https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: S položitvijo venca v Črenšovcih počastili Prekmurce

17.08.2023 ob 19:00  

V četrtek, 17. avgusta, na dan državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je v Črenšovcih potekala slovesnost s položitvijo venca pred spomenikom Jožefa Klekla starejšega.  

V Občini Črenšovci tradicionalno polagajo venec pred spomenik Jožefa Klekla starejšega. S tem izkazujejo čast temu narodnemu buditelju in duhovniku, uredniku verskega tiska in Novin, časopisa, ki je imel v tistem času pomembno vlogo pri spodbujanju slovenske narodne zavesti.

Tako v občini Črenšovci vse od ustanovitve prekmurskega praznika prav vsako leto na občinski proslavi praznujejo praznik priključitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, kar jim pomeni veliko čast in priznanje. Praznovanja s prisotnostjo predsednika države pa so bila toliko slovesnejša in odmevnejša. Letos predsednice države ni bilo. Tako je Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar danes položila venec k spomeniku narodnemu buditelju Jožefu Kleklu starejšemu v Črenšovcih. 

Se je pa slovesnosti udeležil tudi bivši predsednik Borut Pahor ter svetovalci s kabineta predsednice: mag. Nataša Dolenc, mag. Tatjana Bobnar in Aleksej Skok.

Na kratko je na slovesnosti spregovorila tudi županja občine Črenšovci Vera Markoja, ki je ob tej priložnosti povedala, da je kot eden izmed svetlih trenutkov v naši zgodovini zapisan 17. avgust 1919, ko je padla odločitev, da se Prekmurje loči od tisočletne Ogrske vladavine in se združi z matično domovino. Zato na ta dan upravičeno praznujemo in se spominjamo velikih imen narodno zavednih Slovencev, med njimi njim posebej njim dragega Jožefa Klekla starejšega.

Poslanec Jožef Horvat pa se je zahvalil vsem, ki častijo slovenske državne praznike in s tem spoštujejo slovenske zakone in ustavo. Ob tem pa dodal, da moramo biti vztrajni in pogumni ter si prizadevati da dejansko pokažemo, da zastor pozornosti za Prekmurje že z jutrišnjim dnem ne bo padel. Ampak da bo ostal dvignjen 356 dni na leto. 

Županja je nato letošnjim zlatemu maturantu Roku Geriču podelila posebno priznanje.

Izveden je bil tudi krajši kulturni program, kjer so nastopili pevci okteta Belmura in ljudske pevke upokojenke iz KTD Črenšovci.

Osrednja regijska slovesnost pa se bo odvila danes na prireditvenem prostoru »Nogača« na Hotizi. Slavnostni govornik bo Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2023 ob 19:57 gost

      Tukaj lep šopek političnih predstavnikov. Med njimi joužek Horvat kremu je Janez Janša spet okaral stranko nsi ker je pozabila na obletnico njihovega nekoč strankarskega vodijo pokojnega Bajuka.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 21:43 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2023 ob 20:47 Pepa Pujsa gost

      Brzi Joco se je nažderal in odbrzel kot zmija brzič domov.

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 22:05 Pohorčan gost

        Jas sen kuj zavoha neki smrad pa nisen veda kaj to za vraga je...sedaj pa končno znan!!! Hvala Pepa Pujsa hvala da si me obvestila. Sraje kak smrdi ta kurji drek!!!!

        3 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2023 ob 20:56 gost

      SE VIDI ,DA NIMAŠ PAMETI , DA PA IMAŠ PLEVEL ! Pepa Pujsa

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 22:06 Pohorčan gost

        Jas sen kuj zavoha neki smrad pa nisen veda kaj to za vraga je...sedaj pa končno znan!!! Hvala Pepa Pujsa hvala da si me obvestila. Sraje kak smrdi ta kurji drek!!!!

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.08.2023 ob 22:46 gost

      Kje je pa bila tajkunka in "predsednica ljuckih src" ? ..Spoštovanje in zahvala bivšemu predsedniku Pahorju,ki je res bil predsednik vseh,ne kot ta tajkunska rdečoperka.Me prav zanima ,na primorskem pa bo prisotna.Prekmurci ne rabimo Ljublanskih lažnih zahrbtnežev!Tajkunka v prekmurju nisi dobrodošla,si danes dokazala ,kaj ti pomeni Prekmurje ..NIČ.

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 23:10 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2023 ob 8:06 gost

        Pahor je narodni veleizdajalec, ne pa predsednik vseh. Kar imejte ga prekmurčki, ostali po Sloveniji ga na srečo ne vabijo…

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2023 ob 9:37 963 gost

        Saj se sam vabi sluzavec eden. Črenšovščani pa nas to res ne morete biti ponosni. Pa nehajte že enkrat s tem, da je bil predsednik vseh, bil je predsednik desnjakov in izdajalec levakov.

        3 8 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.08.2023 ob 6:46 gost

      ŽIVEL JANEZ JANŠA,BOG GA ŽIVI.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.08.2023 ob 6:52 gost

      Bog živi tebe in Janšo še še vrsto let !!!!!!! SALU !!!!!!!!! 6.46

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.08.2023 ob 6:55 gost

      Gremo naši stranka SDS , mi smo VAŠI !!!!!!

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.08.2023 ob 6:57 gost

      Šiptarom 203X175 x75 pa DOL levojajčnik , desne pa ni !!! !!???

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.08.2023 ob 8:05 gost

      Bok živi izdajalce slovenskega naroda domobrance. Kot so njim za časa druge svetovne vojne slikali hlapci izdajalci zavezniki Hitlerja. Kerim zdaj pripadajo desno usmerjeni ekstremisti SDS hlapci in njihov eden in edini JJ.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2023 ob 12:11 gost

        Spoj znamo što so bili domobranci. Domobranci niso bili na napačni strani zgodovine. Domobranci so bili del zgodovine. Pobiti, ker niso hoteli sprejeti komunističnoga terorja. Pobiti so bili seveda tudi partizani, ne samo domobranci. Duhovniki, veleposestniki, tovarnarji - VSI brez obsodb in vse gnes mečejo v pisker domobrancev! Zdaj so dolgo opevano revolucijo zamaskirali z NOB-jem. V resnici je pa vsaki pošteni partizan v priborjeni svobodi napredoval šele po vstopu v partijo...ovak so ga pa "*ebali v glavo", oz je gor plačo, če nej v partijo stoupo (metek v hrbet…ala kajuh ipd)…..

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2023 ob 12:28 963 gost

        Nehajte že s poskusi rehabilitacije slovenskih izdajalcev domobrancev. Dejstvo je, da so bili izdajalci, ki so dvignili roke nad svoje brate in podpisali pakt o sodelovanju s Hitlerjem. In tu je pika.

        1 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2023 ob 12:31 gost

        dobro, da v Prekmuje nej bilou partizanov, zatou tudi domobrancov neje bilo, ka bi branili svojo lastnino pred jimi

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.