https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S pestrim dogajanjem sklenili sejem AGRA

01.09.2023 ob 9:40  

Na Pomurskem sejmu se je včeraj zaključil 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Dogodek, na katerem se je v šestih dneh predstavljajo 1700 razstavljavcev iz 35 držav, je privabil malo manj kot 100.000 obiskovalcev. Sejem je od 26. do 31. avgusta povezoval pridelovalce, predelovalce in potrošnike, poslovneže in strokovnjake, nova (spo)znanja in znanstva ter tradicionalno prijateljstvo.

Posebna pozornost je bila zadnji dan sejma namenjena pridelovalcem zelenjave, semenarjem, sejemskim vrtovom, pa tudi novim in starodobnim traktorjem.

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani je predstavila aktualne rezultate svojih raziskav, v organizaciji ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so govorili o odgovornem gastronomskem turizmu za višjo dodano vrednost, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pripravila posvet o javnem naročanju in aktualnih prehranskih temah, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa okroglo mizo Afriška prašičja kuga – odgovornost za kmeta in vse prebivalce.

Zavod za gozdove je predstavil spletno aplikacijo sistema invazivk, ki zbira podatke o invazivnih tujerodnih vrstah. Spletna aplikacija omogoča, da lahko vsak posameznik sporoča lokacijo in velikost sestoja invazivk, na katerega naleti. Ko odpremo aplikacijo, so na njej koordinate, kamor vpišemo vrsto rastline, ki jo opazimo, potem pa z zavoda za gozdove pridejo preverit prijavo in jo vpišejo v sistem.

Na sejmu AGRA je včeraj potekal tudi posvet o trajnostni gastronomiji z naslovom Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) in Slovenske turistične organizacije (STO).

Tudi zadnji dan si je bilo mogoče ogledati vzorčne nasade, kjer so veliko govorili o prosu kot neupravičeno prezrtem živilu, o semenih prihodnosti, zdravilnosti konoplje, biodinamičnem kmetovanju, energijskem potencialu hrane, pa seveda živali.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je ob zaključku sejma dejal: »Letošnja AGRA je imela številna težišča, ki so se odražala tako na razstavnih prostorih kot tudi na strokovnih dogodkih in srečanjih. Z mednarodnim letom prosa smo se dotikali globalne problematike, saj je prav proso tista poljščina, ki lahko preživi tudi v ekstremnih razmerah in tako prispeva h globalnim izzivom na področju kmetijstva in pridelave hrane.

Kot je dejal, jih je na letošnji AGRI najbolj zaposlovala tema klimatske spremembe in posledice v obliki naravnih nesreč, ki so prizadele na različne načine skoraj vso državo. »Na sejmu smo iskali modele pomoči, razmišljali o vzrokih in predvsem o sanaciji poškodb ter dolgoročnih rešitvah. Klimatske spremembe, ki so sicer stalnica na tem planetu, so tokrat bolj kot kadar koli v zgodovini opazne kot posledica človeške dejavnosti. Kmetijstvo, ki je neposredno soočeno s posledicami klimatskih sprememb, bo iskalo do neke mere rešitve v prilagajanju z novimi kulturami in zaščitami, urbanizacija in gradnja infrastrukture pa bo morala biti bolj premišljena,« je sklenil Erjavec.

Novo sejemsko srečanje na Pomurskem sejmu bo potekalo že kmalu. Med 21. do 24. septembrom bo potekal sejem SOBRA 2023 v zavezništvu zaupanja obrambe, varnosti, zaščite in reševanja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Jure Zauneker

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2023 ob 15:56 Vinko gost

      Cestitke oldtimer Abraham in Steyer Kog

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.