https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Poslanci soglasno sprejeli novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

09.08.2023 ob 20:30  

Poslanke in poslanci so na današnjem glasovanju z 79 glasovi za in brez glasu proti sprejeli novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki med drugim omogoča hitrejšo dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam. Na podlagi novele bo v ponedeljek, 14. avgust, dela prost dan, čemur sicer niso bili naklonjeni v opoziciji.

Kaj prinaša novela zakona?

S spremembami zakona bi med drugim pospešili dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam v obliki akontacije, ki bo možna še pred dokončno oceno škode.

Občine bi lahko tako za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov vnaprej prejele finančna sredstva do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene škode. Temu bi sledil ustaljen postopek priprave končne ocene škode in končnega programa odprave posledic naravnih nesreč. Ta novost bi po predlogu veljala za vse naravne nesreče od 1. januarja letos.

Predlog med drugim uvaja tudi možnost povračila škode v kmetijstvu oziroma širi obseg upravičenosti za škodo, za katero je mogoče prejeti državno subvencijo za zavarovalno premijo in uveljaviti izplačilo škode za 100-odstotno poškodovanost kmetijskih kultur po načelu de minimis.

Enotna podpora zakonu

Vse poslanske skupine ter oba manjšinska poslanca na glasovanju podprli novelo zakona. Menijo, da gre za korak v pravo smer, so se pa strinjali, da bodo potrebni dodatni ukrepi. Na glasovanju so bila sprejeta tudi dopolnila koalicije, ki so bila večinoma nomotehnične narave.

V SDS so pogrešali ukrep, ki bi občinam odpravil nekatere administrativne prepovedi, da bi lahko pospešile sanacijo. V SDS in NSi sicer niso bili naklonjeni ukrepu, da se ponedeljek, 14. avgust, razglasi za dela prost dan. Namesto tega bi raje videli, da ostane delovni dan, plače vseh zaposlenih za ta dan pa bi se namenilo za pomoč prizadetim v ujmi.

V NSi so v ta namen predlagali dopolnilo zakonu, ki pa na glasovanju ni prejelo zadostne podpore. Po oceni finančnega ministra Klemena Boštjančiča in nekaterih koalicijskih poslancev ideja o tovrstnem dnevu solidarnosti ni slaba, a trenutno za tak ukrep ni pravne podlage.

Boštjančič je na današnji izredni seji DZ, na kateri so poslanci obravnavali predlagane spremembe zakona, dejal, je časa dovolj, da se v naslednjih tednih ali mesecih kaj takega tudi izpelje. Kot je še dodal, obstaja možnost, da bo takšen ukrep omenjen tudi na četrtkovi seji vlade, ko se bo razpravljalo o novih ukrepih.

Da bi odprli pot hitrejši uveljavitvi novele zakona, je sedaj pričakovati sejo državnega sveta, na kateri se bodo navzoči po pričakovanjih odrekli odložilnemu vetu. DZ se bo nato po napovedih vnovič sestal v četrtek in sprejel še odlok, da na novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma, piše STA.

Foto: arhiv Pomurec 

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        09.08.2023 ob 23:05 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    1. gost
      09.08.2023 ob 22:08 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.08.2023 ob 2:36 Kalvarija gost

      24ur.com/novice/tujina/havaji-zagoreli-pozare-razpihuje-veter-s-sunki-do-130

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.08.2023 ob 6:04 vs gost

      S tem prostim dnevom je Golob brcnil v temo . Cela Slovenija ne bo odpravljala naravno katasrofo . Večina na morje ... Delalo se sicer bo samo kje . Tistim , ki pomagajo bi se jim lahko priznalo , ne pa celi Sloveniji . To predstavlja izgubo , ne pa dodatno vrednost .

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 8:52 2022 gost

        🕊️ vredu, če si dal dela prost dan delavcem v tem paketu. ......Kdaj pa boš dal upokojencem in socijalašem, saj drugače ni enakopravno.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 10:56 Furs in dovoljenja gost

        zurnal24.si/pod-streho/gradimo-obnavljamo/v-teh-primerih-za-sanacijo-potrebujete-projektanta-nadzornika-in-gradbeno-dovoljenje

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.08.2023 ob 6:21 gost gost

      BRCNILI SO ONI ŽE DUGO V KMICU NEGA PENEZ V REZERVI ZA NESREČE PA TOJ MORAŠ RAČUNATI ŽE V NAPREJ

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.08.2023 ob 6:45 Karel K. gost

