi dviga plač pomočnic vzgojiteljic. "Ko bomo te podatke prejeli, bomo videli, kako to lahko refundiramo," je dejala in dodala, da podobno velja tudi za druge stroške.

Pojasnila je, da se danes povprečnina, ki pomeni plačilo z zakonom določenih nalog, izračunava enako za vse občine. Vendar pa ugotavljajo, da nekatere občine verjetno prejmejo preveč, druge pa premalo denarja za naloge, ki jih opravljajo. Zato opravljajo preglede in zbirajo podatke o stroških dela in o storitvah, ki jih posamezne občine izvajajo in druge ne. Nato bodo predlagali način, kako to za letošnje leto kompenzirati.

V prihodnje pa nameravajo najti sistemsko rešitev, da bi občinam pravično pokrivali stroške, ki jim nastajajo. "Predvidevam, da bomo našli soglasje za prenovo formule kot take, kjer bomo ustrezno ponderirali razlike med občinami," je dejala ministrica. Kot primere je navedla, da nekatere občine nimajo javnih zavodov, nekatere pa imajo izrazito višje število javnih uslužbencev, nekatere imajo denimo malo prebivalcev, a veliko cest za pluženje in čiščenje.

Ob pogovorih o tem, da sistem financiranja občin ni pravičen in ga je treba nadgraditi, so danes veliko govorili tudi o prenovi plačnega sistema, saj ugotavljajo, da so plače funkcionarjev, tudi županov, izrazito prenizke. "Na obeh zadevah se trenutno zelo aktivno dela tako v okviru skupin med državo in občinami kot na obeh straneh posebej," je zagotovila ministrica.

Zadovoljna je z današnjim sestankom, saj je prepričana, da je dialog ključen pri reševanju izzivov. Prav tako so zadovoljstvo s srečanjem izrazili predsedniki združenj občin in ga opisali kot dobrega ter konstruktivnega.

Kot je izpostavil predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič, so naredili velik korak naprej, zato se v prihodnje veseli boljšega komuniciranja. Strinjali so se, da nič o občinah brez občin, kar pomeni intenziviranje pogovorov, tako da se ne bi več dogajalo, da občine ne bi sodelovale pri pogovorih in bi bile na koncu zgolj postavljene pred dejstvo.

"Verjetno je bilo v zadnjem letu kdaj pa kdaj občutiti, da mogoče nismo na isti barki, ampak se mi zdi da smo tudi z današnjim srečanjem pokazali, da je želja vseh nas tako na lokalni kot na državni ravni, da skušamo ustvarjati dobro, razvojno, napredno Slovenijo. Prav je, da s takšnimi dogodki, s takšno povezanostjo, kot smo je bili deležni danes, ne glede na to, ali smo bili zadovoljni z vsemi odgovori, nadaljujemo in skupaj naslavljamo vse izzive," je poudaril predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Peter Dermol.

Tudi predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj je vesel, da se skušajo iskati konstruktivne rešitve da se bodo krili stroški, tam kjer dejansko so. Zaveda se, da se sistemske rešitve ustvarjajo na daljši rok. "Gremo pa v konstruktivno debato in sem optimist," je poudaril.

 

Golob je napovedal, da se obetajo premiki tudi na področju razvojnih oziroma kohezijskih sredstev, saj je vlada v letu dni pripravila vse potrebno za začetek njihovega črpanja. Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je župane seznanil s tem, da je vlada odpravila vse ovire za začetek črpanja 3,26 milijarde evrov iz nove finančne perspektive. "Uredbo, ki smo jo februarja sprejeli na vladi, smo oplemenitili z veliko poenostavitvami, tako da se bodo ta sredstva hitreje vrnila v občinske proračune," je zagotovil," poroča STA.

* Foto: Twitter Vlada RS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.06.2023 ob 19:01 gost

      Jevšek:”Vlada je izjemno uspešna ....” Za denar pa se obrišite pod nosom in plešite.

      27 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.06.2023 ob 20:02 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.06.2023 ob 19:39 gost

      Vlada dela dobro Jevšek - nore gobe jedel !! hi,hihi,hi,hi

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.06.2023 ob 19:44 gost

      Masne lase menjal menjal za frizuro, ki tudi zgleda bolj polizana ,,,, to pa je vse kaj je vp naredil v enem letu .

      22 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.06.2023 ob 22:03 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Ivan brezlasni je šele naredil svinjak iz Slovenije,je treba pucat za njim,ni to mala stvar za uredit.

