https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Hotizi je potekala osrednja slovesnost ob prekmurskem prazniku

Hotiza, 18.08.2023 ob 7:15  

V četrtek je na Hotizi potekala osrednja regijska slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slavnostni govornik je bil Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije.


Na prireditvenem prostoru »Nogača« na Hotizi je potekala letos osrednja regijska slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, praznujemo 17. avgusta od leta 2006. Državne proslave so vsako peto leto, vmesne pa pripravljajo prekmurske občine same.

Občinska prireditev se je začela pred občinsko stavbo v Črenšovcih, kjer je Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar danes položila venec k spomeniku Jožefu Kleklu starejšemu. Na kratko sta na slovesnosti spregovorila tudi županja občine Črenšovci Vera Markoja ter poslanec Jožef Horvat. Ob tej priložnosti je županja letošnjim zlatemu maturantu Roku Geriču podelila tudi posebno priznanje. Izveden je bil krajši kulturni program, kjer so nastopili pevci okteta Belmura in ljudske pevke upokojenke iz KTD Črenšovci. Slovesnosti se je udeležil tudi bivši predsednik Borut Pahor ter svetovalci s kabineta predsednice: mag. Nataša Dolenc, mag. Tatjana Bobnar in Aleksej Skok.

Prireditev se je nato nadaljevala na prireditvenem prostoru »Nogača« na Hotizi.

Obiskovalke in obiskovalce je nagovoril uvodoma župan Občine Lendava Janez Magyar in vsem čestitala ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, v pozdravnem nagovoru pa spomnil, da v Lendavi dokazujejo, da je ob žlahtnem domoljubju vsakega od nas, možno sobivanje in soobstajanje, predvsem pa sožitje: »Prekmurje je vedno veljalo za herbarij jezikov, ver in kulturnih ozadij, ki so sestavljeni iz plasti bogate preteklosti. Turbulentna zgodovina tukaj nikoli ni skoparila s spremembami, a Prekmurje je vedno znalo najti način sobivanja z novimi okoliščinami, najti pot preobrazbe in sožitja različnosti. Prav ti dejavniki so oblikovali specifični značaj prekmurskega človeka, ki je širok, toleranten in tradicionalno multikulturen. Na tem majhnem in specifičnem koščku Slovenije že od nekdaj znamo živeti tolikokrat poudarjeno evropsko idejo sožitja in vzajemnega spoštovanja evropskih kultur«. Ob koncu se je zahvalil Hotižankam in Hotižancem, ki so tudi tokrat dokazali, da jih odlikujeta enotnost in složnost, vrlini, ki ju izpričujejo tako v najtežjih trenutkih kot tudi ob dnevih slavja. 

Slavnostni govornik je bil Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije, ki pa je povedal sledeče: »Zlasti 20. stoletje ni prizanašalo slovenskemu narodu kot celoti, posledično pa ne Prekmurju. Bilo je težko obdobje za vse narode, ki živijo na tem prostoru. Bilo je pomembno, kakšen jezik je nekdo govoril, kakšne vere je bil, ne nazadnje pa tudi, kakšno premoženje je imel. Literarna dela, ki so nam jih darovali veliki avtorji te čudovite, nekoliko melanholične pokrajine, nam lepo opišejo tedanje težko življenje. 17. avgusta 1919 je mirovna konferenca v Parizu določila, da Prekmurje pripade državi SHS in poplačan je bil trud Matije Slaviča kot udeleženca in drugih narodnih buditeljev. Postavljen je bil eden izmed temeljev današnje državnosti, saj so se zavedni Prekmurci pridružili Rudolfu Maistru, ki je leto poprej priključil Štajersko. Primorska je morala še počakati na svojo priložnost in pretrpeti mnogo gorja.« Nadaljeval je, da se Slovenija brez omenjenih pokrajin nikakor ne bi mogla izviti iz usode naroda hlapcev in zaživeti kot samostojna in demokratična država, v kateri živimo danes. »Država, ki spoštuje pravice vseh, ki živijo na njenem ozemlju, ne glede na narodnostno, versko ali kulturno pripadnost. Slovenija nikoli ni bila agresor, se je pa vedno borila, kadar je bilo treba preživeti in dokazati, da smo enakopraven narod v mednarodni skupnosti. Želimo živeti v miru in sobivanju, ki temelji na spoštovanju drugih in ohranjanju svojega.«

