https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurec postal državni prvak v oranju

12.09.2023 ob 11:30  

Matej Sinic iz Prekmurja je zmagal v kategoriji plugi krajniki. S plugom krajnikom pa se je najbolje odrezal Jože Sambt iz Biotehniške šole Rakičan. 

Na zemljiščih, s katerimi upravlja posestvo Grad Prestranek, se je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in v soorganizaciji z Gradom Prestranek d.d., Občino Postojna, KGZS – KGZ Nova Gorica in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma v soboto, 9. septembra, uspešno končalo 66. državno tekmovanje oračev Slovenije in 28. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Pokroviteljica Državnega tekmovanja oračev Slovenije je bila gospa Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tekmovanji tudi otvorila.

V okolici Prestranka so se najboljši slovenski orači pomerili v oranju strnišča in ledine, in sicer v dveh kategorijah - s plugi krajniki in z obračalnimi plugi. Kvaliteto oranja je ocenjevala strokovna komisija, vsak tekmovalec pa je moral v svojem nastopu preorati tekmovalno parcelo veliko 20 x 70 metrov.

Med trinajstimi tekmovalci iz petih slovenskih regij sta nova državna prvaka na 66. državnem tekmovanju oračev Slovenije postala Igor Pate z Dolenjske v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic iz Prekmurja, ki je zmagal v kategoriji plugi krajniki. Oba bosta prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v svoji kategoriji. 

Na 28. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol so se pomerili štirje dijaki. V kategoriji oranje z obračalnim plugom je zmagal Medard Jamšek iz Biotehniškega centra Naklo, s plugom krajnikom pa se je najbolje odrezal Jože Sambt iz Biotehniške šole Rakičan.

Poleg glavnega tekmovalnega programa se je v organizaciji Zveze kmetic Slovenije odvilo tudi tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in dvoosno prikolico. V kategoriji do 50 let je zmagala Dragica Himelrajh, v kategoriji nad 50 let pa Jožica Lakošek.

V spremljevalnem programu so na Gradu Prestranek potekala strokovna predavanja KGZ Nova Gorica, ogled farme Prestranek, jahanje za otroke v jahalnici na Gradu Prestranek in tržnica lokalnih dobrot.

* Foto: ZOTKS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.09.2023 ob 11:56 Geza Mezga gost

      Jaz Geza Mezga iz Čikečke vasi sem boljši, ker sem najboljši.

      3 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 15:58 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.09.2023 ob 12:12 Karel K. gost

      Ja, to je prva novica, da je Prekmurski kmet postal državni prvak v oranju. To je priznanje za prekmurce, da so sposobni le za kmete, prekmurska politikantska nesposobna srenja se temu veseli, mediji pa to razglašajo kot veliki uspeh prekmurja. Kmetijstvo ni perspektiva v Sloveniji ampak je ponižujoča dejavnost.

      12 27 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 14:21 lopata12104 gost

        prekmurec bo vsaj znal zemljo obdelati.... bi bilo bolj čudno, če bi ljubljančan zmagal ali? pa kmetijstvo ni ponižujoča dejavnost... samo ni cenjeno, kot je bilo nekoč na žalost... ker zdaj lahko preživiš kak kmet samo če maš zadosti zemlje/živine.. vsi pa vemo kolko kmetij obstaja v primerjavi z 20-30 leti nazaj...

        21 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 14:24 Biro gost

        G. KAREL K.... Glede na vase strokovno mnenje... jesti si narocite iz kitajske! In ne gledajte nas kmete dol ker gnjes den je lezej biti doktor kak kmet!!

        30 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 15:42 gost

        Čuda se dogajajo… Karel, strinjam se s tvojim komentarjem. Končno brez komunizma, titoizma, čebinarjev in podobnega sr..ja. 👍🏻

        8 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 17:03 Nešce gost

        Ja res je zaradi takšnih kak si tij ka ti vse smrdi pa vendar na tanjejre dišij kak koli gledaš Prekmurci so znani po Cejlon svejte so doktori , so školniki v drugih državah zakoj ? Zatau , ka so delaven pa pa pošteni narod z kmečko zdravo glavau. Samo mi jih ne cenimo domače Lidij sikdar so drugi bauksi zato je tak kak je doma si nikaj nej vreden če si kmet doktor ali štoj koli !