        4 19 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.06.2023 ob 19:56 gost

      Kake povprečni ne 190 občin v mumenti zapreti itak ni nobene koristi od teh občin. Edino šerifi občinski in njihovi hlapci imajo korist od teh obcin.

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 7:29 gost

        🤦‍♂️ Le eno občino rabimo in to je Ljubljana z opankovićem na čelu. Vse ustanove tja preseliti od vrtcev do šol in zdravstvenih domov. Tudi UE ne rabimo za vsakim vogalom. Bodo pač ljudje v LJ vse urejali. Pa da še bolnice na pozabim. 🤮

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 7:46 gost

        Kdo podpira male občine ? Janči kateremu so ušli lasje, zato jih ukinimo. Kdo bo pa plačal dolg velike občine G. Petrovci ?

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.06.2023 ob 7:56 gost

      Njujork v Ameriki ima 2 milijona prebivalcev in enega župana. Slovenija pa vsaka vukujebina z 3pa pol prebivalci občino. In gdo vse to plačuje glupi slovenski narod. In gdo so ti nesposobni gnoji v večini občin je desni ekstremisti zahojeni debili.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 8:25 šala dneva gost

        Ni reform in ne časovnic , ampak je Golob obljubil , da več ne bo obljubljal . Ali je to bilo izrečeno Tini.... Golob zarečenega kruha se največ poje ! Tokrat je pojedina zarečenega kruha in ni še konec te pojedine ....

        10 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 8:47 gost gost

        Letos brez dviga povprečnine, to ni pošteno, mi uspešno porabimo vse in si še kaj izposodimo, da ne bo zanamcem dolg čas !

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.06.2023 ob 9:25 gost

      Gremo mi po svoje je moto te skorumpirane vlade !!!!!!!!!!!

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.06.2023 ob 9:32 as gost

      Vsi , ki nismo volili te štale Goloba smo sicer žrtve , a upam , da brez zdravnika in čakajočih v čakalni vrstah med nami tudi čim večje število tistih , ki so ga .

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.06.2023 ob 9:33 gost

      V Sloveniji imamo trideset let skurumpirano stranko SDS.in tudi več kot petnajst let so bili na vladi .kaj imajo za pokazati .Janezovo igrišče za golf in jahte njegovih prijateljev kjer si on škrable plešava jajca.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 10:36 gost

        Ali Janša ti je trn v peti ! Tebi se je že totalno sfuzlalo !,,,, Kaj si moreš dragi človek , če se muči vrag , bolj se mučiš bolj se trudi bolj si siromak,,,,,,, ! bosanc ob 9:33

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.06.2023 ob 9:38 gost

      Zdravnika v Sloveniji nima samo tisti Keri si ga ni sposoben najti. Tiste vrste ponoči so pa bile umetno narejene z strani Janeza Janše. Isto kot zdaj z zapornikom in petkrat obsojenim Ruparjem vozita pod prisilo debilne upokojence v Ljubljano. In to zato da naj vlada gospoda goloba vrne kar sta Janša in Rupar ukradla upokojencem.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.06.2023 ob 10:31 Holobček gost

      Za občine ni, ker sem jaz milijardico poklonil prijateljčkom iz Gen-i, ki so se zakalkulirali in jim je zmanjkalo za nahrade, potovanja in podobne nujne potrebe.🤗

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 10:38 gost gost

        Kda de tvoj Janezek vrnil vse kar je v času svoje vladavine ukradel in potem tudi odslužil kazen za to, potem se lahko naprej pogovarjamo. Zdaj bodo tega siromaka ki je včeraj ropal v Radmožancih obešali na zvon, Janezek pa še vedno prosto po prešernu na prostem, toliko o pravni državi Sloveniji.