Skozi kratek sprehod od časov nastanka prve prekmurske Biblije do priključitve Prekmurja k matičnemu narodu je prisotne skozi izbrana besedila in pesnitve v izboru Slavističnega društva Prekmurja, Prlekije in Porabja popeljala Petra Jauk, ki jo je na bobnu pospremil Svit Ščančar, učenec Glasbene šole Lendava. 

Predsednica Republike Slovenije je včeraj v poslanici že nagovorila Prekmurce in Prekmurke, zvočni posnetek njenega nagovora pa so tudi zavrteli na Hotizi. V njem je povedala, da Slovenija brez Prekmurcev in Prekmurja ne bi bila popolna. Dodala je, da bi morala biti proslava ob današnjem prazniku vsako leto, saj gre za pomemben dogodek obeležitve združitve naroda.

V spremljevalnem kulturnem programu so nastopili: Praporščaki, komorni pevski zbor Vita, Folklorno društvo Prekmurje Lendava, otroci iz Vrtca in Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana in Vokalna skupina Bele Tinke. 

Slovesnosti so se udeležili med drugim tudi praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij, nekateri poslanci Državnega zbora, župani okoliških občin in predstavniki verskih skupnosti.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

FOTO: Tomaž Galič.

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   18.08.2023 ob 7:58 gost

   Vse je bilo na proslavi levi in desni. Lepo končno. Edino največji osamosvojitev Slovenije ja manjkal JJ. Verjetno je igral golf ali pa na kaki jahti pri njegovih prijateljih oligarhaj. Kere ja vedno ko je na vladi pridno zalagal z davkoplačevalski denarjem.

   16 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 8:21 soldak gost

    7;58.......... No verjamem ,da si bil še v plenicaj ko se je šlo za osamosvojitev Slovenije .Za to ne veš ,če J.J. ne bi izdal ,da nas bo napadla Jugoslovanska vojska bi tu kje smo sedaj bila velika Srbija kot je bilo predvideno z strani Beograda .

    19 12 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 8:39 Sarec marjan kucan.... gost

    To ti samo na bruhanje gre ko to vidiš, vsi prisotni ste isti kak oni, še zena ga ni volila vi pa mu ploskate, ka v se clovek naredi za denar....

    12 8 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 8:50 963 gost

    haha, vic stoletja. Janez je izdal, da nas bo napadla JLA. Samo veličastni Janez je torej vedel, da nas bo napadla JLA, si ti en kljukec. Pa še mimogrede, če bi JLA hotela bi nas itak slistila z zemlje.

    14 13 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 22:19 Ni praznik za Sloveniju gost

    https://www.zurnal24.si/slovenija/hude-kritike-na-racun-odziva-ob-poplavah- Ali vi mislite da ste sovijetska republika

    4 2 Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   18.08.2023 ob 7:59 gost

   Če nebi bilo v državi enega in edinega Januš Groznuga bi vedno bili tako složni. Pa če nebi imal hlapcev keri širijo strup po Sloveniji.

   15 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 8:55 963 gost

    Haha, Janšo svet ceni?!?! Takšni kot si ti me pa prav nasmejete. Vej pa pogledni si nastope Janše in Goloba. Golob umirjen, pozitiven, inteligenten, operativen, Janez depresiven, črnogled, negativec. Pa končno imamo PV, ki obvlada angleščino, ne pa taki , ki si malodane jezik ne zlomijo.

    18 21 Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   18.08.2023 ob 8:07 gost

   in so ploskali....Šarcu, komedijantu....ajajajjjj

   16 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   18.08.2023 ob 8:45 963 gost

   Smo ja, pa še dober guč je mel. Za razliko od Janeza brez hujskaštva in sovraštva.

