https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ob spomeniku, posvečenem združitvi prekmurskih Slovencev, položili venec

17.08.2023 ob 12:10  

Danes, 17. avgusta, so na ulici Štefana Kovača v Murski Soboti slavnostno položili venec ob spomeniku, posvečenem združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Na ulici Štefana Kovača je danes potekala slovesnost pri umetniškem spomeniku, akademskega kiparja, Prešernovega nagrajenca Mirsada Begića, ki je posvečen 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Mestna občina Murska Sobota in Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami, združenimi v KoDVOP - Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja so organizirali slavnostno položitev venca ob spomeniku, posvečenem 100-letnici priključitve Prekmurja.

Po prihodu praporščakov in himni je zbrane nagovoril predsednik Prekmurskega društva general Maister, mag. Marjan Farič, ki je poudaril pomembno vlogo generala Rudolfa Maistra in se poklonil Štefanu Küzmiču, ki bi ga lahko po njegovih besedah primerjali celo s Primožem Trubarjem. Ob tem je tudi dodal, da je postavitev spominskega obeležja Küzmiču v času, ko so znova priča obujanju nacionalističnih sentimentov sosedne države, ki želi dokazovati, da Prekmurje nima svoje lastne kulturne in narodne identitete, da je geografska meja s slovenskim prostorom na reki Muri, da je prekmurska zgodovina taka, kot jo pišejo oni, izjemno pomembna tudi na simbolni ravni. 

Sledil je nagovor župana Mestne občine Murska Sobota Damjana Anželja, ki se je ob tem prazniku spomnil napredka Prekmurja. Saj imamo rastočo industrijsko cono, trgovska središča, številne razvojno izobraževalne institucije, s katerimi se lahko postavljamo ob bok preostalim regijam v Sloveniji. To ni več razvojno zaostala regija, kjer romantično preletavajo štorklje, poseljena z obcestnimi vasicami, slamo kritimi hiškami in prašnimi cestami, ki se vijejo na obeh straneh Mure.  Hitra avtocestna povezava nas je povezala z osrednjo Slovenijo in Evropo. Lahko smo ponosni na regijo, v kateri živimo. Na koncu je pa župan dodal, da so naj Prekmurke in Prekmurci, ponosni na svoje korenine, na svoj jezik, svojo odprtost in tolerantnost ter predvsem naj imajo radi svoje Prekmurje. 

Nato sta Damjan Anželj in mag. Marjan Farič slavnostno položila venec ob spomeniku, posvečenem 100-letnici priključitve Prekmurja.

Za kratki kulturni program pa sta poskrbeli Ana Cigüt in Zara Milosavljevič, učenki Osnovne šole Fokovci, ki sodelujeta v interesni dejavnosti Prekmurski jezik in kultura. 

Prireditev pa je povezovala Suzana Panker.

Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota je na koncu slovesnosti podelilo še članicama omenjenega društva Suzani Panker ter Irmi Benko, zahvalo, da so vidno pripomogle k ohranjanju spomina na general Maistra in na njegove sporočilnosti. 

Sledila je še položitev spominskega venca pri spomeniku treh rek na Slovenski ulici v Murski Soboti ter položitev spominskega venca na grobu legionarjev Sokolov na soboškem pokopališču, ki je posvečen padlim prostovoljcem Sokolske legije.

Spomenik treh rek na Slovenski ulici v Murski Soboti, je posvečen v spomin vsem zaslužnim za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Ob državnem prazniku dne 17. avgusta 2014 ga je dala postaviti Mestna občina Murska Sobota. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2023 ob 12:46 Karel K. gost

      Zgodovina ne pripisuje velike zasluge Generalu Majstru za vrnitev Prekmurja k matičnemu etničnemu ozemlju, saj se on ni hotel angažirati za to, on se je le angažiral za ozemlje do reke Mure in Maribor.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 18:50 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 21:22 sobočanec gost

        V mes so tudi koloboranti, nekdanji na spomeniku in še tudi živi iz prejšnjega sistema, pravočano je potrebno menjati barvo in priti do korita.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2023 ob 12:58 gost

