https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Urška Mauko Tuš: Pomembno je, da v takih trenutkih vsi ostajamo preudarni

09.08.2023 ob 15:30  

Županja Gornje Radgone Urška Mauko Tuš je za Pomurec.com spregovorila o posledicah poplave v Gornji Radgoni, sanaciji in možnostih pomoči, ki so na voljo prizadetim občanom.


Najbolj prizadeta vas Mele in spodnji del mesta Gornja Radgona

V Občini Gornja Radgona je bila najbolj prizadeta vas Mele, ki se nahaja v bližini reke Mure, in spodnji del mesta Gornja Radgona - od skladišča podjetja Komunala Radgona mimo stadiona oz. območja Turistično športnega centra Trate, kjer reka ni prestopila bregov ampak je prišlo do dviga podtalnice, ki je zalila hiše v neposredni bližini reke ter območje TŠC Trate.

Po besedah županje do večjih izlivov vode ni prišlo, saj so ekipe gasilcev, štaba Civilne zaščite Občine Gornja Radgona, Komunale Radgona in številni prostovoljci, pravočasno postavili obrambni zid ob Muri in vreče s peskom na območjih kjer je obstajala nevarnost, da bi voda ogrozila ljudi in premoženje.

Nasip iz preventivnih razlogov ostaja zaprt, sprožili so se številni plazovi

Stanje nasipa je v največji meri dobro, le v delu med skladiščem podjetja Komunala Radgona na Tratah ob reki Muri in vzdolž stadiona (območja TŠC Trate) je postal teren mehak, zato so v času najvišjega vodostaja nasip zaprli za občane.

Nasip je zaradi razmočenega terena in visokega vodostaja reke Mure iz preventivnih razlogov še zaprt.

Po celem območju občine so se pojavili tudi številni plazovi. Že v neurjih dne 13. in 22. julija in sedaj tudi ob zadnjih poplavah, od 3. do 6. avgusta.

Kako bo prizadetim pomagala občina?

Občina najbolj prizadetim nudi možnost uporabe stanovanja, enkratne denarne pomoči, pomoč v materialu, pomoč strokovnjakov geologov, pomoč gozdarske službe, ki odstranjuje podrta drevesa, skrbijo za prevoznost cest ... »Pravzaprav skušamo ljudem pomagati v vseh mogočih situacijah, kolikor je le možno. Komisije za ocenjevanje škode so že bile na terenu, občina kot institucija posreduje vsa potrebna poročila na pristojne institucije,« je pojasnila županja.

»Pomembno je, da v takih trenutkih vsi ostajamo preudarni in predvsem poskrbimo najprej za svojo varnost, varnost svojih najdražjih, da ob tem ne pozabimo na tiste, ki si sami ne morejo pomagati ter ob vsem tem upoštevamo navodila javnih služb za zaščito in reševanje. Z navedenim najbolj pripomoremo k obvladljivosti nastale situacije.«

Županja se občankam in občanom zahvaljuje za razumevanje, strpnost, predvsem pa za vso pomoč in solidarnost, ki so jo v teh dneh pokazali. »V naslednjih dneh, mesecih in tudi letih bo potrebno še ogromno dela, medsebojne pomoči, razumevanja, predvsem pa bo potrebna tudi sprememba prioritet investicij in izvajane prioritetnih nalog v naši lokalni skupnosti, da bomo stanje na terenu v naši občini lahko sanirali,« še poudari Mauko Tuš.

Foto: arhiv Pomurec, izrez videa (FB Občina Gornja Radgona)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.08.2023 ob 20:41 Janita Sayonara gost

      Iz te županje ne bo nič niste zaželeni in nimate izobrazbe

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.08.2023 ob 22:54 gost

        Janita, tvoja izobrazba pa je vidna iz tvojega butastega komentarja iz katerega lahko vsak prebere tvojo primitivnost.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.08.2023 ob 23:06 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.08.2023 ob 7:43 gost

      Kaj pomaga izobrazba kero ti plačajo starši. Če nimaš pojma kaj bi z jo počel.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.