   18 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 8:50 paktrejgar gost

    963 @@@ Če je imel ,dober govor te bi njemi lejko v zaodrju polizali rit .Janez še ni vrgel nikoli puške v kukarco kot so jo eni vrgli ker so bili ne sposobni biti predcedniki vlade .Hitro pozabljate eni

    18 14 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 8:59 963 gost

    Ej primitivko, vidiš takšni kot si ti podpirate Janeza, zato pa nikamor ne more priti. Mene bi bilo sram, če bi imela takšne volilce, neinteligentne, primitivne, manj izobražene. Sicer tako pravijo raziskave, da se ne boš spet nad mano znesel.

    16 16 Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   18.08.2023 ob 8:46 pűči gost

   Pazimo ,da za par lejt do Madžarske proslave .Ne opazite kak pomali mečejo svoje lovke v Lendavo in okolico z svojimi gradnjami in financiranjem . Upam ,da se ne bo ponovila zgodovina da nas bo tlačil Madžarski škorenj

   8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 9:07 963 gost

    Hotiza je slovenska, zato je bila po moje tam proslava, od tam naprej pa vprašanje. Sicer pa na tej proslavi ni bilo slišati mađarščine, medtem, ko jo je pred leti na beltinski bilo.

    21 7 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   18.08.2023 ob 9:12 gost

   963 Luzer ti si poden dokazano ....nič čudnega , če pa izhajaš iz juge mati narava zažgala možgane , ka te češ !!!!!!

   13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   18.08.2023 ob 9:14 gost

   Gremo srbko navali , da ti še napišemo kaj ! Uh kako uživam , ko te je.em v glavo !!! he,he,he,he,he 8:45

   11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    19.08.2023 ob 2:43 Proti vladi in ministrstvu gost

    https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/predpis-ki-je-dovolil-mnozicno-gradnjo-na-poplavnih-obmocjih

    2 1 Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   18.08.2023 ob 9:41 beltincar gost

   sp zanimivo ali mi nimamo več škofa dr. Štumfa, ...

   9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   18.08.2023 ob 10:03 Lendavčan gost

   Zanima me zakaj proslava ni bila v Lendavi kot v Beltincih in ne izven kot drugorazredni praznik.

   8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 10:49 Karel K. gost

    Dober predlog, proslava sredi madžarske srenje, da bi jim malo grebene potrgali, madžarom namreč in bi jim dokazali, da so v Sloveniji doma. To predavanje vseh v ted dneh o sožitju narodon in vere v Prekmurju je že malo mučno poslušati. Vse to je samo lepobesedičenje in nateovanje Prekmurcev z njim, da bodo zadovoljni, saj Ljubljana ima njih rada (Kot papež vas ima rad). To je hinavščina teh ljudi, katei itak prosperirajo sano na temelju te zvrsti obvladovanja državljanov. V Prekmurju je cca 7000 madžarov morda nekaj manj, v Ljubljani je 100.000 pripadnikov drugih narodov, predvsem iz južnih nekdanjih republik, pa tudi živijo skupaj ti narodi, pa je tudi še več vrst cerkva, v Prekmurju so uradno le tri.

    12 3 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 12:13 gost

    Zato ka na Hotizi smo nej mađari ampak Slovenci. Če bi bilo v Lendavi te bi mogli madžarski gucati ka eni ne razmijo slovenski

    12 2 Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   18.08.2023 ob 10:38 Hotiza granica gost

   A ve kdo - je cesta med Hotizo in Sv.Martinon že prevozna ?