      Vsak zaveden Prekmurec bi se moral udeležiti te proslave pa ne glede nato gdo je na vladi. Kajti to je praznik prekmurcev ne desne ali leve vlade. Sami sebe ne cenimo kako nas bodo drugi cenili in nas postavljali v vrsto z Primorci keri pratako imajo svoj praznik za združitev z matično slovenijo. Samo tam so vedno prave proslave pravi prazniki z veliko patriotizma. Primorci se vejo spoštovati in se postaviti ob bok preostali Sloveniji. Mi Prekmurci smo pa vedno bili in vedno bomo hlapci keri čakamo da bo negdo drug nekaj ukrenil v našem imenu v naši zavesti.

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 19:09 gjerkež gost

        12;58........... Pazi ka de za par lejt isto vse pod Madžarami kak je bilo .Vidiš kak grabijo v Lendavi in vlagajo na koncu pa do izstavili račun .

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2023 ob 13:13 gost

      fčera su žrli v Lüblane, gnjes pa v Soboti, eni te isti

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.08.2023 ob 14:08 Pista gost

      nikjer ne vidim nobenega cerkveniga pastirja,ali je to praznik samo enih,povejte mi kje se danes po svetu govori in poje po slovensko in s tem ohranja slovenska beseda ,to so edino verni ljudje,to so cerkvene ustanove ,nikjer nevidiš ali čuješ ,da bi kakšnji levo usmerjeni se borili za slovensko besedo, poglejte nazaj ,kdo so ljudje,v Prekmurju,ki so največ pripomogli,da se je ohranila slovenska beseda in so bili glavni pisci duhovniki ,nisem neki veliki vernik ,ali poglejte resnici v oči

      8 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 19:13 lepec gost

        A rabiš pastirje, ker si ovca????? Brez Srbov ne bi se Prekmurje pripojilo k Sloveniji. NIKOLI!!!!! Hvala bratje SRBI!!!!

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.08.2023 ob 14:28 gost

      ovi si že talajo priznanja (zakoj, ne ven?!), eden debeli pa nosi pune darilne vrečke, namesto ka bi tou na Koroško poslal

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.08.2023 ob 14:29 Pepa Pujsa gost

      Večna slava in hvala Srbom, da smo priključeni k Sloveniji. Črni klerikalci - črni pingvini odjebite!!!!!!

      12 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.08.2023 ob 15:15 Karel K. gost

      Rdečezvezdaši si vse prisvajajo in pravijo, da se je z njihovim nastankom in prihodom na absolutno oblast začelo prekmurje, Slovenija, slovenski narod. Ker ta praznik niso oni predlagali pravijo, da ni pomembno kdo ga je predlagal. Seveda morajo tako govoriti, saj ti rdečezvezdaši imenovani titoisti imajo edino zasluge za storjene zločine nad slovenskim narodom, izkoriščanje tega naroda s pomočjo politikantskih manipulacij, laganja in maščevanjem. Skoraj ne najdeš nekega dogodka za katerega bi bili oni imeli zaslugo in bi pozitivno vplival na Slovenijo in slovenski narod. Enako velja razmerje njihovih zaslug za Prekmurje. Nič-nula.

      13 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 21:22 Karel K. gost

        Če bi bil objektiven in vem, da bereš moje komentarje, kar potrjuješ s svojimi odgovori meni, bi me ne pozival, da naj berem zgodovino, saj sem jaz to, kar si ti zdaj napisal o krščanstvu in vojnah že zdavnaj omenil. Svoje rdečezvezdne vojne i zločine hočešna ta način opravičiti in povedati, saj so špa tudi drugi storili zločine, ne samo mi titoisti. Banda!

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.08.2023 ob 15:48 gost

      Majski hrošči so se malo spet družili,groteskno.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.08.2023 ob 15:56 Karel K. gost

      Glavno, da so poleg Steiner, Lipič in Šiftar, Benkova, nekdanja direktorica njihovega lokalnega medija Vestnik, vse cvet Prekmurske inteligence in znanosti, manjka le še Kučanov Milan in pa Gerenčer iz Strehovskih goric, nekdanji9 veliki bankir Ljubljanske banke v M.Soboti. Ni ga junaka, da bi se s temi primerjal in bil na istem mestu z njimi.

