https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Letos rekordno število prleških gibanic. Kdo je spekel najboljšo?

11.06.2023 ob 8:30  

Jubilejna, deseta prireditev Prleška gibanica se je zaključila z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj najboljšim prleškim gibanicam. Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je prleška gibanica, ki so jo pripravili v Lončarstvu Žuman Saša.

 

Prleška gibanica je tradicionalna prleška jed, ki ima tudi svoj praznik. Jubilejna, deseta prireditev Prleška gibanica je postregla s samimi presežki. Na državnem ocenjevanju prleških gibanic je bilo kar 46 prleških gibanic, ki so se potegovale za naklonjenost strokovne komisije. 

16 tekmovalnih ekip

Drugo leto zapored so na državnem ocenjevanju prleških gibanic sodelovale tudi osnovne in srednje šole v svojih kategorijah. Izkazalo se je, da je prleška gibanica mlade navdušila, je bilo v obeh kategorijah skupaj 16 tekmovalnih ekip oziroma posameznikov. Tudi Tomaž Vozelj (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije), Elvira Štumpf in Zdenka Tompa (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci) so bili prijetno presenečeni in hkrati navdušeni, saj so morali oceniti kar 46 prleških gibanic. Razstava prleških gibanic je bila prava paša za oči, še posebej lepi pa so bili krožniki, ki so jih naredili učenci ustvarjalnega krožka OŠ Križevci.

Po petkovem ocenjevanju je bil sobotni dan namenjen kulinaričnemu pohodu. Kulinaričnega pohoda Prleška gibanica se je udeležilo skoraj sto pohodnikov iz cele Slovenije.

Zaradi slabe vremenske napovedi je bila razglasitev rezultatov v kulturnem domu v Križevcih pri Ljutomeru.

In kakšni so rezultati državnega ocenjevanja prleških gibanic?

Kategorija OSNOVNE ŠOLE:

  1. OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, izbirni predmet 9. razred
  2. OŠ Stročja vas – 6. razred
  3. OŠ Križevci

Kategorija SREDNJE ŠOLE:

  1. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer: Neža Tikvič, Blaž Rakuša
  2. Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor – Valter Sterniša
  3. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer: Lara Pučko, Zara Bertalanič, Petra Ouček

Kategorija LJUBITELJI PRLEŠKE GIBANICE:

  1. Kafetarici Majda in Lidija
  2. Nika Korošak
  3. Simona Žuman

Kategorija TRŽNI PONUDNIKI:

  1. Lončarstvo Žuman Saša s.p.
  2. Flo Cukeraj
  3. Bioterme Mala Nedelja 

Prvouvrščeni v posamezni kategoriji so prejeli lončeni pekač Lončarstva Žuman. Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je prleška gibanica, ki so jo pripravili v Lončarstvu Žuman Saša s.p., saj je dosegla najvišje število točk.

S podelitvijo certifikatov Tradicionalna prleška gibanica se spodbuja peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev omenjenega certifikata uporaba okrogle lončene sklede. Letos je bilo kar 44 od 46 prleških gibanic na ocenjevanju pečenih v okroglih lončenih pekačih.

Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica bo konec junija.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

* Foto: Društvo KELIH

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.06.2023 ob 10:11 obnovljivi vir gost

      Štajerci so zmeraj bili " škrt " ljudje , zato pa tako tanki nadev ! Prekmurci pa radodarni ,širokosrčni in se pozna na njihovem izdelku --prekmurska gibanica-- ! Nekaj je ampak primerjava pa nekaj svetlobnih let narazen !!!!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2023 ob 21:29 eva gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2023 ob 21:30 eva gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.06.2023 ob 16:49 čvarkec gost

      Gibanica je samo ena in to Prekmurska .Druge gibanice ni in ne bo

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.06.2023 ob 17:40 gost

      Najbokša prleška gibanica je bila pri Brenhulci v ljutumrskih goricah. Zdaj pa je tam prevzela neki tajkuni in nič več nimajo pametnega. Edino da si oligarhi in tajkuni hodijo tja gor jajca močit.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.06.2023 ob 11:26 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Enkrat in za vselej naj bo jasno,prleška gibanica je prekmurska zlejvanka,samo zlejvanka je dosti boljša.Pri nas v Prekmurju bi še deco,ki se šele učijo delati prekmursko gibanico,bilo sram ,če bi kaj takega spacali .Prleška gibanica je slaba prekmurska zlejvanka .Amen .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.