https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Po neurju na poljščinah ogromna škoda, kmetje pšenico prodajajo z izgubo

18.07.2023 ob 11:55  

Neurje z vetrom in točo je v delu Pomurja, predvsem apaški dolini ter na poljih od Rakičana proti Turnišču, uničilo številne poljščine, najbolj je prizadelo pšenico, koruzo, buče in sojo. Po prvih podatkih, ki še niso dokončni, je poškodovanih najmanj dva tisoč hektarjev. Poljščin so bile v občutljivi fazi, zato je škoda ogromna. Toča pa je oklestila že tako slab pridelek pšenice, katero kmetje zdaj prodajajo z izgubo.


Po besedah Boštjana Ferenčaka, specialista za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, so bile poljščine v občutljivi fazi, škoda je ogromna. Žita so sicer zrela, a jih do neurja kmetom povsod še ni uspelo požeti. Ferenčak je za STA ocenil, da je bilo v času neurja požetih približno polovico pomurskih pšeničnih polj.

Koruzo je neurje prizadelo med cvetenjem, opraševanjem in snovanjem storžev, uničilo je ogromno listne mase, stebla pa ponekod tudi polomilo. Tudi na soji je prizadeta listna masa, tam, kjer je bilo žarišče neurja, pa je prav tako visok odstotek preloma stebel.

Z bučami so imeli kmetje letos že spomladi velike težave, in sicer s kaljivostjo in vznikom. Potem ko so jih ponovno posejali, pa je nedavna toča zaradi nižje razvojne faze popolnoma uničila njihovo listno maso. Od teh posevkov letos ne gre pričakovati nič, je dejal Ferenčak. Pri tistih bučah, ki so vzniknile po prvi setvi, pa bo del plodov preživel, a bo pridelek po njegovem mnenju bistveno manjši.

Poleg omenjenih poljščin so bile v neurju poškodovane tudi sončnice, vrtnine in trajni nasadi.

Ferenčak ocenjuje - čeprav to ni končna številka, saj podatke še zbirajo - da je neurje prizadelo poljščine na dva tisoč hektarjih pomurskih polj, vendar v različni intenziteti. O višini škode tako še ne more govoriti, piše STA.

Toča oklestila že tako slab pridelek pšenice, kmetje jo prodajajo z izgubo

»Neurje s točo je dodaten udarec za poljedelce, ki jih že tako skrbi vdor poceni ukrajinske pšenice na naš trg in da bodo pšenico prodajali z izgubo, saj odkupna cena ob žetvi znaša od 165 do 220 evrov na tono.

Odkupna cena ne pokrije pridelovalnih stroškov pšenice, ki po izračunu Kmetijskega inštituta Slovenije znašajo 285 evrov na tono. Za povrh je še toča močno poškodovala strna žita, zato bo skupen pridelek pšenice še manjši in slabše kakovosti, kot smo pričakovali na začetku žetve pred 10 dnevi,« pravi Branko Virag, direktor za področje poljedelstva v Panviti in predsednik Združenja kmetijskih podjetij, ki deluje v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Na najbolj poškodovanih njivah uničenih od 80 do 90 odstotkov pridelka

Ječmen so že poželi, pridelek je bil desetino manjši od pričakovanega. Nekaj podobnega so pričakovali tudi pri pšenici, trenutna slika pa je še slabša.

Letos pšenica v Sloveniji raste na dobrih 27 tisoč hektarjih, največja pridelovalka pa je Panvita s 1.250 hektarji pšenice. »Zaradi toče smo morali žetev prekiniti za dva dni. Na najbolj poškodovanih njivah smo izgubili od 80 do 90 odstotkov pridelka in tam bomo poželi le desetino do petino pričakovane pšenice na hektar,« pove Virag.

Panvita in drugi velik pridelovalci sicer imajo vse njive s pšenico zavarovane proti toči, vsi kmetje pa ne. Kmetijsko ministrstvo je v zadnjem času – po zvišanju sofinanciranja zavarovalne premije s 55 na 60 odstotkov - večkrat nakazalo, da za vremenske rizike, proti katerim so na voljo kmetijska zavarovanja, kmetom ne bo več ponudilo državne pomoči, poroča časnik Finance.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2023 ob 12:09 gost

      Zdaj pa zopet jok in stok. Država plačaj, zavarovanje je predrago...

