https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Mestni svet ni obravnaval razrešitve direktorja RIS Dvorca Rakičan

Mestna občina Murska Sobota, 23.06.2023 ob 6:00  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota se je v četrtek, 22. julija, sestal na 6. redni seji, kjer so med drugim podali več soglasij k izplačilu dela plače za redno delovno uspešnost, potrdili predloge priznanj Mestne občine Murska Sobota v letu 2023 ter dali pozitivno mnenje k imenovanju Boruta Anželja za ravnatelja Vrtca Murska Sobota. Mestni svet pa ni obravnaval razrešitve direktorja RIS Dvorca Rakičan, dr. Roberta Celca, obenem pa je iz dnevnega reda umaknili točke, ki so se nanašale na RIS Dvorec Rakičan.

Na mestni seji je v uvodu prišlo do umika dveh točk z dnevnega reda. Pri tem je župan Damjan Anželj dodal, da glede na vse okoliščine, ki so se zgodile vse od sklica mestne seje pa do danes in so povezane z javnim zavodom RIS Dvorec Rakičan ob dejstvu, da poteka policijska preiskava in pa tudi revizija, ocenjujejo, da je premalo relevantnih dejstev in listin, da bi lahko danes odločali o tako pomembnih dveh točkah dnevnega reda. Tako so umaknili predlog o podaji soglasja za zadolžitev RIS Dvorca Rakičan. Gre za predlog o podaji soglasja, da se javni zavod RIS Dvorec Rakičan v letu 2023 zadolži v višini največ do 205.000,00 evra, zaradi premostitve sofinanciranja (pred financiranja) iz evropskih sredstev za projekt BIM4CE, Interreg Europe. Ob tem pa so mestni svetniki umaknili iz dnevnega reda tudi odločanje o predlogu Sklepa o podaji soglasja k izplačilu dela plače za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela direktorju javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan, dr. Robertu Celecu. O obeh točkah naj bi mestni svetniki govorili šele jeseni.

Tamara Gradinski iz SDS je nato predlagala, da se dnevni red seje razširi s točko o RIS Dvorcu Rakičan, da bi se mestni svetniki seznanili s problematiko okoli javnega zavoda. Ne nazadnje sta, kot je podarila svetnica, člana sveta zavoda tudi mestna svetnika Matjaž Durič iz SD in Nives Cajnko iz Gibanje Svoboda, ki bi dogajanje na včerajšnji seji lahko dodatno pojasnila. Do razširitve dnevnega reda ni prišlo, saj ta po pojasnilih predsedujočega Timija Gomboca, podžupana, ki vse od svojega imenovanja vodi seje mestnega sveta, ne bi bila v skladu s poslovnikom.

»Obstajajo očitno tudi neskladja v pet članskem svetu zavoda RIS Dvorec Rakičan. Stvari očitno tam tudi ne štimajo. Predsednik sveta zavoda Jožef Varga nam je sporočil, da bo zapisnik seje dostavil v treh dneh, a nam ga nato vseeno pošlje Silvo Jakob z opombo v oklepaju, da je predsednik odsoten. Tudi to kaže, da zadeva ni zrela za obravnavo.  Problematika je pereča in na naslednji seji, če bo gradivo dostavljeno in pripravljeno, bomo tudi o tem, kakor o dveh prestavljenih točkah, razpravljali in odločali,« je na koncu dodal Damjan Anželj. 

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je nato s 23 glasovi ZA in 1 proti sprejel v II. obravnavi predlog Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za enoto urejanja prostora SO 53 (Športno rekreacijski center Fazanerija).

Nadalje je bil predlog Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota sprejet z 18 glasovi ZA in 5 PROTI, kajti Andrej Mešič iz Slovenske demokratske stranke je poudaril, da svetniška skupina SDS tega Odloka ne podpira, saj občani in občanke in tudi širše ne morejo pridobiti 24-urne zobozdravstvene dežurne službe, kar pa zanje ni sprejemljivo, saj bi morali gledati s strani pacienta in morala bi obstajati volja, da se to uredi. Saj so vsi zaposleni v Zdravstvenem domu Murska Sobota vključno z vodstvom tam zaradi človeka, ki je bolan in potrebuje pomoč in ne obratno. Čemur je potrdil z razlago tudi Bojan Petrijan iz vrste SDS. Ki je dodal, da vsi vemo, kako je, če te začne boleti zob in niti malo ni dopustno, da si take dejavnosti v Pomurju ne zaslužimo, in si morajo občani in občanke vzeti protibolečinsko sredstvo za ublažitev bolečine.

