https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Han v pogovorih z gospodarstvom o pomoči po nedavnih poplavah

16.08.2023 ob 17:50  

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je danes drugič srečal s predstavniki gospodarstva, s katerimi so se osredotočili predvsem na to, kako čim prej izvesti že sprejete ukrepe in na morebitne njihove dopolnitve oziroma dodatne aktivnosti. Ministrstvo bo predvidoma danes začelo z ocenjevanjem škode v gospodarstvu, rok za oddajo ocene škode podjetij bo 1. september 2023.

Minister Matjaž Han je po srečanju dejal: »Sedaj je pomembno, da med seboj sodelujemo in izmenjujemo poglede glede najboljših možnih rešitev. Po vseh obiskih terena in prizadetih podjetij, nam je slika sedaj še bolj jasna. Ocenjujem, da je stanje še težje, kot smo si v prvih dneh predstavljali. Danes smo se z gospodarstveniki pogovarjali o čimbolj učinkoviti izvedbi ukrepov, da bo denar kar najhitreje prišel do prizadetega dela gospodarstva.«

Gospodarstvo je na srečanju pozdravilo hitro ukrepanje in sprejem prvih ukrepov vlade. Minister Han je ob tem poudaril, da so ti ukrepi namenjeni celotnemu gospodarstvu, torej vsem panogam, vključno s podjetji, ki delujejo v turistični branži.

Minister je napovedal, da bo gospodarsko ministrstvo danes začelo z ocenjevanjem škode v gospodarstvu, in sicer škodo, ki je nastala na strojih in opremi, zalogah in zaradi izpada dohodka. Minister Han je ob tem poudaril: »Škodo na zgradbah podjetij pa bo ocenjevalo Ministrstvo za obrambo skupaj z občinskimi komisijami.«

Gospodarsko ministrstvo bo danes objavilo navodilo z usmeritvami, kaj in na kakšen način naj podjetniki ocenijo škodo ter poseben obrazec za prijavo ocene škode podjetij. Podjetja bodo morala prijaviti oceno škode na ministrstvo do petka, 1. septembra 2023.

Na tej podlagi bo ministrstvo pripravilo oceno škode in Program odprave posledic škode v gospodarstvu, po katerem bodo lahko oškodovana podjetja prejela pomoč. Predplačila pomoči za ocenjeno škode v višini 10 odstotkov bi podjetja lahko prejela v najkrajšem možnem času. Ta predplačila pomoči se bodo upoštevala pri naknadnem izplačilu dodeljenih sredstev v okviru Programa odprave posledic škode v gospodarstvu. V skladu s slednjim bodo oškodovana podjetja prejela pomoč v višini do 60 odstotkov, če so imela škodo, ki je nastala in je upravičena do pomoči, zavarovano. V nasprotnem primeru je povračilo do 50 odstotkov. Izplačilo zavarovalnine se odšteje pri izračunu višine dodeljenih sredstev.

Gospodarstvo je ob tem predlagalo dvig deleža predplačila in končne višine pomoči, kar bo gospodarsko ministrstvo v okviru usklajevanj na vladi tudi predlagalo.

Ministrstvo se je z gospodarstveniki tudi dogovorilo za spremembo pri ukrepu za izplačilo pomoči samozaposlenim, kulturnim delavcem in kmetom.

Minister je ob tem napovedal, da bodo ugodna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada za zagotavljanje likvidnosti na voljo predvidoma septembra.

Ob tem pa je minister napovedal tudi morebitne dodatne ukrepe, in sicer bi gospodarsko ministrstvo pozdravilo moratorij na bančne kredite po modelu, kot je veljal v času pandemije COVIDa, vendar je to področje v pristojnosti Banke Slovenije. Ministrstvo razmišlja tudi o možnosti zavarovanja predplačil, če podjetja ne morejo dobiti bančne garancije. V nadaljevanju pa bo ministrstvo v skladu s finančnimi možnostmi preučilo možnost izvedbe javnega razpisa za nabavo novih strojev in opreme ter drugih investicij, ki bodo omogočile obnovo oziroma nadaljnji razvoj tako gospodarstva kot turizma na prizadetih območjih.

Srečanja so se udeležili predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Turistično gostinske zbornice Slovenije, minister Luka Mesec, predstavniki ministrstva za finance ter predstavniki Agencije SPIRIT Slovenija in Slovenske turistične organizacije, so sporočili iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

FOTO: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2023 ob 19:21 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2023 ob 21:45 s.p gost

      Dodatna obdavčitev izrednih dobičkov , velja za banke in nekatera podjetja - Kje bo vlada dobila denar , kot vedno od nas delavcev . Ni naredila nobene davčne reforme , da bi obdavčila kapital , nobene reforme samo inflacija besed . Po mojem bodo tisti , ki so potrebni pomoči bore malo dobili . Kje so sedaj Nika Kovač , ko se za vodo gre , itak isto samo bla , bla in nič drugega od njih . Težko jih je gledati , kaj šele poslušati .

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.08.2023 ob 21:46 gost

      Vlada se trudi reševati ljudi pred poplavami Janša in Hojs pa intenzivno prebujata kovid. Kajti takrat je prejšnja vlada imela velike dobičke z prijatelji oligarhi tajkuni lobisti so si mastno napolnili račune. Zadolžili pa glupi slovenski narod v Evropi za milijarde in za inflacijo največjo v zgodovini Slovenije.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.08.2023 ob 21:49 gost

      Pravilno da banke morajo dati od bajnih dobičkov. Davkoplačevalci so bankam dali 5 milijard za sanacijo. Zdaj pa naj banke vrnejo z obrestmi. Ne da se hvalisajo koliko imajo dobičkov.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.08.2023 ob 22:12 M. gost

        Izjava Brodnjaka ,,,,, banke nismo vojni dobičkarji ! Ni treba nobenih čustvenih izpadov o vojnih dobičkarjih , gospodje bankirji le denar davkoplačevalcev , ki je v preteklih letih poniknil v bančni luknji finančnega kriminala ,,vrnite,, V skladu z bankarsko poslovno moralo z obrestmi seveda . Torej nobenih vaših drobtinic in vaših dobičkov , samo to ,kar je tudi po bančnih uzancah pošteno vrniti upniku .

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.08.2023 ob 22:29 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.08.2023 ob 6:55 Karel K. gost

      To naravno nesrečo, zsaj vsi samozvani pomembneži zlorabljajo, za svoje politične in karierne potrebe, kot politična elita, državna birokracija, humanitarne organizacije, razni samozvani humanitarci (npr Ogulinova) in cerkev. Politiki kot je Šarec, Golob... govorijo, s kako težkim občutkom so zapuščali počitnice in svoje družine na Hrvaškem v Grčiji in so hiteli pomagat ljudem. Slovenska cerkev pa zdaj pristavlja pisker , da bi oškodovance in vse državljane nasamarila s svojimi pravljicami o bogi, Jezusu, pokori, ko dobesedno poudarjata obe, evangeličanska in Katoliška, da nas je ta njihov bogkaznoval zato se moramo njemu pokoriti verjeti v njega, moliti, se spreobrniti, kot so govorili njihovi glasniki, Prosičeva, Štumpf, Saje.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.