https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dijaki prvič prestopili prag srednje šole

Gimnazija MS in SPTŠ MS, 01.09.2023 ob 13:45  

Na današnji prvi šolski dan smo preverili dogajanje pred Srednješolskim centrom v Murski Soboti, kjer delujeta Gimnazija Murska Sobota in Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota.

Začetek novega šolskega leta za večino šolarjev pomeni konec brezskrbnih počitnic in vsakodnevno skrb za šolske obveznosti. Hkrati pa se marsikdo s ponovnim začetkom šolskega leta veseli novih znanj in veščin, novih izkušenj in doživetij ter sklepanja novih poznanstev in prijateljstev, tudi takšnih, ki lahko trajajo vse življenje.

Okoli 82.000 dijakov je danes začelo novo šolsko leto. Srednješolsko izobraževanje je prvi korak k izbiri poklicne poti. Dijaki z njim pridobijo dragoceno znanje in izkušnje za vstop na trg dela ali nadaljnje.

V poklicnih srednješolskih programih prevladujejo fantje, v splošnih dekleta

V preteklem šolskem letu je bilo v srednješolsko izobraževanje vključenih 77.462 dijakov. Z vidika vrste izobraževanja se je 47 odstotkov dijakov odločilo za srednje tehniško in drugo strokovno izobraževanje, 36 odstotkov za srednje splošno izobraževanje ter 17 odstotkov za nižje in srednje poklicno izobraževanje.

Največ dijakov zanimata tehnika in računalništvo, največ dijakinj pa zdravstvo in osebne storitve

Skoraj tri četrtine vseh dijakov (fantov) se je v minulem šolskem letu odločilo za poklicne in strokovne programe; v največjem številu sta jih zanimali področji tehnika in računalništvo. Dekleta so se za te programe odločala v manjšem številu (55 odstotkov vseh dijakinj); največ jih je izbralo programe s področij zdravstvo, osebne storitve in poslovne vede, je razvidno iz strani statističnega urada. 

Na NIJZ so začetek šolskega leta izpostavili kot priložnost, da starši skupaj z otroki na novo začrtajo ali vpeljejo novosti v dnevno rutino in krepijo navade za krepitev zdravja in dobro počutje. Na Unicefu opozarjajo, da lahko novo šolsko leto za marsikoga predstavlja izziv in vpliva na duševno zdravje, pomoč pa nudijo tudi Unicefove varne točke.

Začetek šole pa pomeni tudi več otrok na cesti, tako je potrebna še večja pazljivost vseh udeležencev v prometu. Bodite pozorni, strpni, pripravljeni, ravnajte odgovorno kot udeleženci v cestnem prometu ne le na prvi šolski dan, temveč vse dni v letu. 

 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2023 ob 18:26 Sivka gost

      Iz srca srečno in uspešno.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.09.2023 ob 21:04 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.09.2023 ob 18:40 gost

      Res vsem šolarjem vsem mladim vesele brezskrbno šolsko leto. Kajti vsi si zaslužijo da so brez skrbi in da svoja mlada leta preživijo čim bolj veselo viravo in zabavno. Kajti časi se prebližujejo zelo klaverni.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.09.2023 ob 18:56 ..... gost

      hudi časi se približujejo, posebej za otroke starosto okoli petih let, kaj bo le, ko bodo napolnili 18. leto. V takem svetovnem sanju. Nikdar več ne bo, kot je bilo, ja še res je.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.09.2023 ob 21:41 Gulifuli gost

      Ta dečica de se pri 25letaj mogla osebno pokazate v trgovini ci do steli pivo kupiti

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.09.2023 ob 0:06 vini jr gost

      matic legenda ✅

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.09.2023 ob 20:25 Markojca gost

      Jes san štela tudek ite v škoulou pa me Đofi nej pusto!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.