Mestni svetniki so nato na seji soglasno sprejeli tudi predlog Odloka o ustanovitvi sveta ustanoviteljic javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota v II. obravnavi, kot tudi predlog Sklepa o ustanovitvi občasne komisije za enakomerni razvoj primestnih naselij ter primestnih naselij in mesta v Mestni občini Murska Sobota. Komisija za enakomeren razvoj primestnih naselij ter primestnih naselij in mesta v Mestni občini Murska Sobota bo imela sedem članov. Mestni svet imenuje predsednika in tri člane izmed članov mestnega sveta in tri člane izmed drugih občanov.

Ravnatelj vrtca Murska Sobota Borut Anželj je oddal vlogo Mestni občini Murska Sobota kot ustanoviteljici vrtca za podajo soglasja k predlagani sistematizaciji delovnih mest v Vrtcu Murska Sobota za šolsko leto 2023/2024. Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je dal soglasje z 22 glasovi ZA in 1 PROTI k sistemizaciji delovnih mest, ki bo veljala od 1. septembra 2023 pa do 31. avgusta 2024.

Staršem otrok, ki obiskujejo zasebni Waldorfski vrtec Pomurje, so mestni svetniki soglasno sprejeli predlog Sklepa o obračunavanju subvencije zasebnemu vrtcu v Mestni občini Murska Sobota za šolsko leto 2023/2024. S tem Sklepom so tako priznali enake olajšave oziroma subvencije v šolskem letu 2023/2024, kot se priznavajo staršem otrok, ki obiskujejo Vrtec Murska Sobota, ob pogoju, da imajo starši skupaj z otrokom stalno bivališče v Mestni občini Murska Sobota. Sklep pa se bo uporabljal od 1. septembra 2023 dalje.

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je med drugim tudi sprejel podaljšanje veljavnosti Trajnostne urbane strategije Mestne občine Murska Sobota, april 2016, do 31. decembra 2023 oziroma do sprejema nove Trajnostne urbane strategije Mestne občine Murska Sobota.

Soglasja k izplačilu dela plače za redno delovno uspešnost

Sprejeli so tako predlog Sklepa o podaji soglasja za izplačilo dela plače za redno delovno uspešnost direktorja javnega zavoda Ljudska univerza Murska Sobota, Dejana Dravca za obdobje od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022. Direktor je dosegel 63 % vrednosti meril za ugotavljanje dela plače za redno delovno uspešnost za leto 2022, svet zavoda pa je sklenil, da se za izplačilo redne delovne uspešnosti nameni 2 % osnovne plače ravnatelja. Sprejeli so tudi predlog Sklepa o podaji soglasja za izplačilo dela plače za redno delovno uspešnost direktorice Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota za leto 2022 Gaby Flisar. Direktorica je dosegla 70 % vrednosti meril za ugotavljanje dela plače za redno delovno uspešnost za leto 2022. Nadzorni svet Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota pa je sklenil, da se za izplačilo redne delovne uspešnosti nameni 5 % osnovne plače direktorice. Redna delovna uspešnost se obračuna in izplača skupaj s plačo. Sprejet pa je bil tudi predlog Sklepa o podaji soglasja za izplačilo dela plače za redno delovno uspešnost direktorja javnega zavoda Razvojni center Murska Sobota za leto 2022, Bojana Kara v višini 5 % njegove osnovne plače v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022, kot jo je določil Svet zavoda Razvojni center Murska Sobota na svoji 33. seji dne 14. aprila 2023. 

Nadalje so mestni svetniki sprejeli predloge priznanj Mestne občine Murska Sobota v letu 2023, ki jih je predstavil Mitja Horvat, predsednik Komisije za nagrade in priznanja. Sprejeti predlogi so bili naslednji: Plaketo Mestne občine Murska Sobota v letu 2023 prejme Marino Kegl; Zahvalne listine Mestne občine Murska Sobota v letu 2023 pa prejmejo: Franc Vogrinčič, upokojeni diplomirani učitelj iz Kroga; Mozaik, društvo za socialno vključenost in Prekmursko osteološko društvo Murska Sobota.

Sledile so še kadrovske zadeve, predlogi in pobude članov mestnega sveta in predlogi in pobude župana. Pri čemer je Mestni svet v okviru kadrovskih zadev dal pozitivno mnenje k imenovanju Boruta Anželja za ravnatelja Vrtca Murska Sobota, z obrazložitvijo, da je omenjen kandidat komisijo prepričal z dosedanjim delom pri vodenju vrtca, vizijo njegovega nadaljnjega razvoja, vizijo mednarodnega povezovanja, skrbjo za strokovni razvoj in zadovoljstvo zaposlenih in s sodelovanjem s starši. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija