https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti se začenja Oko besede

Murska Sobota, 14.09.2023 ob 12:00  

Oko besede je srečanje slovenskih otroških in mladinskih pisateljic in pisateljev, ki se bo danes 28. po vrsti začelo v Murski Soboti. Namenjeno je slovenski otroški in mladinski književnosti ter prinaša številne dogodke, od podelitve nagrade večernica, do literarnih nastopov, delavnic, pogovorov, razstav in ekskurzijo.

Festival slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede že tradicionalno poteka v Murski Soboti, na njem pa se zberejo pisatelji, ki pišejo za otroke in mlade, literarni strokovnjaki, bibliotekarji, književni pedagogi in založniki. Obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti, si izmenjujejo izkušnje in dognanja. 

Že od prvega srečanja so stalnica festivala simpoziji, ki jih pripravlja revija Otrok in knjiga in na katerih je sodelovalo že več kot 120 predavateljev. Festival organizira društvo za humanistična vprašanja Argo, letošnja tema pa so biografski in avtobiografski elementi v slovenski mladinski književnosti.

Na festivalu Oko besede podeljujejo tudi večernico, nagrado za najboljše otroško oziroma mladinsko literarno delo. Nagrado podeljuje časnik Večer. Lani jo je prejela Maša Ogrizek za pripoved Lisičja luna.

Letos je žirija v ožji izbor za večernico uvrstila knjige Bleščivka Špele Frlic, Sotočje Igorja Karlovška, Coprnica pod gradom Sebastijana Preglja, Grizolda in Maček Lune J. Šribar in Skrinjica sinjega maka Bine Štampe Žmavc.

Jutri bodo letošnjo, 27. večernico, v Murski Soboti podelili Špeli Frlic za mladinski roman Bleščivka.

Predsednica letošnje žirije Dragica Haramija je v utemeljitvi zapisala, da je roman izrazito večplasten in naslovniško odprt, saj bodo mlajši bralci uživali v napeti, skoraj detektivski zgodbi, odraslim pa se zgodba razkriva skozi medbesedilne elemente in simbole, piše STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.