https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Danes je največji Marijin praznik

15.08.2023 ob 6:05  

Danes, 15. avgust, je praznik Marijinega vnebovzetja, ki ga praznujejo katoliški in pravoslavni kristjani po celem svetu. Marsikje po državi bodo potekale praznične maše.

Praznik Marijinega vnebovzetja ali tudi véliki šmáren, verniki praznujejo po celem svetu. Marijino vnebovzetje je eden izmed najstarejših krščanskih praznikov, ki so ga slavili že v apostolskih časih.

Na ta dan se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Leta 1950 pa je papež proglasil versko resnico: ˝Ko je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija dopolnila zemeljsko življenje, je bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo.˝ Ta dogma velja v Rimskokatoliški cerkvi, vendar je bila vera v Marijino vnebovzetje razširjena že prej, tudi v drugih številnih krščanskih cerkvah.

Tudi v pravoslavnih cerkvah verjamejo, da je bilo Marijino telo po smrti čudežno preneseno v nebesa, in tako tudi pravoslavci 15. avgusta praznujejo praznik.

V Sloveniji je več kot 300 cerkva posvečenih Mariji. Pri Slovencih je že sam sprejem krščanstva tesno povezan z Marijinim vnebovzetjem. Od leta 1992 naprej je 15. avgust v Sloveniji dela prost dan.

Romarsko dogajanje

Slovenski kristjani na ta dan množično romajo na Brezje na Gorenjskem, Ptujsko Goro in Sveto goro nad Novo Gorico. V Pomurju so najbolj znana Marijina romarska središča Turnišče, Razkrižje- Šprinc, Grad in Apače. Ob slovesnem prazniku "Velike Meše", bodo tudi v Pomurju na ta dan potekale v teh krajih sejemske prireditve.

FOTO: arhiv Pomurec.com.

 

    Fotogalerija