https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Utrip s sejma Agra v Gornji Radgoni

Gornja Radgona , 27.08.2023 ob 18:00  

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se je včeraj začel 61. kmetijsko-živilski sejem Agra. Slavnostno ga je odprla predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar ter v nagovoru čestitala organizatorjem za dolgoletno tradicijo, predano delo in vizijo, ko so sejem ustoličili kot enega od najpomembnejših vsakoletnih kmetijsko-živilskih dogodkov v tem delu Evrope.


Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je včeraj spomnil, da so se na Agri, ki poskuša biti zrcalna slika slovenskega kmetijstva in podeželja, vedno soočali s problemi, ki so povezani s klimo z vremenom, ekologijo in razvojem, saj so kmetijstvo in pridelava hrane ter z njim povezane dejavnosti zelo odvisne od narave.

»To kruto resnico spoznavamo zadnja leta tudi v zeleni Sloveniji, ko nam neurja, suše, pozebe, požari in poplave krojijo naše življenje. Ob zadnji katastrofalni poplavi pa tudi usode številnih prizadetih. Ali se bo po tej naravni nesreči in mnogih drugih po svetu kaj spremenilo, bo odvisno od tega, ali smo res pripravljeni kaj spremeniti ali pa se bomo pač še naprej prilagajali v upanju, da nam bo vedno kdo pripravljen pomagati,« je poudaril Erjavec in dodal, da bo treba resno prevetriti prostorsko planiranje in vse oblike trajnostnega razvoja, prav na Agri pa iščejo rešitve tudi za probleme klimatskih sprememb ter kmetijske politike Evrope in sveta.

Da je Agra vključena v prizadevanja za reševanje svetovnih problemov, po Erjavcu dokazuje letošnja država partnerica. »Ko govorimo o devettisočletni zgodovini, o Himalaji in sveti reki Ganges ter o največji državi na svetu po številu prebivalcev, potem je na dlani, da je to Indija. Ponosni smo, da je Indija letošnja država partnerica sejma Agra in da deli sodobne izzive z nami,« je dejal Erjavec in se zahvalil veleposlanici Namrati S. Kumar, ker so izbrali Slovenijo in Agro kot priložnost za promocijo Indije v Evropi.

Po besedah veleposlanice imata Indija in Slovenija zelo dobre odnose, zaradi velikega pomena kmetijstva pa so v njeni državi zadovoljni, da se udeležujejo takšnega sejma, kot je Agra. Veleposlanica je predstavila pomen in poslanstvo kmetijstva v Indiji. Indija je med drugim pobudnica ideje, da OZN razglasi leto 2023 za mednarodno leto prosa. Proso je bilo med prvimi žiti, ki je bilo vzgojeno in so ga uporabljali milijoni ljudi po svetu pa tudi v Sloveniji.

Odprtja Agre so se udeležili gostje iz 14 držav, Slovenije, Indije, Bolgarije, Češke, Črne gore, Hrvaška, Kosova, Japonske, Tajske, Severne Makedonija, Romunije, Slovaške, Turčije in Ukrajine. Med njimi so bili številni predstavniki kmetijstva in živilskopredelovalne industrije, državni sekretarji in direktorji direktoratov, slovenski in evropski poslanci, svetniki, veleposlaniki in drugi visoki predstavniki tujih držav.

Posadili himalajsko cedro

Po odprtju sejma so v gozdovno-parkovnem nasadu sejmišča Nataša Pirc Musar, Irena Šinko, Namrata S. Kumar in Janez Erjavec posadili himalajsko cedro, odprli pa so tudi Kozolec podnebnih ciljev.

Kozolec podnebnih ciljev

Tradicionalni leseni kozolec toplar stoji v vzorčnih sejemskih vrtovih. Zaznamuje slovensko kulturno krajino in je v smislu trajnostne in ekološke gradnje najbolj tipičen primer odnosa do narave in kmetijstva. Z njim na sejmišču na nazoren način prikazujejo problematiko klimatskih sprememb, saj predstavlja primer, kako lahko brez dodatne energije poskrbimo za sušenje in hranjenje kmetijskih pridelkov ter hrambo opreme in strojev.

Njegova postavitev na sejmišču tako pomeni promocijo ukrepov za blaženje podnebnih sprememb, hkrati se kot primer dobre prakse predstavlja kot arhitekturna in kulturna vrednota na podeželju, ki jo je potrebno ohranjati in negovati. V prihodnje bo prizorišče predstavitev strokovnih vsebin obiskovalcem sejma.

Na kmetijsko-živilskem sejmu Agra so bili danes v ospredju čebelarji, gozdarji, podeželska mladina, kmetijska mehanizacija in avtohtone pasme. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.08.2023 ob 19:04 gost

      Na sejmu kmetijskem v Radgoni sem zasledil novo slovenijo in SDS pedre kako se promovirajo. San že mislu ka pa mami volitve. Neki pizdeki podmladki SDS in nove Slovenije kuhajo kavo kera te potira na prvi,,, wc,,,. Če seveda imaš srečo da prideš pravočasno. Delijo kao osvežilce keri smrdijo pa crkovini. Kako jih ni sram. Samo se Hojs manjka z vodnim topom.

      16 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.08.2023 ob 22:52 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.08.2023 ob 19:40 gost

      ,,, majster,,, drek od majstra,,, kaj si hotel povedati. Izražaš se nejasno kot iz vesele šole,,,, posebne,,. Zato pa si hlapec desnih ekstremnih perdov.

      8 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.08.2023 ob 21:24 Kromirček gost

        Ka nes hin stric. Pomiri se malo. Komentiraj sejem če že ovak ka se med politike porini pa tam gnjavi z levimi pa desnimi.

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.08.2023 ob 5:51 Zelenjava gost

      https://dolenjskilist.si/2023/08/27/278895/novice/dolenjska/FOTO_Mavricna_razstava_80_sort_paradiznikov

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.08.2023 ob 6:04 gost

      Gost 19.04 - tebe je očitno zapustila pamet.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.08.2023 ob 6:44 gost

      Kaj tebi krupleki Nej jasnu. Debil zabiti politicne stranke tu nimajo kaj iskati. Kajti ta ni predvolilni sejem. Štekaš.,,,, krumplek.,,,,,

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.08.2023 ob 6:45 gost

      6.04,,,,tebe bedak Janšev pa nikoli pamet niti ni srečala.

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.08.2023 ob 7:24 dddd gost

      predsednica države je lahko prišla na sejem, na slavnostno prireditev ob obeležitvi priključitve prekmurcev k slo. pa sirotika ni utegnila... sramota od vodilnih

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.09.2023 ob 20:07 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.