https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občina uspešno izvedla nakup in postala lastnik gradu Šahenturn

19.09.2023 ob 6:05  

Občina Gornja Radgona je v skladu z zagotovljenimi sredstvi v proračunu Občine Gornja Radgona za leto 2023 zaključila aktivnosti in postopke ter uspešno izvedla nakup in postala lastnik gradu Šahenturn (nekdanje vojašnice) z zemljiščem v centru mesta Gornja Radgona.


Gre za zazidano zemljišče, ki v naravi predstavlja kompleks nekdanje vojašnice, skupna neto tlorisna površina objektov znaša 840 kvadratnih metrov in jim pripada 9.304 kvadratnih metrov zemljišča. Glavni objekt je bivša graščina Šahenturn, ki je bila zgrajena leta 1525 in je razglašen kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Lokacija ima velik potencial in je arheološko ter kulturno zaščitena. Del objekta se uporablja kot gostinski lokal in je oddan v najem. Prodajalec je bil SDH, kupnina z vsemi davki je znašala 217.770,00 evrov. 

Foto: Melita Cepuš

Navedeno je del veljavne Strategije razvoja Občine Gornja Radgona 2017 – 2023, ki kot indikativni projekt določa Razvoj mestnega središča, katerega del je me drugim »Obnova objekta Šahenturn na podlagi vsebin, ki se bodo izkazale za potrebne in primerne. Iskanje investitorja za nakup stavbe, obnova objekta po zahtevah Zavoda za kulturno dediščino; določitev vsebin.«. Ko bo občina postal dejanski zemljiškoknjižni lastnik gradu Šahenturm, bodo seznanili javnost z idejami ureditve tega območja, ki mu bodo v bližnji prihodnosti skušali vdahniti novo življenje.

Občina zavrača očitek in namigovanja, da je trenutno vodstvo občine nasprotovalo nakupu. »Nakup v predlogu proračuna za prvo obravnavo ni bil vključen izključno iz razloga, ker glede na finančno stanje in načrtovane aktivnosti z vključitvijo tega nakupa ni bilo možno uravnotežiti proračuna. V času med prvim in drugim branjem proračuna smo predviden nakup vključili na račun še večje optimizacije porabe ob predpostavki, da se ob tem ohranja finančno stabilnost občine do konca leta 2023,« so sporočili iz Občine Gornja Radgona.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2023 ob 12:00 gost

      To bodo imeli levaki , da im ne bo treba delati !

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.09.2023 ob 12:02 gost

      Tu bo za pametne hi,hi,hi,hiiiii......, kulturnike

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.