https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pridružite se akciji »Kilometri za življenje«

11.09.2023 ob 17:25  

Na NIJZ OE Murska Sobota so ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora pripravili novinarsko konferenco, kjer sta Martin Ranfl in Anja Žurga predstavila aktualne podatke o samomoru v naši regiji ter akcijo »Kilometri za življenje«, ki jo že peto leto organizirajo z namenom ozaveščanja o pomenu krepitve duševnega in telesnega zdravja. Dogodka so se udeležili tudi soboški župan Damjan Anželj, Tomaž Trajbarič iz PP Murska Sobota in direktorica Zdravilišča Radenci Vesna Maučec.

Vsako leto 10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora, ta letos že tretjič zapored poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. Sočasno pa se že peto leto zapored začenja tudi kolesarska akcija »Kilometri za življenje«, ki je v naši regiji vedno bolj prepoznavna. Aktivnost bo ponovno izvedena v sklopu mednarodne akcije Prekolesarimo svet, v okviru katere so v lanskem letu od 10. septembra do 10. oktobra prekolesarili 82.226,54 kilometra. Z zbranimi kilometri so tako dvakrat obkrožili Zemljo. Tudi letos se nadejajo vsaj istega, če ne boljšega rezultata.

"Samomor uvrščamo med velik javnozdravstveni problem, zaradi vseh razsežnosti in negativnih posledic, ki jih ta prinaša. Vemo, da je samomor mogoče preprečiti, kar pa je tesno povezano z aktivnostmi za krepitev duševnega zdravja in z dostopno oskrbo ter storitvami za omenjeno področje. Če se samomor kljub vsem naporom zgodi, pa poleg same izgube življenja posameznika žal prinaša tudi velike posledice za veliko število oseb, ki so tej osebi blizu. Te osebe so še posebej ogrožene in velikokrat spregledane," pove predstojnik OE NIJZ Murska Sobota Martin Ranfl.

Zdravje je preplet številnih dejavnikov, kjer pa sta telesno in duševno zdravje tesno povezana. "Telesna dejavnost je pomemben dejavnik pri krepitvi obeh. Z namenom krepitve duševnega zdravja, za zmanjševanje bremena samomora in hkrati promocijo kolesarjenja, kot oblike telesne dejavnosti, letos že peto leto zapored v sodelovanju s številnimi partnerji organiziramo aktivnost »Kilometri za življenje«," poudari Martin Ranfl. 

Geslo »Ustvarjajmo upanje z dejanji« je usmerjeno v povečanje zaupanja ter zavedanja vsakega posameznika, da lahko tudi naša dejanja in prispevek, ne glede na to, kako majhna se zdijo, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje in rešijo življenje. 

Soboški župan je ob tej priložnosti dejal, da se mestna občina redno pridružuje tovrstnim akcijam. Nenazadnje so prizadevanja občine in njeno aktivno delovanje prepoznali tudi na NIJZ ter občino predlagali med finaliste za Občino zdravja na dogodku Zlati kamen. 

"Zdravje je tista temeljna vrednota, ki se je zavedamo dejansko šele takrat, ko zbolimo. Pomembno je, da za naše občanke in občane ustvarimo zdravo in kvalitetno okolje. Zavedamo se, da če lahko s preventivo rešimo že eno samo življenje, smo naredili veliko," je dejal soboški župan. 

V podporo prizadevanjem za preprečevanje samomora je bil včeraj soboški grad osvetljen z oranžno barvo. V okviru evropskega tedna mobilnosti pa se bo občina tudi aktivno priključila akciji »Kilometri za življenje« in prispevala svoj delež kilometrov za ta dober namen. 

Samomor je ne glede na starostno skupino vsako leto med 20 vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu. Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800 tisoč ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. Vsak samomor pa čustveno ali na kakšen drugačen način prizadene še okrog 135 oseb, ki so bile umrli osebi blizu. 

"Trend samomorov je pri nas v zadnjih letih v upadanju. Trend v pomurski regiji pa je tako kot na ravni države tudi v upadanju. Se pa v zadnjih letih ponovno približujemo slovenskemu povprečju," je pojasnila Anja Žurga. V lanskem letu sta v Sloveniji zaradi samomora umrli 402 osebi, od tega 321 moških in 81 žensk. Na vsak samomor se zgodi približno 25 poskusov samomora, še večje število oseb pa se sooča z resnimi samomorilskimi mislimi.

Akcijo sta podprla tudi predstavnik PP Murska Sobota Tomaž Trajbarič, ki je spregovoril tudi o varnosti na kolesu, in Vesna Maučec.

Viri pomoči osebam v stiski

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik. Osebe v stiski pa se lahko obrnejo tudi na dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice, reševalno službo ali urgentno psihiatrično ambulanto. 

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik sta 24 ur na dan na voljo na telefonski številki 116 123, Telefon za otroke in mladostnike Tom je od 12. do 20. ure na voljo na številki 116 111. Od 19. do 7. ure je na telefonski številki 01 520 99 00 na voljo klic v duševni stiski. Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja je dostopno prek telefonske številke 080 11 55. Deluje od ponedeljka do petka med 12. in 22. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 18. in 22. uro.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija