https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V nekaterih občinah potrebno prekuhavanje vode

05.08.2023 ob 9:30  

Javno podjetje Prlekija d.o.o. in Komunalno podjetje Gornja Radgona obveščajo uporabnike pitne vode na območju občin Radenci, Gornja Radgona in Apače, ki se napajajo z vodovodnega sistema Podgrad-Segovci, da je iz preventivnih razlogov potrebno vodo za pitje kuhanje in pripravo hrane, v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje prekuhavati do preklica.

Sicer pa zaradi vremenske ujme in poplav zlasti komunalna podjetja z zahodnega in severnega dela države prebivalce pozivajo k prekuhavanju ali uporabi ustekleničene vode. Ukrepi trenutno veljajo za velik del Gorenjske, pa tudi na nekaterih območjih Severne Primorske, Koroške, Zgornje Savinjske doline in osrednje Slovenije.

Prekuhavanje vode je kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo.

Povzetek postopka prekuhavanja vode

Uporabimo čisto posodo. Voda naj burno vre tri minute. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo (npr. prelikana tkanina, filter za kavo). Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja prekuhane vode.

Vodo hranimo v hladilniku. Za pitje in pripravo hrane jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.

Naslovna fotografija: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.