https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Izkoristite jesensko akcijo kastracij in sterilizacij psov, mačk in kuncev

04.09.2023 ob 6:05  

Društvo za zaščito živali Pomurja tudi letos vabi k akciji sterilizacij in kastracij psov in mačk. Akcija poteka od 1. septembra, pse in mačke pa je možno sterilizirati in kastrirati na vseh veterinarskih ambulantah v Pomurju, Moškanjcih in Ormožu, vse do 31. oktobra 2023. V tem obdobju boste za storitve odšteli 20 odstotkov manj.

Sterilizacija in kastracija psa ali mačke sta pomembni za zdravje živali, pozitivno vplivata na vedenje živali, predvsem pa preprečujeta nepotrebno trpljenje. Glavni namen je preprečiti nezaželeno razmnoževanje, ki vodi v nezaželena legla mladičev.

Razlogi za sterilizacijo in kastracijo:

  • Zdravje živali in lažje sobivanje

Sterilizirane in kastrirane živali so varnejše pred spolno nalezljivimi boleznimi, ki se sploh med mačkami zelo hitro širijo (mačji aids, levkoza, …). V času parjenja niso zvočno moteče za okolico, ker se ne gonijo je manj potepanja in pobegov in posledično manj povoženih in pogrešanih živali. Sterilizacija in kastracija varujeta žival pred nekaterimi oblikami raka.

Mačke še vedno lovijo miši in psi še vedno čuvajo svojo družino in posest. Živali so bolj umirjene in vodljive ter bolj dovzetne za vzgojo. Kastrirani psi so manj agresivni, mački pa ne označujejo teritorija.

  • V Sloveniji preveč psov in mačk

Vsekakor se skoti več živali, kot jih lahko dobi dom. Nezaželeni mladiči so pogosto zavrženi ali zanemarjeni. Mnoge živali, ki jih ljudje ne morejo oddati, pristanejo na cesti in nato v zavetišču. Veliko mačk nikoli ne dobi doma in skrbnika in tavajo po cestah, naseljih in iščejo hrano ter zavetje.

  • Dolžnost lastnikov živali je, da preprečijo nekontrolirano razmnoževanje

″Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.″ (11. člen Zakona o zaščiti živali). Če imamo več kot 5 odraslih hišnih živali iste vrste več kot 30 dni, se šteje to kot gojitev hišnih živali – dejavnost, ki jo je potrebno prijaviti. (5. člen Zakona o veterinarskih merilih skladnosti).

Na spodnji shemi je prikazana »mačja piramida« za obdobje treh let, ki nastane iz ene nesterilizirane mačke. Nemogoče je poskrbeti za vse te mačke, zato potem mačke pogosto trpijo zaradi bolezni, so zanemarjene, zapuščene ali povožene. Najenostavnejši način, da preprečimo to trpljenje je, da poskrbimo za sterilizacijo in kastracijo.   

Vir: Društvo za zaščito živali Pomurja

S sterilizacijo in kastracijo svoje živali lahko tudi vi pripomorete, da bo zavrženih živali, za katere se težko najde dom, manj. Nekatere veterinarske postaje nudijo v času akcije (september in oktober 2023) popust na ceno storitve tudi na sterilizacijo in kastracijo kuncev.

Mačke so že začele z gonitvijo, zato poskrbite za sterilizacijo in kastracijo čimprej, preden postanejo breje. Če veste, da vaši sosedje, sorodniki ali znanci nimajo steriliziranih in kastriranih svojih mačk, jim predlagajte, da to storijo sedaj, ko je cenejše. Če se vaše mačke ne pustijo prijeti ali če je strošek še zmeraj prevelik, jih pokličite na 070 879 212, še sporočajo iz Društva za zaščito živali Pomurja.

Foto:Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2023 ob 12:30 sobočanec gost

      Ples - noč čarovnic v dvorcu Rakičan kar štiri dni, da bodo izkoristili jesensko akcijo kastracij in sterilizacij ! Kdo bo prvi kot primer ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.09.2023 ob 13:33 ne zanemarjaj gost

      https://vecer.com/prosti-cas/toti-list-nutrije-in-tina-gaber-na-velikem-protestu-zasedle-trg-republike

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2023 ob 6:12 gost

      Zavce te kastrejrali bog nam pa pomagaj,kam smo zabluzili raje pojdite v parlament pa tam izvajate kastracije,ka bi se ta gamad nemarna nedelovna izničila iz te države.Naravo pa živali,ki so del le te pa pustite pri miru.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.09.2023 ob 16:48 naj gost

        Groza zato je toliko zavrženih in trpečih živali taki ljudje so brez sočutja naj se jim vrne to trpljenje živali

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.