https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Golob: Politiki moramo biti prvi, ki bomo sovražnemu govoru rekli ne

24.07.2023 ob 6:00  

Člani in članice Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora so premierju dr. Robertu Golobu predstavili in predali sprejeta sistemska priporočila za posamezna področja, ki so posebej pomembna za preprečevanje sovražnega govora.

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je izdal 57 priporočil vladi. Poleg splošnih priporočil so pripravili priporočila za sklope vzgoje, izobraževanje in mladine, preventive, kaznovalno-pravnega odziva, medijev in spleta. 

Strateški svet je opravil posvete in sestanke z več nevladnimi organizacijami, strokovnjaki in strokovnjakinjami ter skupinami. Na vsaki seji strateškega sveta so svoje poglede predstavili gostujoči domači in mednarodni strokovnjaki in strokovnjakinje, ki s svojim delovanjem vsak dan gradijo strpnejšo in prijaznejšo družbo. Strateškemu svetu so svoja stališča predstavile tudi državne institucije, kot je Vrhovno državno tožilstvo, in neodvisni državni organi, kot je Varuh človekovih pravic.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je članom in članicam ter vsem sodelujočim zahvalil za njihovo delo in dejal, da gre za vzorčni primer, kako se je na enem mestu povezalo več kot 40 predstavnikov stroke, civilne družbe, ministrstev in ostalih institucij.

Spremembe sistemske zakonodaje in spremembo delovanja državne uprave Golob pričakuje v naslednjih mesecih. "Smo pa mi politiki tisti, ki moramo dati zgled vsem državljankam in državljanom in biti prvi, ki bomo rekli sovražnemu govoru ne," je dejal. 

Strateški svet ni želel biti moralno razsodišče, ki komentira posamezne primere, je uvodoma dejala predsednica sveta Nika Kovač. "Želeli smo pripraviti sklop sistemskih priporočil, ki gradijo družbo, v kateri lahko vsak posameznik in posameznica uresniči svoj potencial," je dodala.

Nika Kovač je predstavila priporočila na področju šolstva. Kot glavno je izpostavila urgentno točko, kamor se lahko ravnatelji obrnejo v primerih sovražnega govora in nasilja na samih šolah, prav tako priporočajo krepitev šolskih svetovalnih delavcev na šolah. Nasilje na družbenih omrežjih naj se obravnava tudi v šolskem prostoru, priporočajo.

Pravnica Katarina Bervar Sternad je predstavila priporočila glede kaznovalno-pravnega odziva. Opis sovražnega govora v kazenskem zakoniku bi razširili še na povzročitev vznemirjenja, oziroma zgražanja v javnosti. Prav tako bi bilo nekatere primere sovražnega govora primerneje naslavljati v prekrškovnih postopkih, je dejala. Policija pa bi po njenih besedah morala izvajati učinkovitejšo pomoč žrtvam. 

Priporočila na področju medijev in spleta je predstavil profesor s Fakultete za družbene vede Marko Milosavljević. Izpostavil je, da je nujno potrebno spremeniti zakonodajo na področju medijev, saj je zaradi digitalizacije, razvoja platform in družbenih omrežij zastarela in neučinkovita.

Strateški svet se je tudi dogovoril, da bo delo nadaljeval. Po besedah predsednice Nike Kovač se bo sestal predvidoma čez leto dni in revidiral stanje v družbi. Kot je dodala direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje Petra Bezjak Cirman, gre le za priporočila sveta, pristojni organi lahko tudi ugotovijo, da katera od teh priporočil niso izvedljiva, so sporočili iz Urada Vlade RS za komuniciranje.

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.07.2023 ob 6:20 gost gost

      NAJPREJ POMETI PRED SVOJIM PRAGOM PA TE PRI SOSEDU PENZIJO DVIGNI KAK SE ŠIKA PA VSO SREČO POTREBOVAL JO BOŠ

      31 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.07.2023 ob 7:04 A gost

        Tako je gost ob 6:20 ! Sam sebe spametuj Golob ..... Urško spametuj , Meseca ,da bo imel lepši spoštljiv odnos do upokojencev , ker frkolin nosi še plenice , Pašek ..... pa naj si ne mislijo , da so BOGOVI , da lahko rečejo vse kar jim pride na jezik in delajo kar jim paše . Doma lahko vladajo in se obnašajo , ne morejo se pa tako obnašati velikemu številu volivcev ....Pa nehajte nakladati , raje se lotite zdravstva , ker crkava na obroke ,, upokojencev ,,,itd ne pa ,da si sodstvo , policijo podrejate v svojene namene .... Veliko bolj pomembnega dela imate , čas je že, da začnete delati , ker samo ceptate na mestu in se vrtite okrog svoje osi ,,,,,!

