https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Lendavska trgatev letos s preko 700 udeleženci

03.09.2023 ob 14:25  

Letošnji Festival Vinarium je v soboto, 2. septembra, sklenila že 44. Lendavska trgatev. Na tradicionalni etnološki prireditvi, ki v Lendavo vsako leto privabi številne obiskovalce, se je v dobri uri in pol skozi staro mestno jedro sprehodila povorka 52. skupin s preko 700 sodelujočimi, med njimi tudi vinska kraljica Lendave Lucija Šetar iz Radmožancev.

Dopoldansko povorko, ki je prava paša za oči, je s pozdravom otvoril župan Janez Magyar. Med nastopajočimi niso manjkale skupine vinskih vitezov, mažoretke, godba ter seveda vozovi, ki so v mimohodu skozi lendavske ulice predstavili tradicionalne običaje, opravila, noše ter kulturno dediščino Hrvaške, Srbije, Madžarske, Slovenije in letos prvič tudi Avstrije. Prireditev je bila podprta s krasnim sončnim vremenom in prešerno razpoloženimi obiskovalci, ki so uživali v raznolikosti povorke, na kar so organizatorji še posebej ponosni.

Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava je ob tem dejala: »V pestri etnološki povorki so številčni udeleženci prikazali kar nekaj ljudskih običajev, šeg in navad. Rdeča nit letošnjega sprevoda je bila pranje, kar nekaj skupin je prikazalo pranje na roke, videli smo lahko še pripravo zelja za ozimnico, pobiranje koruze, košnjo trave na star način, manjkali niso seveda tudi vinski vitezi in vinska kraljica Lendave, pohvalimo pa se lahkot tudi z dvajsetimi vozovi.«

O pomembnosti kulturne dediščine

V času Festivala Vinarium in na dan 44. Lendavske trgatve je potekala tudi mednarodna konferenca v okviru evropskega projekta "Europe For Citizens: Networks of Towns," na kateri so med drugim poudarili pomembnost žive kulturne dediščine ter njeno integracijo v turistično in kulinarično ponudbo kraja. Mednarodni tridnevni dogodek v Lendavi je vodil podžupan Občine Lendava Mihael Šooš, ki je prav tako poudaril pomen sodelovanja in izmenjave med mesti ter izrazil upanje za nadaljnje uspešno sodelovanje med partnerji.

Poleg konference je Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava že sedmo leto podelilo priznanja tudi za najboljši lendavski špricer. 3. mesto je zasedel vinogradnik Andrej Utroša, 2. mesto Marko Zelko, najboljši lendavski špricer pa prihaja izpod rok vinogradnika Željka Varga.

Z letošnjim festivalom je izredno zadovoljen tudi lendavski župan, Janez Magyar

"Po koncu današnjega dne se moramo ozreti že v prihodnost. Festival Vinarium je osrednje festivalsko dogajanje v naši občini, ki povezuje ljudi tudi mednarodno. Kulturna dediščina je pomembna za vsakega Lendavčana in tudi zame, zato jo bomo z veseljem ohranjali tudi v bodoče in jo dopolnjevali ter izboljševali z novimi produkti in idejami".

Pestro tudi dogajanje na stolpu Vinarium

Številni obiskovalci Lendavske trgatve so ob dogajanju v mestnem jedru obiskali tudi razgledni stolp Vinarium Lendava, zgrajen na griču v Lendavskih goricah, ki je 2. septembra obeležil osmo leto delovanja. Nanj so se lahko odpeljali z brezplačnim prevozom, ki je vsako uro vozil iz centra mesta. Pogumneži so se lahko spustili po adrenalinski atrakciji Zipline Vinarium ali zaplesali ob živi glasbi, so sporočili iz Občine Lendava.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.09.2023 ob 14:52 Karel K. gost

      Zgodil se je čudež, niso prepovedali komentirati temo, kot ono v Rankovcih, kjer je višja sila posredovala, morda pek Omar ali Džaože Horvatov ali kdo tretji. Ti ljudje, kateri so si prisvojili državne in lokalne funkcije, resnice na svoj račun ne prenesejo. Če bi se to zgodilo na zahodu, da bi zaradi kritike na njihov račun, prepovedali komentirati zadevo, bi ti politiki in veljaki že naslednji dan bili bivši funkcionarji. Torej je Slovenija še vedno v preteklosti v trdem titoizmu, diktaturi in velja 133. člen. Zdaj lahko spet pričakujem policijski helikopter nad svojo hišo ali celo obisk policijske patrulje na domu. Seveda policisti ukrepajo le na povelje, torej so tudi včeraj s helikopterjem patruljirali nad mojo hišo na zapoved državne politične elite, saj je helikopterska policijska enota v domeni državne generalne policijske uprave.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.09.2023 ob 15:15 gost

        Oh ubogi Karlek kako si pomemben, verjetno se policajem sploh ne sanja za tebe ne pa še za tvojo hišo. Oh oh oh Ni čudno da sanjaš kako Kučan, Golob vedo za tebe. Verjetno pa domobranec Janči veza svojega oprodo.

        12 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.09.2023 ob 18:17 Karel K. gost

        Zares si ubožec v glavi in telesu. Ko pretiravaš v želji, da bi mene čimbolj naredil za anonimnega in nepomembnega, dokažeš, da si norec. Ja koga pa policija ne najde, če ji to kdo naroči. Vsakogar najde, pa če je skrit v brlogu ali v podzemni jami. A se ti zavedaš, da bodo tudi tebe, kot zagovornika poliitčnih kriminalcev in zločincev in razpečevalcev sovražnega govora, policisti našli, ko bo slovensija postala pravna in demokratična država in ne bodo več odvisni od zapovedi političnih barab, kateri jim narekujejo koga morajo uloviti narediti za kriminalca, nadlegovati, provocirati. Se ti zavedaš, da v demokratičnih in pravnih državah zagovarjanje, kriminala, zločinov pomeni kriminal in zločin in to je v teh državah kaznivo dejanja za kazni do več deset let zapora, ne glede na starost.

        10 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.09.2023 ob 19:37 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.09.2023 ob 15:21 Fašinek gost

      Maškure

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.09.2023 ob 16:20 gost

      Kaj pa Štrki delajo v gorenjski narodni noši? Avni to naša domača skupina? Sramota…

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.09.2023 ob 19:59 gost

        Vsak narodno zabavni ansambel bi moral biti oblečen v narodno nošo, naj bo gorenjska ali bilo katera.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.09.2023 ob 17:13 gjerkež gost

      Nastopajoči se še bole delajo nore kak so ovači

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.09.2023 ob 21:39 Lendavčan gost

      Zelo lepa povorka in dobra volja udeleženih,čestitke in tako naj ostane.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.09.2023 ob 4:35 Lutka gost

      karel k motiš se, policija je še vedno tako nesposobna, da marsikoga ne najde. o njeni nesposobnosti pa bi se dalo še.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.09.2023 ob 7:41 Karel K. gost

        Lutka, kogar noče ne najde, kogar pa mora najti pa ga najde. Ne odkrijejo kriminalcev, katerih ne smejo odkriti in tako naprej. Torej, to dokazuje, da je ali pa mora biti politično motivirana, ko ukrepa, kako ji politika naroča.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.09.2023 ob 9:04 kaplar gost

        Ne ni nesposobna, je zelo sposobna, toda zakaj bi tja držala glavo če jo lahko pravočasno umakne !

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.09.2023 ob 17:06 Ali noge gost

      https://www.24ur.com/novice/tujina/mesec-kljucno-je-da-solidarnostna-pomoc-pride-v-prave-roke

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.