        15 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.09.2023 ob 15:04 Primož Š gost

      Bravo Sinic 👍

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.09.2023 ob 15:05 Karel K. gost

      Če ste dobro prebrali vsebino mojega komentarja, ni strokovno mnenje, bi lahko ugotovili, da jaz vas kmete ne gledam dol niti vas ne ponižujem ampak sem zapisal, da je danes se iti kmeta, ponižujoča dejavnost, nihče ne upošteva truda ion tudi znanja katerega mora kmet imeti, da lahko kvalitetno in donosno obdela zemljo, če se3veda ne dela samo zaradi tega, da dobi subvencijo, če preorje svoje njive. Takih je mnogo v Prekmurju, premnogo. To pa je malo pretirana izjava, da je lažje biti doktor v smisli zdravniške službe kot kmet. Seveda pa imate prav, če jemljete akademski naziv doktor kot nezdrabniški naziv, saj so tu doktorji, kateri je naprimer zapisal misli ljudi kateri se imajo za osamosvojitev in so postali doktorji neke znanosti. Kar precej hrane si jaz sam pridelam na mali kmetiji.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 15:10 gost

        Oh Karlek, kmetom v Prekmurju gre presneto dobro. Toliko velikih mrcin - traktorjev nimajo nikjer v Sloveniji kot Prekmurju !

        14 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 15:10 Karel K. gost

        Takšnih njivic s to površino kot je prekmurska, saj je to le od Goričkega do Lendave, je po Sloveniji kar nekaj in se tam ne ponašajo in hvalijo, da so le kmetje, imajo tudi tovarne kjer so ljudje zaposleni in si služijo vsakdanji kruh.

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 15:16 Karel K. gost

        Torej denar porabijo za nakup nepotrebnih traktorjev in drugih kmetijskih strojev samo zaradi tega, da bi posameznik imel enega več kot sosed. To ni bogastvo in ni gospodarjenje, ti kmetje nimajo bogastva in dobrega življenja. Potem oni na drugi strani Mure znajo boljše gospodariti. Ti prekmurski živijo še v bivšem Panonka sistemu, ko je mali kmet s cca 5 ha površine imel tri ali štiori traktorje, a dejansko je rabil samo enega. To pa je bilo zaradi tega, ker so dobili nepovratna sredstva, posebej vzorčni in privilegirani. Tedaj je bilo zadosti imeti eno večjo parcelo pšenice in je kmet lahko vse dajatve in stroške poplačal, ker je bila cena pšenica izre4dno visoka, niso bili na mednarodnem trgu, kot je to danes. Takrat je ceno postavljala politika-partija.

        5 8 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.09.2023 ob 15:08 Karel K. gost

      Ko bo prva in izstipajoče postavljena novica na tem portalu, da se je v Prekmurju odprla tovarna kjer se bodo proizvajali izdelki z veliko dodano vrednostjo in bo zaposlovala 1000 delavcev in več, bo koristno za Prekmurje. Cela pokrajina je za razsežnosti uspešnega kmetovanja v evropskem merilu, za razmere v Avstriji Nemčiji ali Franciji, to prekmursko le mala njivica in premala, da bi lahko nekdo tukaj donosno posloval.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.09.2023 ob 15:18 Karel K. gost

      Objaviti komentar na tem portalu je cela umetnost, cela znanost.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.09.2023 ob 19:50 gost

      Ni važno,če si zadnjiali prvi,bitno je kolko pridelaš na polju.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.09.2023 ob 20:12 gost

      Kmetje v Prekmurju je krompir predrag v L. J. In gorenjskem 70 centov.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.09.2023 ob 20:22 Gajdar gost

