https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Cankovi so se zaključili letošnji Pleteršnikovi dnevi

16.09.2023 ob 6:00  

V četrtek, 14. septembra, je na Cankovi potekal zaključni del simpozija Pleteršnikovi dnevi ob stoletnici smrti Maksa Pleteršnika. Na simpoziju so se me drugim poklonili tudi življenju in delu dveh velikih Prekmurcev, Avgustu Pavlu in Štefanu Küzmiču.

Letošnji Pleteršnikovi dnevi ob stoletnici smrti Maksa Pleteršnika so potekali tri dni, in sicer 12. septembra, tradicionalno v Pišecah v Občini Brežice oziroma v rojstnem kraju jezikoslovca, slovaropisca in prevajalca Maksa Pleteršnika (1840 - 1923), 13. septembra se je simpozij nadaljeval na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v Ljubljani, zaključil pa se je 14. septembra na Cankovi.

Udeleženci simpozija so se zbrali v obnovljeni hiši dr. Avgusta Pavla, kjer jih je sprejel župan Občine Cankova Danilo Kacijan, ki jim je predstavil obnovljeno rojstno hišo, ki so si jo nato skupaj ogledali.

Simpozij je potekal v kulturni dvorani tamkajšnjega vaško gasilskega doma, kjer so uvodoma v kulturnem programu nastopili učenec in učenke Osnovne šole Cankova, ki so med drugim predstavili življenje in delo dr. Avgusta Pavla.

Zaključni del simpozija na Cankovi je bil "prekmursko" obarvan, saj so se poklonili življenju in delu dveh velikih Prekmurcev, Avgustu Pavlu in Štefanu Küzmiču ob tristoletnici njegovega rojstva.

Na simpoziju so sodelovali:

  • Marko Jesenšek: Prekmurski jezik
  • Klaudija Sedar: Pregled prekmurskega slovaropisja
  • Matija Trojar: Predstavitev Slovarja stare knjižne prekmurščine ob tristoletnici rojstva Števana Küzmiča
  • Franci Just, Štefan Kardoš: Izročilo Števana Küzmiča in njegovih naslednikov za današnji čas ali romanje za Knjigo
  • Mihaela Koletnik: Prekmurska živalska frazeologija
  • Vesna Mikolič: Cankarjevo besedje 

Letošnji Pleteršnikovi dnevi - simpozij - so potekali v organizaciji Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik, Strokovnega odbora za slovenski jezik Maksa Pleteršnika, občine Brežice, občine Cankova in Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2023 ob 6:25 Pohorčan gost

      Ke te tote ga serejo??????

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2023 ob 6:56 gost

      Vse kaj se kjer koli dogaja bilo kere prireditve sama starudina na slikah 70 plus. Zato jaz mislim da ne drži tisti rek da svet stoji na mladih. Ampak svet propada na sarih.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.09.2023 ob 10:38 gost

        Še sreča, da ti ne boš nikdar stari, čvokno boš mnogo prej..karma..pa sam veš, kaj pa tvoji starši?

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.09.2023 ob 10:42 gringo gost

      Na fotki eden od najboljših nogometnih delegatov kar smo jih kdajkoli imeli.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.09.2023 ob 22:40 Mujcina gost

      Sedarovo bi fajn bilo kresnoti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.