      Običajni ljudje bodo šli pomagat, poliitčna in državniupravna banda pa bo imela štiri proste dni in bodo res lahko na morju. Kako lahko kdo kateeri hoče pomagati koristno izkoristi, saj mi iz Prekmurja imamo nekaj ur, da pridemo na Koroško in potem se najprej spoznaš, kaj je potrebno delati, dobiš orodje in je že konec dneva. To je res samo namenjeno turističnemu ogledu poplavljenih območij.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.08.2023 ob 7:04 Karel K. gost

      Včeraj so Golobovi brcali v prazno v DZ. Kakšne neumnosti so predlagali in s kakšnimi neumnostmi so branili Golobovo norost, ni dostojno za poslanca. Prva med temi je bila tista Vonta, pa oni Kranjc iz Lendave, pa Grgurović...Vonta je rekla, da naj opozicija pusti nmjih, da po svoje vladajo, a glej ga zlomka, ko so bili Janševi na oblasti jih oni niso pustili pri miru, da bi vladali po svoje. To je zares lenuharska funkcionalno nepismena in maščevalna banda ta titoistična trojka na oblasti že leto in pol.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 9:36 kaplar gost

        Poslanci soglasno sprejeli novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, da bo trajnostno usmerjeno, razvojno naravnano in transparentno ? Malo morgen, to se pri nas v zadnjih 30 letih še ni zgodilo !!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.08.2023 ob 7:38 gost

      Zakaj nebi vi ki tako debilno komentirate raje šli pomagat. Kajti vsaka taka pomoč je dobrodošla. Rabijo strokovnjake vse vrstne kot ste vi,,,,, karči in njemu podobni. Politiko pa pustite pri miru ker tam zdaj delajo res politiki pametni po 30 letih res pravi strokovnjaki. Sama sreča da ni Janez Janša na vladi. Ker bi potem vodni Hojs rabil za ljudi po Ljubljani in strupene pline. Zdaj pa vodni top rabijo da čistijo ceste kere so zasute z blatom. To je razlika med to vlado in prejšnjo. Ta vlada vodni top upurablja za čiščenje cest Janševa pa za ljudi,,,, glupi narod,,,.

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 8:02 gost

        Ej DEBELI bosanc ti ka si gorila z 205 x 165 lahko saniraš ponoči , ker če zdan nimaš časa , saj si na pisanju .... Enkart vržeš lopato pa pade 100 kobikov ....ho.ho.ho.hooooo 7:38

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 8:15 gost

        ČE BI BIL JJ NA VLADI, BI SE DELALO IN NE V PRAZNO GOVORILO. MALO ŠE KAJ DRUGEGA POGLEJ KOT MSM.

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.08.2023 ob 7:42 2021 gost

      Sedaj se točno vidi kaj je za naše levake solidarnostni dan in pomoč prizadetim........POLEŽAVANJE NA PLAŽI, POČIVANJE OB KAVI in vse to na DRŽAVNE STROŠKE.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.08.2023 ob 7:42 gost

      Taubi ali Jajca izgleda , da je " vseeno "....

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.08.2023 ob 8:07 Karel K. gost

      7.38 Džaože debeli 203 160 75 spet enkrat si udaril mimo, spet te je zaneslo v skrajno levičarsko stran v Moskvo ali na Dedinje. Kdo od teh kateri vlada je strokovnjak in politik v smislu zahodne civilizacije. To so fanatiki, kateri tisto, kar jim pove Kučan, izvajata pa Golob in Musarčka branijo, a nimajo pojma, kaj govorijo. Kaj omenjaš tega Janšo, saj pa je on iz vašioh logov, vi ste ha vzgojili in izobrazili v stilu titoizma in JLA. Tako dela, kot ste ga vzgojili. Če bi zdaj vaši nasprotniki demonstrirali tako intenzivno kot ste vi takrat, ko je Hojs uporabljal dimne bombe in ta top, bi vi že streljali z ostrimi naboji, ti poslanci katere sem tgoraj naštel bi namesto teh neumnih besed zagotovo vzeli orožje v roke in bi patruljirali po mestih in vaseh in bi onemogočali demonstracije. Torej to je razlika med tedanjim režimom in sedanjim, saj vas pustijo pri miru, da vladate in sprejemate odločitve in se boste na ta način sesuli sami vase in vas bo odplavilo na smetišče zgodovine. Na žalost bo za vami ostalo pogorišče in bo spet trpel nič kriv slovenski narod. Kot je ta zadnja Golobova odločitev, so vse vaše odločitve v tem letu in pol neumnost, neuresničljive in škodljive in so vse propadle, vse ste je potem umaknili in kot izgleda potem prepisujete odločitve katere so sprejemali Hojs in Janša in tovarišija.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 8:36 Karel K. gost

