https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Expanu odprli razstavo Čar lesa 2023

Expano, 08.08.2023 ob 15:50  

V torek, 8. avgusta 2023, so v Expanu odprli razstavo Čar lesa 2023.

 

Z namenom promocije rabe lesa za izdelke sta Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les priredila uradno odprtje razstave Čar lesa 2023. Izdelki iz lesa največ prispevajo k znižanju emisije (vplivajo kot ponor) ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, kar je bistveno za obvladovanje podnebnih sprememb in varovanje okolja. Zato je les kot biomaterial v ospredju ekonomske politike EU, ki bo v naslednjih letih ciljno vzpodbujala »zeleno« lokalno gospodarstvo.

Žal so se dolgoletna opozorila, s katerimi so organizatorji razstav Čar lesa že 15 let ozaveščali družbo, letos uresničila. Tako so sporočila razstav v tem trenutku aktualno bolj kot kdajkoli poprej. Namen razstav je ozaveščanje potrošnikov o pomenu predelave in uporabe lesnih izdelkov/objektov za zaščito okolja (proti podnebnim spremembam) in zdravja ljudi.

Šele ko bo doseženo ekonomsko-okoljsko ravnotežje in bo v ceno izdelka vključena tudi škoda zaradi vremenskih sprememb ter onesnaženja okolja, se bo pokazalo, kaj je ekonomsko upravičeno proizvajati za dobrobit človeštva.

Razstavo Čar lesa v Expanu gostijo že tretjič. Ko so nekaj let nazaj razmišljali o ključnih vsebinah Expana, je bila ena izmed ključnih vsebin tudi promocija poslovnih priložnosti, ki jih ponuja naša pokrajina. Današnja razstava je tako tudi odraz poslovnih priložnosti, ki se ponujajo na področju lesarstva, pove direktor Razvojnega centra Murska Sobota Bojan Kar.

Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota v svojem govoru predvsem izpostavi naravno nesrečo, ki nas je pred kratkim doletela. Ob tem pa doda, da nas te poplave še kako dobro opozarjajo na pomen lesa, na podnebne spremembe in varstvo okolja. Les kot surovina omogoča marsikaj, vendar ga premalo cenimo in moramo se zavedati, da je les razvojna priložnost ne samo za našo pokrajino temveč za vso Slovenijo. 

Predavatelj na oddelku za lesarstvo na ljubljanski biotehniški fakulteti Milan Šernek, pove da skušajo na omenjeni fakulteti les umestiti v najrazličnejših primerih uporabe. Pri tem poudari vpričo minulih dogodkov, leseno gradnjo, ki je hitra, suha. In ravno v takih primerih se lahko zagotovi ustrezno število lesnih stanovanj ali hiš. Je pa treba o lokaciji postavitve takih lesenih stavb vnaprej skrbno razmisliti. 

Če pogledamo lesene konstrukcije, so izredno varne. In bistvo te razstave je to, da sporoča, da je ravno les pravi odgovor na podnebne spremembe. Slovenija nima rudnih bogastev, niti lastnih energetskih virov ne. Imamo pa les, ki ga lahko z malo energije in vplivom na okolje predelamo v vrhunske izdelke in gradimo objekte. Zato nam lesno bogastvo predstavlja neizmerno priložnost za preusmeritev slovenske industrije v energetsko varčno in okolju prijazno »bio-gospodarstvo«. Les je pomemben kot gradivo, ne pa kot kurivo. Les je predragocen material, da bi ga zgolj kurili. Rešitev niso prilagajanja na podnebne spremembe, temveč boj proti podnebnim spremembam, pove v svojem govoru pobudnik in organizator razstav Čar lesa dr. Franc Pohleven.

Direktor direktorata za les Darko Sajko, ki je razstavo tudi odprl, je ob tem povedal, da verjame, da je ta razstava pozitivna zgodba, ki jo potrebujemo v tem času. Sama razstava čez vsa ta leta dokazuje pomen lesa v vsej svoji veličini. Tako z vidika funkcionalnosti, kot odličnosti izdelkov in njihovi brezčasnosti. 

Za izvrsten načrt postavitve razstave je poskrbel arhitekt Igor Hovnik. Razstava bo na ogled vse do 1. septembra 2023.

Program odprtja je popestril cimbalist Andrej Sobočan.

Program je povezovala Marjana Grčman.

 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.08.2023 ob 19:43 gost

      Ge je tau,pa ka je tau?.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2023 ob 20:04 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.08.2023 ob 20:42 Lali gost

      To je pa pomembno ko se cela država kopa v blatu

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2023 ob 23:31 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.