        24 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      24.07.2023 ob 6:50 Karel K. gost

      Ko Golob odpre usta, se že sliši sovražni govor, Pa ona Klakočarjeva, pa Sajovic in še drugi njegovi poslanci v DZ. A ni povzročanje namernih krivic državljanov katere Golobovi povzročajo drugorazrednim državljanom, sovražni govor, a ni njegovo poslovanje pred tem v elektrićnem podjetju sovražni govor. Seveda je in to najtežje oblike. Za njega je resnica o njemu in njegovih klečeplaznikov sovražni govor. V namene, da skrije resnico o sebi in svojih so si izmislili besendo zvezo sovražni govor in zdaj s to besedno zvezo strašijo domačo in tujo javnost.

      29 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      24.07.2023 ob 7:09 gost

      Politiki na jeziku v dejanju pa ,,,,,katasrofa !!!!!!!!!!!!

      22 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      24.07.2023 ob 7:27 Gost gost

      Skrajna Levica, koliko medicinskih sester bi lahko plačali namesto dveh oklepnih bataljonov za NATO?!

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      24.07.2023 ob 7:52 X gost

      Ste konkubine samopašnega Sončnega kralja in s tem mu izpolnjujete njegove mokre sanje - po totalitarni oblasti nad narodom in po zasebnih interesih . In mokre sanje globoke države Ta je sicer zdaj dosegla dno od dna na vseh nivojih upravljanja in oblasti , vendar vnovič na račun naroda . Zase so in bodo vsi zelo dobro poskrbeli tako kot v komunizmu . Kaj pa narod ? Boste Golobovi volivci , zmožn pojesti , kar ste skuhali ? Na dlani tudi zaradi vas vse razpada , tone , se uničuje , kar so ,,trudoma ,, nekateri gradili 32 let . Kdo bo plačal 400- miljonsko finančno luknjo ? Kdo poskrbel za povišano število podjetij v stečaju ? Za 17,2 odstotka je naraslo njihovo število , novih pa je štirikarat manj. Zdravstvo je v kolapsu , cene živil in drugega so poletele v nebo , na predsedniški palači visi LGTB - zastava , v vrtcih in šolah enako , nezakoniti migranti posiljujejo (poleg deklet ) že stare ženice , berganti v osrednjem javnem mediju si nas drznejo goljufati , travme osamosvojitvene vojne so zasramovane , na cestah je kaos , politika se obrača po diktaturni Severni Koreji ... Sončni kralj pa se gre jaro gospodo in demagogijo . Floskule torej izmišlotine , hipokrizija , hinavščina ,manipulacijo , utopije , otročarije , aroganca ......Če ste sedaj s stanjem kakršno je , zadovoljni za vas ni pomoči oz. niste sposobni objektivnega , treznega , preudarnega razmišljanja in odločitev . Zafurali ste nam državo !

      25 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. Za komentiranje se morate prijaviti!
    12. gost
      24.07.2023 ob 8:02 gost gost

      Kaj sploh sovražni govor je ? A ni svoboda misli in govora !!

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. Za komentiranje se morate prijaviti!
    14. gost
      24.07.2023 ob 8:05 Karel K. gost

      Ima šanso, da bo izvoljen, saj se zdaj tako zavzema za pravice živali, da bodo sprjeli zakon, da bodo na naslednjih volitvah tudi živali lahko glasovale. Še večji problem, če bo izvoljen je ta, da bo ga potrebno še skoraj tri leta prenašati. Kakšno škodo bodo ti naredili v teh treh letih, si samo lahko predstavljamo. Popolnoma kopirajo delo po sistemu bivšega sistema tam po letu 1945 naprej. Največji problem pa je, da so uničili ves sposoben kader, vse ljudi z pozitivnimi moralnimi vrednotami in z znanjem. Če pride v tem trenutku do volitev, nimamo izbire, saj na vidiku ni nobenega človeka politika, kateri bi bil boljši od Goloba in to z vseh zornih kotov. Vsi obstajajoči se le kitijo kot staroste slovenske politike, ti pa so vsi krivi za to, da imamo sedaj Goloba in za sedanje kaotično stanje v Sloveniji.