   4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   18.08.2023 ob 10:40 gost gost

   NEMRETE BREZ JANEZA GOLOB GA PA KLIČE NA POMOČ JEBEŽ JEZIK ČE TE NIŠČE NE ŠMIRGLA V EVROPI JANEZ JE BIL SKOZ V PRVI VRSTI KJE JE GOLOB V ZADNJI VRSTI ZAKRIT AJDI ZDAJ KO KOGA CENI V EVROPI

   12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   18.08.2023 ob 10:41 paktrejgar gost

   963......... Slinav za kaj ne odgovoriš za kaj so ovi prejšnji ministri vlade vrgli puške v kukarco

   9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   18.08.2023 ob 10:56 Karel K. gost

   Glavno da Horvatov Jožek sedi ob Kučanu, v parlamentu pa naklada, da je v Sloveniji narobe, da gospodarstvo in zdravstvo propadata. Kučan pa je nosilec tovrstne politike, katero izvajajo Golob, Šarec, Musarjeva, Mesec, Vrečko, Šinkojova...To je bolna dvoličnost tega človeka, zato se ne sprašujte, zakaj je Prekmurje zapostavljeno. Tako kot Kučan tudi ta Horvat ni nič naredil za Prekmurje, morda kakšno mesnico v Bistrici. V dušah in pameti teh slovenskih in prekmurskih politikov ni niti kančka objektivnosti, poštenosti, resnice, človeških pozitivnih moralnih in etičnih vrednot, le hudobija, laž, dvoličnost, manipulativnost, zavajanje jih prežema. Na mednarodni sceni je nihče ne obrajta, zaradi tega so frustrirani in to frustriranost si potem lajšajo z nasiljem nad drugorazrednimi, zares izobraženimi, kreativnimi in drugače mislečimi državljani

   18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 23:52 proti ljubljanski politiki gost

    https://vestnik.svet24.si/clanek/aktualno/ribici-po-poplavah-vladi-predlagajo-oprostitev-placila-koncesij

    2 1 Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   18.08.2023 ob 10:57 kot je zapisano gost

   je glavno, da je župan občine Lendava vsem ČESTITALA OB PRAZNIKU ZDRUŽITVE.....V tem Prekmurju bi bil že čas, da so vsaj novinarji pismeni, vendar še tega dolgo ne bo.

   10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
   18.08.2023 ob 11:11 ob 8:21 gost

   Ti gospod v plenicaj, tebe o slabo napumpali, pa Janez Janša je imel najraje petokrako in zastavo, ki jo je nosil v Jajce. Ko je pa počil metek, pa je bil skrit v Cankarjevem domu, med beonskimi stenami in 300 metrov pod zemljo, samo, da preživi, menja plašč in drka 30 let Slovenijo. To bi te morali podučiti, ko si prišel iz plenic.

   6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  16. gost
   18.08.2023 ob 11:39 Karel K. gost

   Nekdo se sprašuje, da ni prisoten Murskosoboški škof katoliške cerkve. Odgovor je enostaven, človek ima ponos in hrbtenico ne pa kot njegov vernik Horvatov Jožek ali pa Evanmgeličanski slovenski škof Novak, katerega so skrili Pahorju za hrbet v drugo vrsto. Pa škof v državi priznane cerkve sodi v prvo vrsto, na primer namesto Kučana in še nekaterih prisotnih titoističnih spletkarjev.

   13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  17. gost
   18.08.2023 ob 11:57 karči gost

   če Stumf (škof) ima ponos in hrbtenico, te san ges predsednik Himalaje, pa ta oseba nima obraza, da bi pogledala vernikom v oči in že enkrat priznala svoje budalaštine, je le pobiralec financ in Rodetova maskota.

   10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 14:39 Karel K. gost

    Kateri slovenski politik, tudi Štumf je politik, pa ima ponos in hrbtenico, Kateri lahko državljanom pogleda v oči in hoče priznati svoje budalaščine, kateri ni pobiralec financ in akučanova maskota? Nobeden! Nihče v Sloveniji s pozitivnimi človeškimi vrednotami ne more biti politik. Zato bodi objektiven in ne grdi samo enega, cerkvenega šefa.

    6 4 Prijavi neprimerno vsebino
  18. gost
   18.08.2023 ob 12:05 gost

   ŽIVEL JANEZ JANŠA,BOG GA ŽIVI,IN SVOBODA NARODU.

   13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 12:24 opozicija gost

    Vlada in opozicija na istih bregovih: "Glede večine ukrepov smo enotni." SDS in NSi sta že velikokrat pokazali, da sta stari, resni, odgovorni stranki, ki vesta kaj je dobro za Slovenijo. Zato so vladne ukrepe podprli. Toga prejšnji KUL-ovci in sednji golobisti ne bodo nikoli sposobni!

