https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenijo stresel šibek potresni sunek, v Maroku že več kot 2000 smrtnih žrtev

10.09.2023 ob 10:00  

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 7.48 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 0,8. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 70 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Črnomlja.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci občin Semič, Črnomelj in Melika, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje. 

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 13.23 ponovno zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 0,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 70 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Črnomlja.

Vir: Arso

Potres v Maroku terjal več kot 2000 smrtnih žrtev

Sicer pa je pozno v petek Maroko prizadel katastrofalen potres, ki je po zadnjih podatkih maroških oblasti terjal več kot 2000 ljudi. V doslej najsilovitejšem potresu v tej državi na severu Afrike je umrlo najmanj 2012 ljudi. Poškodovanih je več kot 2000, številni med njimi kritično.

Središče potresa z močjo 6,8 je bilo približno 70 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v gorovju Atlas. Največ žrtev naj bi terjal v vaseh na težko dostopnih goratih predelih. Kar polovico so jih tako po podatkih notranjega ministrstva našteli v pokrajinah Al Haouz - na območju epicentra potresa - in Taroudant.

Hudo je prizadet tudi Marakeš, ki leži ob vznožju gorovja Atlas. Mesto iz 11. stoletja, prepoznavno po palmah in elegantnih palačah, je glavna turistična znamenitost Maroka in letno sprejme več kot dva milijona turistov.

Slovensko zunanje ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v stiku z 18 slovenskimi državljani v Maroku, ki so vsi na varnem. Potovanja na prizadeta območja odsvetujejo, poroča STA.

* Fotografije so simbolične

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.