https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Črenšovcih predstavili program domoljubne prireditve ob državnem prazniku

09.08.2023 ob 11:34  

V sredo, 9. avgusta, je v sejni sobi Občine Črenšovci potekala novinarska konferenca, kjer so podrobno predstaviti program domoljubne prireditve ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Na novinarski konferenci so sodelovali županja občine Črenšovci Vera Markoja, predsednik Kulturno-turističnega društva Črenšovci Damjan Hozjan, Andreja Sever, podpredsednica Kulturno-turističnega društva Črenšovci, Tibor Frančič, podpredsednik Kulturno-turističnega društva Črenšovci ter Črenšovski "bovjaš" Mirko Šernek, ki je slavnostno odprl konferenco in povabil vse v Črenšovce.  

Predsednik Kulturno-turističnega društva Črenšovci Damjan Hozjan pove, da v občini Črenšovci vse od ustanovitve prekmurskega praznika prav vsako leto na občinski proslavi praznujejo praznik priključitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, kar jim pomeni veliko čast in priznanje. Praznovanja s prisotnostjo predsednika države pa so bila toliko slovesnejša in odmevnejša. Doda, da letos predsednice države ne bo. Bodo pa slavnostno venec pred spomenikom Jožefa Kleka starejšega, položili svetovalci s kabineta predsednice.

Županja občine Črenšovci Vera Markoja pove, da je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom slovenski praznik. Letos so se odločili, da ga bodo kljub preteklim dogodkom izpeljali z zdaj že domoljubnim kolesarjenjem ter s polaganjem cvetja ob branikih slovenstva po občini.  S tem želijo počastiti vse domoljube v občini in tudi širše. Domoljubno kolesarjenje bo potekalo v nedeljo, 13. avgusta, ob 16.30 z začetkom v Parku spominov v Črenšovcih. Osrednja slovesnost pa se bo odvila v četrtek, 17. avgusta s slavnostno položitvijo venca pred spomenikom Jožefa Kleka starejšega pred občinsko stavbo v Črenšovcih. Nato je županja predstavila še tradicionalno domoljubno akcijo "Küpim pa izobesim slovensko zastavo." Namen te akcije je spodbujanje k nakupu in izobešanje zastave ob vseh državnih praznikih, še posebej pa ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, saj na ta način občane spodbujajo, da izrazijo pripadnost.

Podpredsednica Kulturno-turističnega društva Črenšovci Andreja Sever pa je v svojem govoru dodala, da bodo tudi tokrat podelili priznanje zlatemu maturantu Občine Črenšovci. Na slovesnost pa je bil povabljen tudi Borut Pahor, ki je pomembno prispeval k temu, da se je njihov praznik zelo zakoreninil v njihovih srcih, širom Pomurja ter širom Slovenije. Osrednja regijska slovesnost pa se bo odvila letos na Hotizi. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.08.2023 ob 11:56 gost

      Predsednica v tej državi ni predsednica vseh nas kakor je govorila po izvolitvi. V prekmurje ji je pretežko prit, ker dobro ve, da je predsednica samo nekaterih. Očitno nam z tem, da nikoli ne pride v naše konce, da vedeti, da za njo nismo pomembni.

      27 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.08.2023 ob 13:45 Štef gost

        Pred kratkim ste jamrali o poplavah sedaj pa že pišete o prireditvi potem ni bilo tako hudo

        12 7 Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      09.08.2023 ob 12:32 se gost

      glavno ka de barbika iz kadedre

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      09.08.2023 ob 14:35 gost

      Denar, ki bo namenjen za to prireditev bi bolj koristil tistim, ki so bili poplavljeni. Hotiza pa ni dalec!!!

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.08.2023 ob 15:15 Andreja gost

        Govorimo o tradicionalnih domoljubnih prireditvah, ki so zasnovane tako, da ne prinašajo dobička oz.denarja ... V okviru domoljubnega kolesarjenja ne bo nobenih pogostitev, ki jih sicer pripravljajo vaški odbori ... Tudi po osrednji prireditvi pred občino ne bo pogostitve. Program zagotovijo člani KTD Črenšovci in oktet Belmura ... Brez plačila ... Za humanitarnost in solidarnost v Črenšovcih smo poskrbeli. Vabljeni, da se udeležite in konkretno podprte dobrodelnost za občane in širše pri nas. S prijaznimi in domoljubnimi pozdravi, Andreja Sever

        18 7 Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      09.08.2023 ob 14:48 gost

      Kdo je ta sivi ali seri s kozjo bradico ? Še iz prejšnjoga sistema !

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      09.08.2023 ob 14:57 gost

      Z murskog vala boudo lekar sponzolirali uvjek spremnog za nastope v Prekmurju dražena zajčiča, basoš lukaja,pa lekar či de vse po sreči še jeleno brozga pa šče lidijo .ebačič, of duško lokin nemre prijti ka ma na popravili lasuljo. Tau do reskejrali iz hvaležnosti, ka jih tej pjevači i pjevaljke drže na životu, inači bi tej radio doj vgasno.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.