      12 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 19:24 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2023 ob 12:17 U Austriji podrte cerkve gost

      wetter/oesterreich-wetter/dach-abgerissen-unwetter-demoliert-kirchturm-in-kaernten

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 12:47 Karel K. gost

        To je še najmanjši problem, v Sloveniji se je podrla bolnišnica Franja. Kaj te briga za kmete, kateri podpirajo in jočejo zaradi gornjih dveh nesreč. Ti imajo denar in bodo jesti za sebe in svoje privilegirance in družine uvozili od drugod, briga jih je za kmete katerim je pobralo neurje ta minimalen zaslužek, vsaj toliko, da lahko z družino preživijo.

        23 11 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.07.2023 ob 13:06 gost

      Ubogi kmetje da nimajo slučajno 5000 evro po toni izgube kako jim je veter upogibal stebla. Če bi bil naš Janez na oblasti bi takoj dobili denar, samo dabi ga volili. Ta Golob pa misli samo na starejše in njihovo negovanje. Zdaj bodo pa še bilnico Franjo obnavlali namesto da bi dali kmetom. Jöuži ma samo tri ogromne traktore, enoga velikanskoga še nuca, ka de se v Soboto na Vecerum vozo.

      15 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 14:22 Nesposobnost gasilcof gost

        24ur.com/novice/slovenija/v-sentilju-sesti-dan-brez-elektrike-ne-morejo-kuhati-tusirajo-se-z-ledeno-vodo

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.07.2023 ob 13:28 gost

      Lani je Golob odkupil vso pšenico. A ni? Obljubljal je, da bo.

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.07.2023 ob 14:08 gost

      ŽIVEL JANEZ JANŠA,BOG GA ŽIVI!

      17 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.07.2023 ob 14:53 Lendavčan gost

      Vse je to cena življenja, samo pokvarjeni ljudje so škodoželjni in leni za pošteno delo ker izkoriščajo kmečko in delavsko garanje za svoje uživanje,pokvarjenci eni.

      19 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.07.2023 ob 15:02 Karel K. gost

      Kako so v Sloveniji nekateri kmetje privilegirani pri politikih kaže sprehod ministrice Šinkove na njivi ob hiši Rankovskega Peka Omarja, ki je jokal, da mu je vse uničeno. Ko danes pogledaš na to njivo lepo svetijo visoke in zdrave sončnice in na drugi strani je lepa koruza. Niti zadnja toča vse to ni poškodovala. Samo upamo lahko, da mu Šinkojca ni dala odškodnino iz državne blagajne. Vi kmetje, kateri niste politično pravoverni se lahko obrišete pod nosom za pomoč od te Golobove države privilegiranih posameznikov.

      18 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 15:28 Karel K. gost

        P nisi opazil, da sem namesto cvetijo napisal svetijo, joj tvoja pedagoško-literalna intuicija in doslednost, je zatajila.

        7 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 16:40 gost

        Karel 15:28 Eno je, če se človek zatipka, drugo pa je evidentno nepoznavanje pravopisa. Malo si me razočaral, ker sem mislil, da boš sam pogruntal in pojasnilo ne bo potrebno…

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.07.2023 ob 15:19 gost

      Karel K spet obravnava druge, na sebe pa je pozabil.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 15:25 Karel K. gost

        Kaj te je pičilo ali kaj te spet moti, sem ti spet szopil na žulj. Ne beri mojih komentarjev in pika, kot bi rekla tvoja poslanka Sukičeva.

        9 8 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.07.2023 ob 15:46 Kamen gost

      To so njive običajih vrtičkarjev pa nej kmetov! Ste pijtali lastnike za dovoljenje? Zadostna je hudo ka se je to zgodilo nej ka še slikate! Eni so ob ozimnico! Tristo kosmatih medvedov pa Pomurec!

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.07.2023 ob 16:46 gost

      16:40 Šiptar res te ta prekleti jezik močno srbi ! Malo ga namoči , da ne boš toliko gobcal z njim , pa delo najdi , sprehod v naravo !

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.07.2023 ob 17:46 Goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐚𝐲.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      18.07.2023 ob 17:46 Goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐚𝐲.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      18.07.2023 ob 17:53 Karel K. gost

      Ne zna strokovno odgovoriti na ponujeno temo, saj se ne spozna na nič na svetu, zato išče neke svoje slovnične pogruntavščine, katere pa so seveda nepravilne. Jaz nikoli pri pisanju komentarjev ne pazim niti na tipkovne napake, niti na pravilno slovnično izražanje, saj nimam tega časa. Vem, da me tisti kateri hoče razumeti kaj hočem povedati, razume, kateri pa hoče samo zafrkavati pa itak ne bo razumel napisane vsebine. Slovničnih popravkov kater podaja ta človek ne jemljem za verodostojne, to lahko poda le jezikoslovec z veliko začetnico. So situacije, ko lahko sklon zamenjaš, kot se to on sklicuje in je vseeno beseda pravilno napisana v kontekstu vsebine. Dobro, zadosti tega jezikoslovja, nismo mi tu na maturi, pisanju eseja iz slovenskega jezika ampak se medsebojno pogovarjamo in izražamo svoje misli, v pogovornem jeziku.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 19:01 Slovenist gost

