https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pestro nedeljsko dogajanje na sejmu Agra

28.08.2023 ob 12:40  

Včerajšnji dan je na sejmu Agra minil v znamenju dneva čebelarjev, gozdarjev in gozda, podeželske mladine, kmetijske tehnike, rejcev avtohtonih pasem živali in dneva Semenarne. Okronali so prvo gozdarsko kraljico Slovenije, predstavili nov kozarec za med, najmočnejši fantje pa so se pomerili v vlečenju vrvi.


37 milijonov evrov ugodnih posojil za mlade kmete in male kmetije

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in direktor Slovenskega regionalnorazvojnega sklada Matjaž Ribaš sta podpisala pogodbo o finančnih instrumentih v kmetijstvu za obdobje 2023–2027. Z njimi v Sloveniji uvajajo mikroposojila in portfeljske garancije s subvencijo obrestne mere in kapitalskim znižanjem kot novo obliko podpore za mlade kmete in majhne kmetije.

Finančni instrumenti jim bodo omogočili boljši dostop do finančnih virov s ciljem spodbujanja njihove rasti, razvoja, izboljšanja tekočega poslovanja pa tudi obnove škode po nesrečah.

Okronali prvo gozdarsko kraljico Slovenije

Na sejmu Agra so okronali prvo gozdarsko kraljico Slovenije. To je postala Andreja Vidmar iz Podplešivice pri Ljubljani. Po kronanju je povedala, da bo njeno poslanstvo pomembnost širjenja trajnostnega ukvarjanja z gozdovi in sodelovanje tako z gozdarji kot kmeti in drugimi lastniki gozdov. Gozd ji pomeni prostor za sprostitev, za delo in povezovanje z družino. O leseni palici, ki jo loči od drugih kraljic, pa je dejala, da predstavlja surovino, ki jo dobimo v gozdu in nas spremlja na vseh poteh od začetka do konca.

Predstavili nov kozarec za med

Potem ko je Čebelarka zveza Slovenije pred 15 leti izdala lastni kozarec za slovenski med, smo imeli do včeraj pet različnih. Od včeraj pa imamo še šestega, 700-gramskega, ki so ga predstavili na sejmu Agra. To pomeni, da lahko kupec izbira količino medu, ker izbira z očmi, pa je embalaža zelo pomembna.

Kot pravi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, pa je še bolj pomembno, da kupec že na prvi pogled ve, da je v kozarcu slovenski med. Kozarec je slovensko delo v obliki kapljice, na dnu ima našo slovensko kranjsko čebelo in ga lahko polnijo samo slovenski čebelarji.

Vlečenje vrvi, interaktivne kmečke igre

Sejem Agra je tudi priložnost za različno preskušanje. Najmočneji fantje so se tako pomerili v vlečenju vrvi, na interaktivnih kmečkih igrah pa so se obiskovalci lahko pomerili v zabavnih starih kmečkih opravilih – izdelavi punčke iz koruznega ličja, ptičjega strašila iz sena, v kmečkem bovlingu, igranju etnološkega benda, žaganju s staro vencijanko, poslikavi kamnov in slikami iz semen.

Izraba naravne energije ali Kaj vas uči Mura

Na strokovnem posvetu Izraba naravne energije ali Kaj vas uči Mura je prof. dr. Borut Juvanec predstavil ugotovitve o izrabi naravne energije, ki je zelo pomembna v življenju. Zato je, kot je poudaril, pomembno, da imamo to področje obdelano z vseh strani.

»Kot arhitekt gledam arhitekturo prvenstveno arhitekturno, ob Muri se da videti še milijon stvari, ki jih lahko razlagamo tako ali drugače. Npr. mlini na Muri, ki plavajo in so tukaj nekaj običajnega, v svetu pa razmeroma redki. Potem imamo brode, ki so izjemno zanimivi, ker je njihov princip pravzaprav lopatica pogonskega kolesa, ali v končni fazi turbine, ki jih imajo vse elektrarne, ali, če hočete, propeler letala,« je pojasnil Juvanec.

Danes so na sejmu v ospredju vsebine s področja veterinarstva, ekološkega kmetijstva, živilstva, gastronomije in govedoreje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Vir in foto: Pomurski sejem

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.