https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Slovenija pod vodo, razmere v Pomurju vse slabše

04.08.2023 ob 11:15  

Slovenijo so ponoči zajele padavine, ki povzročajo težave tudi v Pomurju. Zaradi obilnih padavin naraščajo reke in hudourniki, marsikje je oviran promet.


V Pomurju so na delu številni gasilci. Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je bilo aktiviranih več gasilskih enot v Apačah, Gornjih Petrovcih, na Gradu, v Križevcih, Radencih, Beltincih, Kuzmi, Murski Soboti, Puconcih in Rogašovcih.

Vremenoslovci opozarjajo, da se bodo danes in v prvem delu noči krajevno še pojavljali dolgotrajni nalivi. Pričakujejo nadaljnje poraste in razlivanja vodotokov, zato je Agencija RS za okolje (Arso) izdala rdeče opozorilo za severovzhodno, jugovzhodno, severozahodno in osrednjo Slovenijo, ki velja do polnoči. Mura še narašča in bo danes poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov.

»Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. /…/ Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku,« opozarjajo na Arso.

"Zvečer in ponoči se bodo krajevno še pojavljali dolgotrajni nalivi. Še pričakujemo krajevne poraste in razlivanja vodotokov," opozarja Arso.

Zaradi poplavljenih vozišč so nekatere ceste neprevozne tudi v Pomurju. Po poročanju uporabnikov facebook strani Radarji v Pomurju je v Radencih poplavljen podvoz pod železnico.

Na relaciji Radenci - Gornja Radgona v naselju Mele je poplavljena cesta.

V Gornji Radgoni bodo postavili protipoplavni nasip, za občane so na voljo vreče s peskom

Zaradi naraščanja reke Mure so v občini Gornja Radgona sprejeli odločitev o postavitvi protipoplavnega nasipa, glavnega in vse male nasipe (z ekipo gasilcev, Civilne zaščite in zaposlenih Komunala Radgona).

Zaposleni javnega podjetja Komunala Radgona so pripravili vreče s peskom, katere si občani sami lahko vzamete brez predhodne najave na lokaciji: skladišče podjetja Komunala Radgona pri betonarni (Trate).

Občanom svetujejo, da pazijo nase, da se ne zadržujejo na razmočenih površinah v bližini vodotokov, da opustijo zadrževanje v gozdovih, kjer še vedno obstaja nevarnost drevoloma in padanje vejevja, so sporočili iz Občine Gornja Radgona.

Tudi iz Mestne občine Murska Sobota občane obveščajo, da so na voljo protipoplavne vreče za zaščito pred vdorom vode v prostore. Na voljo so le vreče, brez peska. Vreče se lahko prevzamejo v gasilskem domu v Murski Soboti, so sporočili.

Rankovci - pri pekarni Omar:

Murska Sobota:

Poplavljena polja:

Kakšno je stanje pri vas? Pošljite nam fotografije na urednistvo@pomurec.com.

    Fotogalerija