https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Znani športniki spregovorili o branju in bralnih navadah

20.06.2023 ob 18:00  

Pokrajinska in študijska knjižnica je v ponedeljek, 19. junija, v sklopu projekta "Športajmo in berimo" gostila Mitjo Petkovška, Roka Perka in Arniko Matko Juvančič. Pogovor je vodil nekdanji alpski smučar Andrej Miklavc.

Športajmo in berimo je nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami. Z njim želijo širiti zavedanje, da je bralna pismenost temeljna za pridobivanje novega znanja na vseh področjih.

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so se nacionalnemu projektu prvič pridružili predlani. V ponedeljek so v okviru projekta gostili enega najuspešnejših slovenskih orodnih telovadcev Mitjo Petkovška, alpskega smučarja in specialista za hitre discipline Roka Perka in Arniko Matko Juvančič, priznano mednarodno sodnico, koreografinjo in učiteljico plesa po svetu. 

V pogovoru, ki ga je vodil nekdanji alpski smučar Andrej Miklavc, so gostje spregovorili o svojih začetkih v športu, o vrhuncih ter o tem, kaj počnejo dandanes. Mitja Petkovšek je največje uspehe dosegel na bradlji, kjer je postal dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak. Rok Perko je nekdanji mladinski svetovni prvak v smuku in podprvak v superveleslalomu. Arnika Marko Juvančič pa je večkratna svetovna prvakinja. 

Cilj programa športajmo in berimo je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi, jim predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig ter branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi na športnem področju, in vplivati na njihov odnos do branja. 

Ciljna skupina so mladostniki med 15. in 19. letom starosti, ki večino svojega prostega časa namenijo športu. Po javno dostopnih podatkih o kategoriziranih športnikih v Sloveniji predstavlja ta ciljna skupina 56,97 odstotka vseh kategoriziranih športnikov. Vseh kategoriziranih športnikov je 7.084, od tega jih v to starostno skupino sodi 4.036. Med vsemi registriranimi športniki (po podatkih na spletni strani OKS-ZŠZ je teh 59.538) jih 39,18 odstotka sodi v ciljno skupino mladostnikov med 15. in 19. letom starosti. 

Program je oblikovan v sodelovanju med Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport RS, Zavodom RS za šolstvo, Centrom za spodbujane bralne pismenosti v Mariborski knjižnici, Javno agencijo za knjigo RS in Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.06.2023 ob 18:35 gost

      Nosni nakit so nekoč vstavljali plemenskim bikom , da so jih lažje obvladovali ! Danes pa je tole ženski nakit --bože sačuvaj !

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2023 ob 22:54 eva gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.06.2023 ob 7:07 gost

        Bože sačuvaj ti pa ne veš drugega kot se norčevati iz vsakega , samo ti si naj , naj . Si pač staromoden , mati narava se je poigrala s teboj 18:35

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.06.2023 ob 18:46 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.06.2023 ob 18:18 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.