        Veseli me, da sem vas spravil v smeh, še bolj pa me veseli, da pritrjujete mojemu razmišljanju in bi nadaljeval zgornje. Kateri od ministrov Golobove vlade je strokovnjak, ali so to Šinkova, Vrečko, Han, Jevšek, Medved, pa tista dva za izobraževanje, Poklukar, Fajonova, Bratušek, Šarec..., dajte no. Dva katera sta vsaj stroko poznala ste nagnali to sta Bobnarjeva in Loredan, ne naženete pa Vrečkovo, da bi jo poslali na Čebine, da bi tam zganjala titoisitčne norosti ali v kanjon kjer je stala bolnica Franja. Nočete strokovnjaka Trampuša iz Berlina, ki se vam ponuja. Sicer pa sem prepričan, da ta človek samo malo provocira, saj pa si ne morem zamisliti, da je takšen teleban, da bi mislil, da lahko v tem vačem brlogu norcev naredi kaj pametnega za zdravstveni sistem za slovenski narod in za Slovenijo.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 8:47 gost

        Karel Klovn koliko te plačajo janšisti iz SDS a da na pomurec širiš njihovo propagando. Revež ubogi.

        2 10 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.08.2023 ob 8:42 gost

      Z levico na oblasti nad državljane vedno pridejo nesreče. 🕊 je ena izmed nesreč.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.08.2023 ob 8:51 gost

      Še mesec nazaj se je vlada odpovedala 160 milijonom evrov evropskih sredstev za protipoplavno zaščito. Sedaj 🕊 EU prosi za pomoč. Noro. Takšne pameti še svet ni videl.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.08.2023 ob 8:55 gost

      V reševanje štale z 🕊 so strici preko svojih zvez "zaposlili" tudi ultra levičarski CNN. Pred dnevi Nika Kovač, zdaj pa še 🕊. Pa nisem prepričan, da bo pomagalo. Res me zanima ali je to pogruntavšno o poplavah sam zgruntal ali mu jo je kdo prišepnil. Bolje bi bilo, da bi bil tiho, sicer bodo ISO standardi dobili novo enoto za merjenje neumnosti, golob. Npr. klati neumnosti za 3 miligolobe.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 12:47 gost

        🕊: Take poplave lahko preprečimo le na svetovni ravni?!? Kaj pa, če bi 🕊 najprej doma poskrbel za vse vodotoke, nabrežine, hudournike … ? 🤦‍♂️

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 12:57 gost

        Takšne poplave se lahko prepreči samo povsem lokalno. Kot so lokalno že rešili Vič, Celje in Železnike.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.08.2023 ob 8:56 gost

      Sem že vse splaniral: petek dopust, sobota, nedelja itak fraj, ponedeljek solidarnostno fraj, zrihtal Golob, torek Veliki Šmaren. Za 5 dni se pa že splača skočit na morje.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.08.2023 ob 8:58 gost

      Ta vlada je z uvedbo ,,solidarnostnega dneva,, ponovno sprožila vprašanja o vladni iskrenosti pomagati ljudem, saj bi samo z denarjem enega delovnega dneva zgradili 200 novih hiš.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 12:53 gost

        🕊 še enkrat več dokazal kako nesposoben je dojemat realno stanje in potrebe na terenu. Fizično je nemogoče, da se vsi prosti na ,,dela prosti dan,, zgrnemo na prizadeta območja.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 14:19 gost

        Dela proste dneve določa zakon. 🕊 pa kar z odlokom. Ustavno sodišče očitno na kolektivnem dopustu, saj je že ugotovilo, da se s protizakonitimi odloki ne sme urejati javnih zadev.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      10.08.2023 ob 9:01 gost

      Toliko obljub je dal 🕊 , da jih živ Bog ne bi zmogel izpolniti.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      10.08.2023 ob 9:06 gost

      Kot poročajo na FB, so odkrili, kje se I8M fajta s poplavami. Napis McDonalds kar lepo viden na sliki.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      10.08.2023 ob 10:34 Karel K. gost