        Karel, bodi raje tiho in dajaj vtis, da si bedak, kot pa da spregovoriš in ta vtis potrdiš. Tip zgoraj ima popolnoma prav. Vzemi slovnico v roke in potem pametuj ali pa ne piši o stvareh, o katerih nimaš pojma!

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 19:33 Karel K. gost

        Vem, da ne razumeš vsebine komentarjev, le nekaj pišeš. Nisem rekel, da sem slavist, vseeno pa sem toliko pismen, da lahko funkcionalno pismen človek razume, kaj hočem povedati. Ne pišem samo zadnjih nekaj let na tem portalu in samo kometarjev ampak sem napisal mnogo člankov katere vsebino so nekateri celo upoštevli v svojih diplomskih delih. Koliko pa naredijo napak mediji pisni in elektronski, kjer naj bi bili zaposleni specialci slavisti in poznavalci pravopisa, ko bereš podnapise in drugod, kaj šele ko poslušaš slovenske posebej vaše titoisitčne politike in strokovnjake. Moj namen ni biti perfekcionist v pravopisu ampak hočem biti razumljiv s pomočjo vsakodnevne komunikacije in uporabe tovrstnega komuniciranja. Saj se ti in podobnim več ne bom oglašal, ker ko berem vaše komentarje je to pravopisna katastrofa. Vem pa, da je ta tvoja histerija namenjena temu, da bi nehal pisati resnico o tvojih titoisitčnih krvosesih zločincih, roparjih, lriminalcih, lenuhih.

        7 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 20:26 gost

        Karel spreobrnjeni komunistek 18.07.2023 ob 19:33 😂😂😂 Če pa so tebe citirali v diplomskih delih, pa je to moral biti intelektualni klimaks😂😂😂! Tisti, ki obvlada slovensko slovnico, ne ve pisati narobe. Lahko se izgovarjaš na vse možne načine, vendar ti ne spadaš med tiste. Obljubim, da na tvoje pravopisne umetnine , ne bom vecč reagiral. Nima smisla. P.S.: A partijsko knjižico si že našel?

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      18.07.2023 ob 17:59 Karel K. gost

      V Sloveniji so tudi vrtičkarji s statusom kmeta, saj te opredeljujejo kot član Kmetijske zbornice in moraš plačati članarino kot kmet. Če je tako, potem tudi vrtičkarji imajo pravico do odškodnine, saj jim je neurje uničilo vse kar so imeli posajeno in posejano v vrtu ali morda na kakšni mali njivi. Če smo izenačeni potem imajo vrtičkarji enake pravice kot tiste kmet iz Bakovcev, Meolic, kateri se naj bi vozil z nekim dragim avtomobilom na ogled svojih njiv po njivskih poteh.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.07.2023 ob 20:10 gost gost

      Ti beda, nej si še gor prišo? Brez januša groznoga, luzera bi bila SLO. danes nerazklana država in dosti bolj napredna. kak je, po zaslugi tega bednega zgubara, pa je bedna kak on. Aja, to je za takše kak si ti že težk matematika .ki je nemreš razmiti,siromaček.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 7:20 gost

        Seveda je nerazklana, saj komunistićka elita, ponosni priskledniki in njihovi privrženci naredijo vse, da MSM poročajo le najlepše in ne resnico. Napredni pa smo zelo, saj se je država odpovedala evropskim sredstvom, uvedla nove prispevke, ki državo bogatiji ljudi pa siromašijo, ... Verjetno bo potrebno pogledati resnici v 👀 in se zamisliti. 😅😂🤣

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.07.2023 ob 20:29 gost

      19:1 Daj srbin nehaj že pa ne bodi še bolj otročji kot si , saj jih šteješ že 75 let ali več! Vzemi knjigo v roke , ali si poišči ljubco za družbo , če ti je dolg čas ,nam pa pusti , da pišemo resnico . Laži ne bomo pisali , kot to počne tvoja levojaja politična nesposobna vlada in kar je okrog njega .

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      18.07.2023 ob 20:36 gost

      20:26 Na vsak način želiš komentatorje provicirati ...res si beden , in zloben povrh pa še GRD KOT HUDIČ !!!hi,hi,hi,hi,hi

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      18.07.2023 ob 22:01 gost

      VI POZNATE TEGA SRBSKEGA GARGAMELA ? SAMO VPRAŠAM !