    9 7 Prijavi neprimerno vsebino
  19. gost
   18.08.2023 ob 12:31 gost

   Parada levicarjev z izdajalcom Horvatom. Sram ga naj bo in naj kida

   5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  20. gost
   18.08.2023 ob 13:58 gost

   Kolikor je meni znano je Janez Janša pred vlado Marjana Šarca vrgel puško v koruzo. Ko nam je grozila evropska trojka in ko ni v državi Sloveniji niti eden moški imel toliko,,,, jajc,, da bi prevzel drek krega je zapustil Janez Janša. Ampak je to naredila zenska in zato njoj kapo dol Alenka Bratušek. Zato ne bluzi hlapec Janeza Janše o koruzi in puški. Če ste desni vsak dan pijani in neveste kaj ste jedli danes. Smo ostali Slovenci pametni in vemo potek zgodovine samostojne Slovenije.

   9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  21. gost
   18.08.2023 ob 14:01 gost

   SDS vele vodijo in nsi so en drek ne odgovorne stranke. Zdaj trenutno poteka med njimi tekma gdo se je spomnil na preminulega izdajalca keri je pobegnil po drugi svetovni vojni v Argentino Bajuka.

   4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  22. gost
   18.08.2023 ob 14:44 Karel K. gost

   Obnašanje Horvatovega Jožeka na tej Prekmurski proslavi dokazuje, zakaj ima njegova stranka trenutno manj podpore kot Kordiševa levica, cca 4,5 odstotkov. Nikoli pa ne more višje kot 7 odstotkov.Tudi spor z Janšo in prilizovanje Golobu jim ne koristi, le škoduje jim in ta slika z Horvata ob Kučanu jim bo vzela še kakšen procent podpore. Ne, ne slovenski narod ne mara nevretenčarjev in mešetarjev, na žalost pa kot lačen volk naseda lepim obljubam tistih katere kadruje.novači Kučan v zakolisju iz svoje vzgojne šole.

   8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    18.08.2023 ob 16:29 gost

    Še dobro da imamo Horvatovoga Joužeka, zdaj se je gorički modrijaš spravo nad njega. Ne bo dolgo pa bo šimfo JJ, potem Kučana, potem Goloba edino on je brez madežen in nad naravno inteligenten.

    5 2 Prijavi neprimerno vsebino
  23. gost
   18.08.2023 ob 16:22 bent gost

   Ka soboškoga policijskoga šefa še nedo menjali. Že preveč dugo tu uživa.

   4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  24. gost
   18.08.2023 ob 17:17 Karel K. gost

   Joj, kako nekatere imenovane in njihove propagandiste boli resnica katerro odkrivamo od njih. Namesto, da bi se potuhnili in bi jih bilo sram se poslužujejo napada, žalitev diskvalifikacij na naš račun. Kriminalce enačijo z resnicoljubi v slogu, mi krademo, vendar tudi drugi kradejo, mi nismo pošteni, vendar tudi drugi niso pošteni. Razlika je med nami v tem, da so to profesionalni lopovi lažnivci in sebi polnijo žepe, kar je njihov doprinos za prekmurje, mi pa tega ne počnemo, priložnosti pa nam ne dajo, da bi lahko kaqj naredili za to pokrajino za Slovenijo, saj naših pisnih predlogov ne objavijo v medijih, in nam ne pustijo, da bi razložili slovenski javnosti svoje videnje razvoja države in pokrajine. To kar tu zapišemo bere premalo ljudi, nihče pa si ne upa tega posredovati naprej.

   9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  25. gost
   18.08.2023 ob 17:43 V. gost

   Popolnoma se strinjam z vami gos. Kaerel ! 17:17

   3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  26. gost
   18.08.2023 ob 20:48 Dar gost

   država vlaga samo za madžarsko manjšino, żalostno kakšno infrastrukturo ima Slovenska manjšina na Vogerskem

   10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.