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.06.2023 ob 10:45 gost

      Gremo na Gen-i itd tvojega največjo barabo in lopova !!!!!!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 11:03 gost

        Bosanc tega lopova boš moral sprejeti takšen kot je ..... ni druge .... si pač njegov pizdonja ,, po komunistično .Ajde sedaj pa pleši kazačok ali kolo 123 zdaj !!!!!!ha,ha,ha,ha,ha,gr, grrrrrrrrrrrrrrr

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.06.2023 ob 10:49 Karel K. gost

      Pri političnem, izobraževalnem, pravosodnem, ustavosodnem, družbenem, zdravstvenem vodenju države danes imajo glavno besedo kadri, kateri so plod nekdanjega titoisitčnega sistema izobraževanja imenovanega „usmerjeno izobraževanje“ katerega temelj je partija postavila na 10. kongresu ZKJ leta 1974. S tem so odpravili šolski dualizem, kar pomeni, da vse oblike izobraževanja morajo mladino pripravljati le za vključitev v delovni proces, ne pa da bi obstajala oblika izobraževanja katera bi mlade pripravljala le izključno za študij. To izobraževanje se je začelo intenzivno izvajati leta 1982 ter je trajalo do leta 1990 z naravoslovno-matematično in pedagoško usmeritvijo. Takrat je prišlo do kozmetičnih sprememb do te mere, da so spet bile dovoljene gimnazije, spomin na usmerjeno izobraževanje pa so danes funkcionirajoče tehniške in ekonomske gimnazije. To je bil sistem izobraževanja za ustvarjanje izobražene mladine s poudarkom na partiji podrejenega in prijaznega ustreznega enoumnega znanja. Torej mišljenja in znanja po zapovedi titoistične partije po pravilih enosmerne ulice, kar pomeni, da ni dovoljeno razmišljati v nasprotni smeri

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.06.2023 ob 10:52 Karel K. gost

      Če je Logar Janševa platforma sprenevedanja, so Šarec in vsi našteti akterji nasilnega zoperstavljanja Logarjevi platformi, titoistična platforma sprenevedanja. Janša osebno še nikogar ni ubil, ni izpeljal zločinskih in genocidnih dejanj nad slovenskim narodom, nad državljani Slovenije. Če je on nevaren volk iz pravljice o rdeči kapici, za državo samo zaradi tega, ker ne dviguje sodne pošte, spodbuja proteste na ulicah, se ne strinja z sistemom titoistom podrejenih medijev, potem le kopira Šarca in zgoraj naštete, kateri so pred volitvami 2022 dve leti počeli isto. Ves čas vladanja v teh 32. letih samostojne države počno še hujša kriminalna dejanja, kot jih pripisuje Šarec Janši, ko neprivilegiranim državljanom s pomočjo institucij države namerno povzročajo krivice, prirejajo politične sodne procese proti tistim kateri odkrivamo udbovske in partijske zločince in zločine izpred leta 1990 in to ne dirigirano brez navedenih imen naročnikov in izvajalcev, kot to delajo nekateri, katerim je to dovoljeno z namenom, da potem služijo s prodajo tovrstnih knjig, ko prepišejo podatke iz udbovskih dosjejev, z kršenjem pravnega reda kršijo človekove pravice državljanom, zlorabljajo Ustavno sodišče za zaščito titoisitčnega političnega sistma in partijcev ter udbovcev, kateri so v titoizmu pred letom 1990 izvajali kriminalna do zločinska dejanja v takratni državi in izven njenih meja nad slovenskim narodom.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 11:17 Karel K. gost

        Če je vaš gornji komentar resničen, se vam in mami zahvaljujem za pohvalu. Da pa sem malo sumljiv pa sami veste, da sem lahko, saj se pojavljajo komentatorji (komentator) kateri na tem portalu seje mržnjo sovraži vse kar ni v skladu z njegovim mišljenjem, ponižuje, piše dvoumne komentarje. Upam, da tokrat to ni napisal ta komentator.

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.06.2023 ob 11:38 gost

      Karel K komentar je spisani od mene Bojana , pozabil sem napisati ime ! 11:17 Lp

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.06.2023 ob 12:06 Karel K. gost

      Še enkrat hvala vam in mami za pohvalo!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      06.06.2023 ob 13:06 gost

      ,,,, karči,,, moja mama te je tudi pohvalila ker z njo v lukavcaj špila človek ne jezi se. Samo ti se vedno jeziš in preklinjaš.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      06.06.2023 ob 13:16 Bojan gost

      Komentator ob 13:6 si nepošten , da se iz dobrih komentarjev na tak način norčuješ . Lepo bi bilo ,da se tega odvadiš ! Potrudise , saj bo šlo !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      06.06.2023 ob 14:41 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      11.06.2023 ob 9:22 gost

      Treba je svoje žepe napolnit.Za vse ostalo pa če kaj ostane.A malo verjetno ker so levuharji preveč pohlepni in požrešni do onemoglosti.FUJ NESNAGE REDEČE.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.