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 22:23 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      18.07.2023 ob 22:33 Xxxxx gost

      Karel k ne boj tak pameten jak vo vijde se tuj en veuke kmet ka se tak pameten rajse smeti vo voze nej ka doma kujres

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 7:16 gost

        Srb nehaj igrati bedaka še naprej !!!!! Sicer pa je najbolje , da se na tvoje komentarje ne odzovemo , pa naj ti delajo živci 100 na uro ! Adijo Xxxxx 22:33

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      19.07.2023 ob 5:47 gost

      Kaka škoda saj pa eni molijo boga da njim unii kajti potem letij pomoči iz vseh strani. To je isto kot tornišče ko je bil tornado prejšnji teden pa se vedno ni nič očiščeno. Kajti čaka še 6 miljonckov od države da si bodo delili občinski pizdeki keri niti do 4 niso sposobni šteti. Župani se pa itak jebe za razvoj občine in čistoto občino ker si je on odšel rit močit na morje v največjem sranju v občini. Pridete ko sede 6 miljonckov na občinski račun.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      19.07.2023 ob 6:40 gost

      Ka ta Karel je znanstvenik na vseh področjih. Zakaj on ne reši Slovenije pred vsem sranjem kero je Janez Janša v 30 letih navlekel na Slovenijo.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      19.07.2023 ob 6:51 Karel K. gost

      Biti komunist je pohvalno, malo komunistov je preživelo v vaši titoistični zločinski Jugoslaviji in od leta 1990 do danes Sloveniji. Biti tioisti kot si ti in tvoji titoistični zločinci, kateri slovenski narod že 80 let uničujete v generacijskem zaporedju, pa je zavržna drža in politična organiziranost. Seveda je to kar sem napisal za tvoje podstrešje težka snov, težka vsebina, da bi to razumel, kaj pomeni, saj so ti iz tega podstrešja zrasli celo rogovi. Torej če misliš, da vsebina mojih komentarjev mene opredeljuje kot komunista, potem pa sem komunist. Ti pa vedno znova razglašaš, da imaš v rokah partijsko knjižico katere ti ni treba iskati, saj titoisti te niste nikoli zavrgli. Da je to res, se lahko razbere iz vsebine tvojih komentatoskih zmazkov, na katerih se že pozna tvoja senilnost umska zaostalost in s tem življenje v preteklosti. Še vedno kopaš kanale po Soboti, zdaj si zaposlen pri Jankoviču na Ljubljanskem barju. Kar se tiče tvojih ocen mojega pravopisa pa ti le piši svoje opazke, saj te niti jaz niti vsi umsko uravnovešeni na tem portalu ne jemljejo resno, tvoje ocene nihče ne upošteva, saj so titoistično populistične, propagandistične in zlonamerne, strokovno, slovstveno pa neverodostojne.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 7:03 gost

        Ojojoj bolnik, kaj si vse skup nametal. Pojdi se zdravit debilček! Najbližja primerna ustanova za tebe je v Ormožu…

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 7:40 gost

        Točno tako Karel in potrebno mu je napisati tisto kar mu gre ! Naj se zave kakšen bedak izpade na tem portalu in verjetno v realnem svetu ta 210x165x75 letni ŠIPTAR PRETEPEN Z CULO MULO V POMURJE, KI JE ŽIVEL NEKJE BOGU ZA HRBTOM V PODRTIJI TAMO DOLE V JUGI ! 6:51

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 11:44 Dali si ti Stalinist gost

        dnevno.ba/vijesti/monstruozno-crvena-armija-krajem-1944-izvrsila-masovna-silovanja-srpskih-zena-i-djevojaka-

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      19.07.2023 ob 8:45 gost

      Bedaki si delijo všečke in eden drugega potpirajo z,,,, BRAVO,,,,. Kaj hočeš butalec je butalec.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 8:54 gost

        To je prava sloga ! Še več bravo bo in še marsikaj boš dobil napisano Komunajzerja mrzim 100 na uro ane Šiptarski Gargamel ! 8:45

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 9:06 gost

        Ja srb to pa je tako , za dober komentar se nagradi , pri tebi pač tega ni ! Sedaj razumeš ? Če ne, povprašaj nekoga iz umo bolnice za nasvet ! ha,ha,ha,ha,ha 8:45

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      19.07.2023 ob 9:10 gost

      Gremo v napad in zrušimo to gamad ! 8:45

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.