https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: PGD Lipovci praznovali 100 let obstoja

21.08.2023 ob 9:35  

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Lipovci je organiziralo slovesnost ob 100-letnici delovanja društva. Svečan dogodek se je začel z gasilsko parado, prevzemom novega gasilskega vozila GVC-1 ter podelitvijo zahval in odlikovanj, kasneje pa je sledila še zabava s skupino Polkaholiki. Slovesnosti so se med drugimi udeležili tudi regijski gasilski poveljnik Pomurja in član poveljstva GZS Dušan Utroša, poveljnik CZ Občine Beltinci Alojz Vinčec, predsednik GZ Beltinci Miran Maučec in poveljnik GZ Beltinci Tadej Jerebic. 

Pred ŠRC Lipovci je v soboto, 19. avgusta, potekala slovesnost ob 100. obletnici delovanja PGD Lipovci in prevzemu novega gasilskega vozila GVC-1. Pred stotimi leti, leta 1923, so gasilci pod takratnim vodstvom predsednika Ivana Furjana ustanovili društvo, ki se je imenovalo Prostovoljna gasilska četa Lipovci. Zaradi njih lahko danes krajani počastijo tako visok jubilej. 

"Pomoč sočloveku, spoštovanje, razumevanje, sprejemanje, požrtvovalnost in še mnogo drugih načel in vrednot se poslužujemo v PGD Lipovci. Zaradi ozaveščanja teh vrednot je naše društvo obstalo sto let in verjamem, da bo delovalo še mnoga leta, saj se gasilci PGD Lipovci trudimo te vrednote prenašati tudi na pionirje in mladince, ki so nepogrešljiv del našega društva," je povedala predsednica PGD Lipovci Jasmina Jakob. 

Že od nekdaj so lipovski gasilci čutili potrebo po funkcionalni opremi ter po prostoru, kamor bi vse to shranili. Stari gasilski dom je bil dokončno zgrajen leta 1962, ročna gasilska brizgalna, ki se je sprva uporabljala za gašenje požarov, pa enostavno ni bila dovolj, zato se je leta 1966 kupila prva motorna, prvo motorno vozilo pa je društvo prevzelo leta 1978. Leta 1996 pa so dobili novo gasilsko vozilo GV-1. Z gasilci je takrat držala celotna vas in tudi danes društvo uživa podporo krajevne skupnosti.

"Ko pride težava, se obrnemo na gasilce in nikoli nas ne pustite na cedilu. Na teh vrednotah, kot je spoštovanje in solidarnost, bi si želel, da sloni tudi preostali del družbe, ki včasih pozablja na vse tisto, kar vi živite. Zahvaljujem se vam za to, da ste," je dejal župan Občine Beltinci Marko Virag. 

Leto 2014 je bilo za PGD Lipovci prelomno leto, saj so na občnem zboru glasovali, da se stari dotrajan gasilski dom poruši in na istem mestu zgradi nov, sodoben in funkcionalen gasilski dom, kar jim je tudi uspeli. Letos pa so sprejeli novo gasilsko vozilo GVC-1, kar je bil za gasilce in krajane nepozaben dogodek. Gasilska avtocisterna se je zapeljala skozi vsako ulico vasi in s tem naznanila svoj prihod. 

"Vsak projekt, ki ga želi društvo realizirati potrebuje svoj čas. Čas, v katerem se preverijo realne potrebe in finančne zmožnosti. Rezultat uspešno izvedenega projekta je danes pred nami. Čestitke in zahvala vsem, ki ste bili vpleteni v nabavo novega vozila. Da gasilci PGD Lipovci zmorete, ste dokazali v preteklih sto letih delovanja, ker ste izpolnjevali naše gasilsko poslanstvo. Zato ste danes lahko upravičeno ponosni nase, prehojeno pot vseh generacij v društvu, infrastrukturne pogoje, tehniko, operativno delovanje in predvsem na svoje ljudi. Prostovoljno gasilstvo je tradicija in način življenja. Naše poslanstvo ob tem pa jasno in nedvoumno. Svojo čast, strokovnost in predanost gasilci dokazujemo vsak dan v praksi. Tako je bilo lani ob največjem požaru v zgodovini Slovenije na Krasu in tudi letos pri odpravljanju posledic neurja v naši regiji," je povedal Dušan Utroša, regijski gasilski poveljnik Pomurja in član poveljstva GZS.

Sledila je slavnostna podelitev odlikovanj in zahval PGD Lipovci. Zahvale za dolgoletno sodelovanje so prejeli GZ Beltinci, Dušan Utroša, Andrej Vöröš, Jože Ferčak, Občina Beltinci, KS Lipovci, Jože Erjavec, Marjan Štiblar in Roman Škafar. Naziv častni poveljnik za dolgoletno izjemno uspešno in aktivno delo ter v zahvalo za zelo pomemben osebni prispevek pri razvoju gasilstva pa sta prejela Mirjan Sraka in Boštjan Tivadar. 

GZS je PGD Lipovci ob 100-letnici delovanja podelila odlikovanje za posebne zasluge, Boštjanu Tivadarju članu PGD Lipovci pa gasilsko odlikovanje plamenico tretje stopnje. 

Dve leti so v društvu razmišljali o nabavi vozila, ki bi zadovoljeval potrebe vasi in občine. Glede na požarno ogroženost so sklenili, da je potrebno nabaviti gasilsko vozilo s cisterno. Idejna vodja sta bila takratni predsednik društva Mirjan Sraka in poveljnik društva Boštjan Tivadar. Z levjim deležem finančne pomoči, ki ga je za nakup vozila prispevala Občina Beltinci, je KS Lipovci in krajanom uspelo zbrati dovolj sredstev za nakup. V Lipovce so tako 20. januarja 2023 z vodnim špalirjem sprejeli nov gasilski avto. 

Župan Občine Beltinci je poveljniku PGD Lipovci Alešu Pavlinjeku predal ključe vozila, ta pa je simbolično te predal vozniku vozila. 

Slovesnost so z nastopom obogatile lipovske ljudske pevke in moški pevski zbor ter mladi gasilci. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija