https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Beltincih se je odvil Tamburaški večer

21.07.2023 ob 16:50  

V četrtek se je začel 51. Mednarodni folklorni festival v Beltincih. Tokrat se je začel s Tamburaškim večerom.

Po odprtju razstave o tamburaštvu v Beltincih je v velikem šotoru sledil koncert tamburašev. Letos je na festivalu poudarek na tamburicah, ki jih bo slišati vse štiri dni festivala, saj v Beltincih obeležujejo sto let tamburaštva.

Tamburaška glasba ima v Beltincih dolgoletno tradicijo, po najdenih zapisih in fotografijah datira v leto 1923, po pripovedovanju starejših, pa naj bi v Beltincih igrali na tamburice že okoli daljnega leta 1915. Beltinski tamburaši že od nekdaj igrajo t.i. Farkašev sistem, imenovani tudi dvoglasni kvintni sistem. Dolgo let so bili to poleg violin edini instrumenti, ki so jih godci uporabljali na gostijah in ob drugih priložnostih. Šele kasneje jih je delno izpodrinila harmonika. V Beltincih so tamburaši bili nekaj časa pod okriljem planinskega društva, kasneje pa so prišli pod okrilje KUD-a, kateri beleži v tem času preko 800 nastopov. V letu 2011 so je tamburaški skupini pridružil še moški kvartet, ki z večglasnim petjem popestri nastope. 

Člani se menjujejo, njihov vodja pa ostaja že vsa leta neumorni Mirko Smej – Miki, ki igra tamburice že od mladih nog in je v tem času naučil izvabljati lepe melodije iz teh čudovitih instrumentov številne mlade.

Najprej so se predstavili domači tamburaši KUD Beltinci - starejša sekcija. 

Sledil je koncert mlajše sekcije domačih tamburašev KUD Beltinci.

Nato pa je nastopila tamburaška skupina iz Borovnice.

Danes ob 20. uri vas vabijo na Večer tuje folklore v okviru katerega bodo nastopili: Polish Folk Group „Magurzanie" Łodygowice, Poljska in KUD "Jane Sandanski" Negotino, Severna Makedonija.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2023 ob 18:01 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      21.07.2023 ob 18:07 domačijn gost

      Čestitke tamburašem ! Sramota pa za občinstvo --kulturo ,ki je v Beltincih že nekaj časa na psu--nuli !!! Peščica obiskovalcev ---pa to nepoznanih obrazov, razen fararja ki se smehlja med tole množico !! Narobe svet , če se zgledujemo po cerkvenih veljakih !!!!!!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.