      9 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.08.2023 ob 16:56 LAŽI, ZAVAJANJA gost

      1. Spomenik bi moral stati v Beltincih, kjer so se odvijali dogodki, v Soboti absolutno ni bilo popolnoma nič. 2. Rdeče zvezde, partizani in izdajalci na tej proslavi nimajo kaj iskati. 3. V Beltincih 17. avgusta 1919 NI BILO NOBENE RDEČE ZVEZDE. 4. Največ zaslug za priključitev ima duhovščina in nihče drug, kaki partizani ali komunisti. ALI KOGA OD TEH VIDITE NA DANAŠNJIH PROSLAVAH - NE.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 18:40 Karel K. gost

        Popolno istega mnenja sem 16.56. V Beltincih in okolici so organizirali tisti zbor, Sobota je bila madžaronska, saj so jo obvladovali promadžarsko usmerjeni ljudje. Spomenik brez rdeče zvezde partizanov in titoistov in seveda tudi evangeličanske cerkve. Katoliška cerkev je sodelovala s svojim dostojanstvenikom Slavičem in Kleklom, vendar so bili prisotni tudi ljudje iz civilne družbe z dolinskega, takoimenovanega "Markastega"-Dolinskega

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.08.2023 ob 17:18 gost

      Ni vse zasluga tem keri se tako opevajo za priključitev Prekmurja v k juguslaviji. V tem pregovarjanju v Parizu so sodelovali tudi ljudje kere se niti ne omenja pa niso bili z naših krajev. So pa imele njihove besede veliko težo.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 18:58 Lali gost

        Ne žali evangeličanske vere ki je vsaj poštena rkc pa je sama lopovščina, sam sem kristjan in vidim razliko med Novakom in ŠTUMFOM

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 19:08 lepec gost

        Novak in debeli sta kot noč in dan. Isto RKC in Evangeličanska vera. Edina normalna na čelu RKC v Sloveniji sta bila Gospoda Šustar in Rode. Rodetov franceljn pa je vrag.....kaj pa 400 let inkvizicije; ubijanje, sežiganje mučenje ogromno nedolžnih ljudi???? A vas spomin zapušča??? Poboj v eni noči križarjev, ki so se za krščanstvo šli bojevat v Jeruzalem!!!!! Pedofilija, ki je za vraga rodetovega frančeka zanemarljiv problem!!!!!! BANDA!!!!!!

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 21:30 gost

        Tu omenjam evangeličansko vero in njene duhovnike v času vrnitve Prekmurja k matičnemu narodu, ko so se z razliko od Katoličanov zavzemali za ostanek Prekmurja v sklopu Madžarske države. Ostalo o RKC drži. Novak pa se kar rad slika s slovenskimi rdečezvezdniki. Sicer pa obe ti cerkvi funkcionalno temeljita na laži, na pravljici o nekem bogu in Jezusu. Dejansko so snovalci te krščanske cerkve Jezusa zlorabili v vsakem primeru pa naj je obstajal ali pa so si ga le izmislili.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.08.2023 ob 17:42 gost

      Sramota je, da nimamo spomenik Mihajlu Pupinu v Murski Soboti

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 21:18 123 gost

        Največ vernikov se je odreklo cerkvi za časa RODETA ko je svoj narod primerjal z nemškimi ovčarji

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.08.2023 ob 17:42 gost

      Sramota je, da nimamo spomenik Mihajlu Pupinu v Murski Soboti

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.08.2023 ob 18:49 gost

      123 oj , da si vsipan !!!!!!!!!!!!!!!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 23:12 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.08.2023 ob 9:07 gost

      Ge pa te dr.MUC pa Rudaš in drugi ? Dopust ?Nej mogoče ka so jih nej povabili .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.08.2023 ob 13:26 gost

      S strahom odpiram Gavrilovič pašteto, ker se bojim, da bo Farič ven skočil…😩

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      23.08.2023 ob 9:26 GITABG gost

      Sramotno je, da na spomeniku ni imen najbolj zaslužnih za priključitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.