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. Za komentiranje se morate prijaviti!
    16. Za komentiranje se morate prijaviti!
    17. gost
      24.07.2023 ob 8:14 Karel K. gost

      Vem, da mi bodo Janševi zamerilo, vendar je potrebno citirati Janševo izjavo v Bovcu, svojim fanatikom, da v stranki rabimo več mladih, ti niso vaša konkurenca. Torej se on ne počuti starega in mladi njemu niso konkurenca. Hoče pridobiti mlade, ko so se ga morda starejši naveličali, da bi z madimi spet naprej manipuliral. Morda pa je starim sporočil, da se naj mladih ne bojijo, saj bodo le za okras, stari bodo še naprej uživali privilegije. Mlade rabi, da bo jih nekaj od njih nafilal s svojo bolno butastim modelom politike in obvladovanja stranke in oblasti v Sloveniji, ostali pa bodo odpadli in bodo le toliko v stranki, da bodo plačevali članarino, kot je to bila praksa v Titovi Jugoslaviji, kjer je Janšo partija ustvarila, ko se je množično sprejemalo v partijo kot v sindikalno organizacijo, da so ljudje plačevali partiji članarino. Če pa tudi tega ne bodo hoteli plačevati Janši, pa bodo odšli in bodo za celo življenje, dokler bo Janšev duh razsajal po Sloveniji, etiketirani in zapostavljeni.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.07.2023 ob 8:29 gost

        Kje so Kučan , kje so ostali pa ne zagovarjam Janšo .... kot , da je največje zlo v politiki .... mislim da sem napisal dovolj !!!!!! 8:14

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.07.2023 ob 8:31 gost

        Tako je gost , še večje svinjarije so delali pa se jih ne vlači po zobeh kot Janšo ! Najraje bi videli ,da .......8:29

        16 1 Prijavi neprimerno vsebino
    18. Za komentiranje se morate prijaviti!
    19. Za komentiranje se morate prijaviti!
    20. gost
      24.07.2023 ob 8:37 gost

      Še sami ne vesta koga in kaj bi radi !!!!!!!!!! Slabe stvari se ne vidijo , dobre se zamižijo . Tako deluje slovenski narod !!!!!!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. Za komentiranje se morate prijaviti!
    22. gost
      24.07.2023 ob 8:40 gost

      (oziroma se hitro pozabijo ) 8:37

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. Za komentiranje se morate prijaviti!
    24. gost
      24.07.2023 ob 8:49 Karel K. gost

      Gosta, Kučan je v kontekstu Goloba omenjen, saj so to ena in ista banda. In Janša je produkt Kučana od leta 1988 naprej v vrstah slovenske pomladi. On je kot bivši član titoisitčne partije s sodelavci poskrbel, da se je Titoizme ohranil in preselil v samostojno državo. Janša je požrešen na državniške funkcije, saj je takšen bil že v bivšem sistemu, ko se je zaklinjal na tita, partijo in na samoupravni socializem. Zato Janša ni nič manjše zlo od Kučana, še večje zlo je, ker je delal v korist Kučana in partije okrog leta 1990. Uničil je Pučnikovo socialdemokratsko stranko, kjer smo bili zbrani pomladniki kateri smo hoteli zrušiti Titoizem. Janševa pohlepnost po oblasti nima meja odkar je v politiki od rojstva naprej. In s Kučanom imata še eno skupno preteklost, Predniki so mu bili nasprotniki Slovenskega naroda, demokracije, in celovitosti Slovenije. Oba sta talca teh svojih prednikov. Kučan je potomec madžaronske družine, katera jue Prekmurje smatrala za del Velike Madžarske in s tem niso priznavali prekmurskih Slovencev. Janša je potomec Domobranca, kar moramo pojasniti, d aje začetek tega gibanja imel pozitivno konotacijo, pozneje pa so prisegali na zmago nacisitčne Nemčije, torej nacizma, kar je nedopustno in izdajalsko dejanje in so podpirali tiste kateri so zatirali slovenski narod. Janša je postal partijec kot vojna sirota, kar sem že nekajkrat opisal, Janša pa kot potomec Domobranca, kateri se je skesal in je molčal o grozodejstvih katere so počeli titoisti po vojni, če je to res, da je njegov oče pobegnil iz kočevskih jam. Vendar je Janša pred dnevi povedal, da je njegov oče pobegnil iz Hude jame, torej tu nekaj ni v redu, to je neka praqvljica, saj se človek ne more toliko zmototi pri opisovanju dogodkov v povezavi s svojimi starši. Torej oba Kučan in Janša sta prekletstvo za Slovenijo.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.07.2023 ob 8:50 Karel K. gost

        In seveda tudi tisti fanatiki kateri ju podpirajo zato, ker jim zagotavljajo rasko življenje so tudi prekletstvo za Slovenijo in slovenski narod.

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
    25. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.