      Gost 8.47 ne nakladaj neumnosti, morda SDS sprejema moje predloge, vendar jih popačijo po svojem okusu, ne pa da bi jaz širil njihovo propagando. Nisem jaz človek tvojega tipa, kateri piše fanatične trditve in laži v korist tločinskih titoistov, da bi vsi skupaj skrili vaše roparske pohode v zadnjih 32. letih na 45 let podlage.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      10.08.2023 ob 11:08 gost

      Karel K. tvoji komentarji so super in ne daj se provokatorjem.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      10.08.2023 ob 12:55 gost

      Tanja Fajon: ,,Roki za pridobitev pomoči EU po poplavah izjemno kratki.,, Še začeli niso črpat, pa že iščejo izgovore... Očitno so tako nesposobni, da ne bodo niti pol sredstev počrpali! ... Ubogi ljudje... Uboga država... Zaradi nesposobnosti politikov/funkcionarjev in bebavosti volivcev... 🤮

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.08.2023 ob 12:59 gost

        Za migrante je vedno denar. Ko je pa treba denar za Slovence, je pa skoz treba dobrodelne akcije delati.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      10.08.2023 ob 13:01 gost

      🕊 milijonske nagrade še vedno ni nakazal humanitarnim organizacijam, čeprav je to obljubil pred nastopom mandata. No, sedaj ob katastrofalnih poplavah bi bila dobra priložnost, mar ne?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      10.08.2023 ob 14:18 gost

      Če oseba A pomaga z lopato, je to nabiranje političnih točk. Če se oseba B sluzasto nastavlja kameri in blebeta neumnosti, je to nesebična pomoč. Tako razsodi ulica (Žnidaršič) in prvega v opomin obesi na Trgu Revolucije.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      10.08.2023 ob 14:20 gost

      Udarne enote I8M trdijo, da prizadetim pomagajo na skrivaj. V ilegali. Da jih ja ne bi kdo opazil.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      10.08.2023 ob 14:22 gost

      ,,Ukrajina kljub vojni nesebično pomaga Sloveniji,,. Če bi marca 22 poslušali Milana Kučana in preprečilo oboroževanje Ukrajine, bi danes v Kijevu ne bilo več nikogar, ki bi nam pomagal. Toliko o daljnovidnosti tranzicijske levice.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      10.08.2023 ob 15:57 Karel K. gost

      Kje pa bo miličnik Jevšek v vlogi ministra za evropska sredstva sposoben organizirati vse to od ocene, napisati in ovrednotiti projekte. Sploh ne ve, kam je treba vse to poslati. Fajonova in Golob so mislili, da bodo oni peljali von der Lainovo na najbolj poplavljeno območje in bo ta takoj napisala ček za dve do tri milijarde, da bodo potem s tem čekom kar šli na banko in bopdo dvignili v gotovini, ali bo samo za njih uredila bankomat v Bruslju. So volilci še žrtve pranja možganov v bivšem sistemu, saj mladi še vedno poslušajo pravljice svojih staršev, starih staršev o lepem življenju v bivšem sistemu, ko so jih titoisti politično zmanipulirali, jim oprali možgane, da je Jugoslavija gospodarsko, politično in vojaško vodilna in neuvrščena država na svetu, Tito pa se je družil z najbolj krutimi krvoločnimi diktatorji sveta in ljudožerci. Sami se niso zavedali, da živijo v revščini, bili so veseli, da so hodili po banane in kavo, po kavbojke in druge tekstilne in računalniške izdelke v Graz ali Trst, ter so vse to tihotapili, da so lahko preživeli. Dejansko jim je to Titoistična hunta tiho dovoljevala. Ti ljudje in njihovi nasledniki ob volitvah, tako kot v bivšem sistemu, pravijo, da so izpolnili svojo državljansko dolžnost, ne pa da so razmislili in upajo, da so se pravilno odločili. Drugi problem pa je, ker slovenska politična elita ima medije v svojih rokah in na volilne lističe ne morejo priti neki zares novi obrazi. Ko ti mediji tako vehementno v slabšalnem smislu obravnavajo nove obraze pomeni, da ščitijo to staro elito katera je v 32. letih državo spravila v še hujšo krizo in revščino, kot so jttoisti Jugoslavijo v 45. letih. oboji pravijo, da mora imeti politik izkušnje, vendar se bomo morali tem politikom zahvaliti za njihove izkušnje iz preteklosti, saj so te laž, ropanje, maščevanje, samo da oni ostanejo na oblasti.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      10.08.2023 ob 16:44 gost

      Tako je !!! 15:57

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.