https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Grossmannov festival otvorili tudi v Ljutomeru

Glavni trg, 22.06.2023 ob 13:10  

19. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, ki letos v ospredje postavlja akcijski film, poteka že od ponedeljka v Ormožu. Drugi del festivala pa se je z otvoritveno slovesnostjo v Ljutomeru začel v sredo, 21. junija. Na Prleškem pločniku slavnih so odkrili ime letošnjega častnega gosta, legendarnega ameriškega režiserja Johna McTiernana, predstavili tekmovalce letošnjega vinskega programa ter otvorili razstavo Observatorij/teleskop.

Grossmannov festival, ki je dva dni potekal v Ormožu, se je preselil v Ljutomer. Otvoritev drugega dela festivala je v sredo potekala na Glavnem trgu prleške prestolnice.

Županja Občine Ljutomer, Olga Karba, se je ob dobrodošlici obiskovalcem zahvalila organizatorjem, ki »že devetnajstič tradicionalno prirejajo to odlično prireditev, ki je vsako leto bogatejša s programom.« Kot je povedala županja, bodo pristopili tudi k izgradnji kampa, ki bo dodana vrednost festivala v naslednjih letih.

Otvoritvene slovesnosti se je udeležil tudi državni sekretar ministrstva za kulturo Matevž Čelik Vidmar, ki je izpostavil, da je festival, ki proslavlja filmsko dediščino mesta, najbolj grozljivo fantastični kulturni dogodek v Sloveniji. »Grossmannov festival je prav gotovo več kot le filmski dogodek, je pravi katalizator, ki spodbuja lokalno in alternativno kulturo v tem lepem delu naše države.« Zahvalil se je organizatorjem, ki se ob težavah in izzivih ne ustavijo ampak načrtujejo še nove podvige. 

»Vsem želim, da bi tudi letošnji festival bil nepozabna izkušnja. Navijajte za svoje najljubše filme, prepustite se čarobnosti tega edinstvenega festivala, zaplešimo skupaj s hordami zombijev po ulicah Ljutomera, naj se nam dvigne srčni utrip, naj nas filmi pustijo brez sape, naj nas prestrašijo, naj nas premaknejo iz udobja vsakdana, ampak predvsem, naj nas tudi nasmejijo,« je svoj nagovor strnil Čelik Vidmar.

Po otvoritveni slovesnosti je sledil pogled na Prleški pločnik slavnih, na katerem so odkrili ime letošnjega častnega gosta in prejemnika hudega mačka, legendarnega ameriškega režiserja Johna McTiernana. 

Na ljutomerski slavnostni otvoritvi festivala so s predstavitvijo vin in vinarjev pričeli tudi vinski program. Na simbolični vinski cesti se je za letošnji naslov Vinskega šampiona Hudega mačka predstavilo šest vinarjev.

V sklopu odprtja festivala so otvorili tudi razstavo z naslovom Observatorij/teleskop, delo avtorjev, ki ustvarjajo pod imenom BKBF (Bober Kunst Bildhauer Fabrik).

Častni gost in prejemnik hudega mačka režiser John McTiernan

Častni gost 19. festivala Grossmann je legendarni ameriški režiser John McTiernan, ki kot režiser podpisuje kultne filme kot so Predator, Umri pokončno in Lov na rdeči oktober. McTiernan, ki je prejemnik letošnjega častnega hudega mačka, se bo v soboto na osrednjem trgu v Ljutomeru pogovarjal z Marcelom Štefančičem.

Festival se je častnemu gostu poklonil tudi z odkritjem njegovega imena na Prleškem pločniku slavnih, ki je zaživel lansko leto in slavi že dvanajst ustvarjalcev žanrskega filma. McTiernan predseduje žiriji, ki bo med šestimi tekmovalnimi celovečerci izbrala letošnjega prejemnika hudega mačka.

Odprtje razstave Observatorij/teleskop

Naslov in osnovna zamisel razstave izhajata iz cikla Alcohol Machine gun iz začetka leta 2005. Naslov originala tukaj predstavljene skulpture je bil Pištola za streljanje črnih lukenj. Grozljiva povečava revolverja ima uporabno funkcijo, zato je osnovna oblika izgovor, pomen pa se razlikuje od intimnega razumevanja celotne kompozicije.

Observatorij je rezultat dela skupine avtorjev Nedim Hadžiahmetović, Robert Jurak in Izidor Zadravec, znanih tudi pod imenom BKBF. Dokončana kompozicija na satiričen način kritizira trenutne kulturne, družbene in politične težnje ter grozo, ki jo te ustvarjajo v našem vsakdanjem življenju. 

Festival, ki se bo zaključil s tradicionalno sobotno povorko zombijev, bo ponudil tudi bogat spremljevalni program, od delavnic in predavanj do subkulturne tržnice, glasbenega programa in Nočne more na Ulici trte.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2023 ob 14:10 Joze gost

      Maškarada, kaj ste naredili iz Grossmana,sramota za Ljutomer

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.06.2023 ob 20:03 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.06.2023 ob 15:53 Tako je gost

      Tudi ona pištola je zelo vzgojna, sploh te dni tu okoli nas. Na srečo - kak su festival otvorili tak ga budu i zatvorili.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2023 ob 16:04 Prlek gost

      Po številu domačinov, ti je jasno,Nihče ne mara tega sranja.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.06.2023 ob 16:08 Marija gost

      A ni dovolj vojn??? Zakaj pištola? Ste čist zmesani???? Beznec,ostani od kod si prišel,pa se oba Horvata vzami s sabo. Sramota.posebaj lenuha nesposobnega Tomaza

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.06.2023 ob 17:28 Ejga gost

      4 gledajo film, 30 pajepijanih in nakajenih, to pa je vse

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.06.2023 ob 17:33 Trg gost

      Ne samo maškarada, čisto pijančevanje. To ni festival filmov, ampak pijančevanja. Za turizem tudi nič ne naredijo, saj je kampiranje zastonj. Niti za čiščenje se ne računa, zato pa pridejo takšni kot so na sliki. Vse to sranje mi plačamo.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.06.2023 ob 17:49 Tinka gost

      Olga pa samo coka gi de kaj v žep dobila, boli njo za vse.. spoka naj se že, turizem pa vodi nesposobni Šoster,isto sranje.zahrbtnezi

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.06.2023 ob 21:46 eva gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.06.2023 ob 10:02 gost

      Zaprti krog ostarelih gimnazijskih maturantov je zagotovilo, da festival ne napreduje oziroma stagnira.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.06.2023 ob 16:26 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.