      Obupno je brati komentarje, katerih komentatorji ne poznajo kmetijskega sektorja. Moj prijatelj kmet obdeluje 380 ha kmetijske zemlje sam, polovično ima zaposlenega še enega traktorista. Kako mu to uspeva? S sodobno kmetijsko mehanizacijo. Ima dva velika večnamenska traktorja in enega manjšega za izvajanje kemične zaščite, ki ima ozke gume da čim manj gazi posevek. Subvencije so del SKP ( skupne kmetijske politike), ki jo za področje EU izvaja evropska politika in potrjuje evropski parlament. Namen SKP je da je EU čim bolj prehransko samozadostna in odporna na pretrese (podnebne težave, vojne, krize, embargi itd.). Da povzamem, Slovenija svojim kmetom ni posebej ne da ampak jim to pripada po SKP EU. To da se na prekmurskih njivah ne da donosno poslovati ne drži. Celotna pomurska kotlina, ki je zaprta s hribovjem bi lahko bila pridelovalka BIO kmetijskih proizvodov pod na primer blagovno znamko BIO PANONIJA. Vrednost kmetijskih proizvodov s takega zaprtega območja bi dosegala štiri in večkratno vrednost klasičnih kmetijskih proizvodov. Na malih površinah je možna tudi industrijska agroživilska proizvodnja (Lušt in Ocean Orchids). Pa še neka zgodovine. Marija Terezija je zajela Prekmurje v svoje poskuse za gojenje sviloprejk (nasadi malin) in tobaka. Rezultati so bili nadpovprečni. Za prekmurski tobak so Habsburžani zapisali, da je najbolj kvaliteten v Habsburški monarhiji. O angleških nakupih in pohvalah prekmurskih vrvi iz konoplje ne bi izgubljal besed. Nenazadnje bi bilo potrebno omeniti avtohtono belolisasto panonsko govedo z velikimi rogovi zalo podobno istrskemu govedu boškarin, ki je dosegalo manjši donos mleka kot sedanje selekcionirano rjavo lisasto govedo, a je imelo mleko dvojno vrednost beljakovin in bilo bolj bogato po mineralih, meso pa je je bilo cenjeno širom po Evropi. V Prekmurju na posestvo beltinske grofice Zichy je bila na tedanji semenogojski postaji med obema vojnama vzgojena odlična sorta pšenice po vseh parametrih enake kvalitete kot Pira (zaradi resic jo je socialistična ekonomije opustila - važne so tone ne pa kvaliteta), Karel K., ti sicer veliko komentiraš, nekatere zadeve tudi poznaš, a za kmetijstvo ti mirno lahko rečem da nimaš pojma in je bilje, da se takih komentarjev vzdržiš. Glede tvojega komentarja "prekmurska mala njivica je premala, da bi lahko nekdo tukaj donosno posloval", pa ti svetujem za začetek, da si ogledaš uspešni prekmurski kmetijski proizvodnji Lušt in Ocean Orchids in se daš podučiti o osnovah kmetijske proizvodnje in kmetijske ekonomike.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2023 ob 5:48 Karel K. gost

        Če bi lahko kdo kdajkoli donosno posloval s kmetijsko proizvodnjo, bi Prekmurje ne bilo vedno revna pokrajina, ko so se ljudje morali izseljevati v Ameriko, v Zahodno Evropo, po celem svetu s trebuhom za kruhom. Zato mislim, da je bolje, da tudi ti nehaš prepisovati neke zgodovinske utrinke iz preteklosti o sviloprejkah, tobaku o ekološkem kmetovanju, o proizvodnji neke sorte pšenice. To si vsakdo lahko prebere. Seveda so vedno gospodarji pohvalili kakšen proizvod, da so potem njegovi podaniki bili ponosni pa čeprav jim ni prinašal nobenega dobička. Tako dela tudi sedanja oblast in tako so delali v bivšem sistemu Panonka oblastniki, da so ta prekmurski narod delali za kmete. Nobeden uspešen kmetijski proizvodni obrati niso ta Lušt in proizvodnja tistih cvetic. Je za nekaj ljudi koristno, ne pa za širšo populacijo. Takšni kot ti bi še naprej to prekmurje držalo v razvojnem mraku, takšni preprečujete, da bi se pokrajina tudi industrializirala in bi postala razvita ter bi se ljudje sem priseljevali ne pa odseljevali, da se ta pokrajina nebi tretirala kot zaščiteni narodni parki, lovske destinacije za premožne domače in tuje ljudi. Da zares nimaš pojma o kmetijstvu, ki je donosno, kaže to, da mi oporekaš, da je Prekmurje le mala njivica v odnosu do širnih kmetijskih površin drugod, kjer se da s kmetijsko proizvodnjo preživljati. Nisem ekonomist, sem inženir, vendar iz tvojega komentarja je razvidno, da je treba tebe še bolj podučiti o osnovah kmetijske proizvodnje in ekonomike in še o marsičem, da boš videl malo dalj od svojega nosu, širše, razgledano in večplastno.

        2 6 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.09.2023 ob 21:14 Lajci gost

      To tekmovanje Jenej državno da je 15 oracov to je smo zatišje ka masno služijo oraci panemajo nekaj odtoga ve sta itak samo dva ka nemata konkurence se pijačo simorajo sami plačati ministrica pa nema blage veze kak se pejnezi trošijo glavno kašo priskled katej dobro služijo

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 21:34 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.09.2023 ob 22:30 Markojca gost

      Jes bi samo štela pitajte, če je što vido mojoga Đofija. Ma novo robačo, pa nouve šoulnje, ppa sebof ma debeli bankaš. Pa nikše škoule je nej odo. Zmejs tude vide bejle miše........

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.09.2023 ob 22:31 Markojca gost

      Jes bi samo štela pitajte, če je što vido mojoga Đofija. Ma novo robačo, pa nouve šoulnje, ppa sebof ma debeli bankaš. Pa nikše škoule je nej odo. Zmejs tude vide bejle miše........

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.09.2023 ob 8:51 Pohorčan gost

      Markojca ke te tou tvoj Đofi?????

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.